Prima pagină » International » Două actriţe iraniene, arestate pentru sprijin față de proteste

Două actriţe iraniene, arestate pentru sprijin față de proteste

21 nov. 2022, 11:00,
BZI.ro, în International

Două actriţe iraniene, Hengameh Ghaziani şi Katayoun Riahi, au fost arestate duminică, 20 noiembrie 222, pentru că au susţinut public protestele uriaşe anti-regim de la Teheran de mai bine de două luni. Acestea au fost acuzate de complot şi acţiuni împotriva autorităţilor iraniene. În Iran, protestele au izbucnit după moartea Mashei Amini, tânăra arestată de polițiști și ucisă pentru că nu a purtat corect hijabul.

Ambele actriţe iraniene, premiate de mai multe ori, au fost acuzate după ce au refuzat să poarte valul islamic, un gest considerat unul de solidaritate cu protestatarii.

Actriţe iraniene, arestate pentru sprijin față de proteste

Hengameh Ghaziania scris pe o reţea de socializare ca orice s-ar întâmpla va fi mereu „alături de poporul iranian”.

„Aceasta ar putea să fie ultima mea postare”, a mai scris Hengameh Ghaziani.

Actrițele se numără printre un număr mare de persoane publice din Iran care și-au exprimat sprijinul pentru protestele împotriva elitei clericale care conduce țara în mod dictatorial din 1979.

Şi şeful federaţiei iraniene de box, Hossein Soori, a anunţat că nu va reveni în ţară după un turneu în Spania şi că va rămâne în exil ca urmare a suprimării violente a protestelor din ţară.

Separat, și șeful federației iranene de box, Hossein Soori, a anunțat că nu va reveni în țară după un turneu în

Activiştii au menţionat că în jue de 400 de protestatari au fost ucişi, iar aproape 17.000 au fost arestaţi. De cealaltă parte, dictatura de la Teheran susţine că protestele sunt „orchestrate de duşmani din străinătate”. Cel puțin șase protestatari au fost condamnați la moarte ca urmare a activității de protest.

Mai multe proteste au izbucnit în Iran după uciderea Mashei Amini

Mai multe proteste au izbucnit în Iran după ce forțele de securitate iraniene au făcut percheziții la un liceu de fete din Ardabil, în urma cărora unele dintre tinere au ajuns la spital, în timp ce altele au fost arestate. Una dintre fete, Asra Panahim, a decedat la spital din cauza rănilor pe care le-a primit la şcoală. Moartea tinerei de 16 ani a îndemnat fetele din toată ţara să continue protestele cu scopul de a opri regimul. Mahsa Amini a fost arestată de „poliția moralității”, bătută și apoi ucisă pentru că nu a purtat corect hijabul. Tânăra a decedat în custodia poliției din Teheran.

După moartea tinerei de 22 de ani, Mahsa Amâni, mai multe fete din Iran au început să organizeze proteste. Acestea și-au scos hijaburile în aer în sălile de clasă şi strigau sloganuri anti-regim. Videoclipurile au fost distribuite pe reţelele de socializare. Mahsa Amâni a fost arestată de „poliția moralității”, bătută și apoi ucisă pentru că nu a purtat corect hijabul. Tânăra a decedat în custodia poliției din Teheran.

Întâmplările tragice petrecute în şcolile din Iran au încurajat fetele din tară să continue protestele şi în weekend. Una dintre tinerele care a ieşit la protest a declarat că regimul continuă să omoare eleve.

Manifestațiile au avut loc în peste 80 de oraşe. În urma protestelor de după moartea Mahsei Amini, cel puțin 50 de persoane au murit, potrivit ONG-ul Iran Human Rights. Totodată, pe lângă cele două actrițe iraniene, au mai fost arestate și reținute peste 17.000 de cetațeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *