Prima pagină » Actualitate » Dosarul Revoluției a fost trimis din nou în judecată. Ion Iliescu acuzat de crime împotriva umanității

Dosarul Revoluției a fost trimis din nou în judecată. Ion Iliescu acuzat de crime împotriva umanității

03 aug. 2022, 11:44, 3 ,
în Actualitate

După ani de zile în care justiția din România a bătut pasul pe loc, dosarul Revoluției a fosat trimis din nou în judecată. Anunțul a fost făcut de procurorul general.

Nu este prima oară când celebrul dosar este trimis în judecată. Ultima oară când s-a întâmplat, judecătorii au decis să îl întoarcă la procurori din cauza unor mai multor inadervențe.

Dosarul Revoluției trimis în judecată

Procurorul general al României, Gabriela Scutea, a anunțat că dosarul Revoluției din 1989 a fost din nou trimis în judecată. Dosarul Revoluției a fost finalizat incă din 2019 dar a fost întors la procurori. Sunt mai multe nume sonore acuzate de crime împotriva umanității. Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, condamnat al Aviației Militare și Emil Dumitrescu, fost membru al CFSN sunt numele care apar că ar fi responsabile de crime împotriva umanității. Dosarul Revoluţiei din 1989 a fost restituit la Parchetul General pe 10 noiembrie 2021, iar reluarea urmăririi penale s-a dispus pe 21 martie 2022, după ce dosarul a fost restituit fizic de la Curtea Supremă.

”Se impune o clarificare în privința evenimentelor din 1989 (…) Foarte multe dintre dosare se găsesc reunite în dosarul pe care astăzi îl înaintăm la ÎCCJ (…)”, a mai spus Gabriela Scutea, șefa Parchetului General.

Milioane de români așteaptă de 33 de ani ca justiția din România să se pronunțe asupra unor mari mistere. La ora actuala nu se știe cu exactitate cine a coordonat revoluția, sau cine a tras în oamenii strânși pe străzile din București.

Ion Iliescu a rămas fără certificatul de revoluționar

Ion Iliescu nu este la prima veste proastă din acest an. Recent, Ion Iliescu a rămas fără certificatul de revoluționar după ce Secretariatul de stat, organism aflat in subordinea Guvernului a decis acest lucru. Ion Iliescu poate pierde mai multe beneficii după ce decizia a fost luată cu o unanimitate de voturi. Decizia luată va avea efecte juridice după ce Secretariatul se va adresa instanței de contencios-administrativ. Odată cu ridicarea acestui titlu, fostul președinte va rămâne şi fără mai multe beneficii. Lucrul acesta vine în contextul în care cererea de retragere a certificatului de revoluţionar a fost formulată de către Asociația 21 Decembrie 1989. Asociația a venit cu mai multe dovezi printre care CV-ul fostului președinte dar și dovezi că Iliescu a fost membru de marcă al Partidului Comunist Român.

Oricum, este dubios faptul că lui Ion Iliescu i s-a acordat acest titlu mai ales în contextul în care acesta a fost un apropriat al lui Nicolae Ceaușescu apărând în mai multe ipostaze. Ba mai mult, în anii 70, Ion Iliescu a deținut funcţia de secretar al PCR. Una peste alta, dosarul Revoluției a fost trimis în judecată, iar victimele speră că acesta să nu mai fie retrimis pe masa procurorilor din cauza unor greșeli făcute de anchetatori.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *