Prima pagină » Titlurile zilei » Două blocuri, printre casele de pe strada Vișani, din Iași! Patronul Sorin Crăciunescu vrea să călărească vilele altor afaceriști. Vecinii au țipat și în urmă cu un an – FOTO

Două blocuri, printre casele de pe strada Vișani, din Iași! Patronul Sorin Crăciunescu vrea să călărească vilele altor afaceriști. Vecinii au țipat și în urmă cu un an – FOTO

16 apr. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Sorin Crăciunescu, patronul unei firme de contabilitate din Iași, vrea să construiască două blocuri printre casele de pe strada Vișani, din spatele Hotelului „Bellaria”. Anul trecut, vecinii au blocat proiectul. Acum, beneficiarul a redus din indicatorii urbanistici, cu speranța că va reuși să construiască. Proiectul va intra într-o nouă dezbatere publică la începutul lunii mai 2021

A fost reactivat proiectul imobiliar al afaceristului Sorin Crăciunescu. Investitorul, patronul uneia dintre cele mai cunoscute firme de contabilitate din Iași, vrea să construiască două imobile de locuințe colective pe strada Vișani, din municipiul Iași, cu acces dinspre șoseaua Bucium, chiar din spatele Hotelului „Bellaria”. În urmă cu un an, proiectul a fost supus dezbaterii publice, ocazie cu care s-au prezentat la consultări și vecinii Narcis Popa, Costel Chiriac, Constantin Radovici, Gabriel Turculeț și Sergiu Băetu. Aceștia au arătat autorităților că cele două imobile vor afecta grav intimitatea din vecinătăți, unde imobilele au un regim mai mic de înălțime. Propunerea era pentru construirea a două clădiri cu regimul de înălțime D+P+2. După aproape un an, proiectul revine pe masa reprezentanților Primăriei Iași. Suprafața de teren disponibilă este de 1.500 de metri pătrați și se află într-o pantă destul de pronunțată. Proiectul va intra în consultare publică pe data de 04.05.2021.

Sorin Crăciunescu spune că a renunțat la un etaj și că nu este interesat să investească

Contactat telefonic, Sorin Crăciunescu s-a arătat destul de dezinteresat de ce se întâmplă cu viitoarea investiție.

„Nu mai știu nimic de proiect, am să întreb. Nu știam că este în consultare. A venit și pandemia… eu vreau să introduc terenul în intravilan, ca să mai crească valoarea. Există interes pentru terenul meu. Voia la un moment dat să cumpere și de la firma Kolos, dar nu am mai fost sunat”, a spus afaceristul.

Într-adevăr, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost modificat. Corpul de clădire din deal, conform schițelor, va avea doar un etaj, spre deosebire de cel de la stradă, care va avea două etaje, cum s-a propus inițial. PUZ-ul a fost întocmit de arhitectul Dan Goagă. În principal, grupul de protestatari din zona Vișani s-a plâns de faptul că zona va fi supraaglomerată, iar calitatea vieții va scădea în cartier. Între timp, arhitectul a venit cu o nouă propunere privind coeficientul de utilizare a terenului, care a scăzut la 0.9. Procentul de ocupare a terenului este de 30 la sută. Locurile de parcare ar urma să fie amenajate pe teren proprietate, înspre accesul din strada Vișani. Proiectul prevede amenajarea unui număr de 22 locuri de parcare, care vor deservi 16 apartamente. Suprafața desfășurată a clădirilor ajunge la 1.800 de metri pătrați.

Investitorul l-a acuzat pe Narcis Popa că i-a forțat mâna ca să vândă

Anul trecut, Sorin Crăciunescu a precizat că a fost contactat de unul dintre reclamanți, Narcis Popa, patronul tipografiei Kolos Group. Proprietarul terenului spune că ar fi primit o propunere de cumpărare pentru 20 euro/mp, deși tranzacțiile în zonă se realizau pentru 90 euro/mp. De aici și contestațiile depuse la Primăria Iași, conform afaceristului. Apelat telefonic, Sorin Popa nu a răspuns pentru a comenta noua variantă PUZ propusă de beneficiar. Sorin Crăciunescu nu este străin de problemele din zona imobiliară. La rândul său a fost contestatarul unui proiect de pe strada Cuza Vodă, nr. 44, deținut de Ioan Hatmanu. Primăria a autorizat un imobil de locuințe colective cu regimul de înălțime P+2+M/4E.

Conform autorizației, au fost amenajate 11 apartamente, cu o suprafață utilă totală de 444,72 metri pătrați. Suprafața de teren disponibilă este de doar 265,44 metri. Între timp, alături de alți vecini, Crăciunescu a renunțat la contestație la începutul anului 2019. Sorin Crăciunescu deține una dintre cele mai cunoscute firme de contabilitate, Econt SRL, alături de soția Dorina. Cifra de afaceri din 2019 este de 2,1 milioane lei, profit de 1,1 milioane lei, cu un număr de 12 angajați. Sorin Crăciunescu mai are calitatea de asociat în firmele Ehuman SRL și Happy Old Age SRL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *