Dosarul Revoluției, în care Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu erau inculpați, a fost retrimis la Parchetul Militar de către Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o decizie definitivă. Curtea a constatat că procurorul nu a respectat obligația procedurală de a corecta rechizitoriul emis în iulie 2022, care fusese instituit definitiv de Parchetul Militar.
„În majoritate, Constată că procurorul nu a respectat obligația procedurală de a regulariza rechizitoriul nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, ce fusese instituită cu caracter definitiv”, se arată în minuta Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Dosarul Revoluției a fost trimis la Parchetul Militar pentru a treia oară
Rechizitoriul, care îi acuza pe Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus de crime împotriva umanității, a fost restituit din cauza incapacității de a clarifica obiectul și limitele procesului, făcând imposibilă judecata.
Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, a criticat situația, menționând că suntem în aceeași poziție ca acum patru ani, când dosarul a fost trimis prima dată în instanță și apoi restituit. El a subliniat că, dacă dosarul ar fi fost corect instrumentat, cei vinovați ar fi putut fi deja condamnați.
„Suntem în situația în care am fost în urmă cu patru ani când a fost trimis același dosar de care vorbim astăzi la instanță. După doi ani de zile Curtea Supremă l-a returnat, parchetul nu a instrumentat și nu a efectuat hotărârile Curții Supreme (…) Avem de două ori aceeași greșeală de procedură pe care procurorul de caz (…) a făcut-o, din punctul meu de vedere, voit (…) De 4 ani, dacă acest dosar ar fi fost instrumentat corect, criminalii puteau fi condamnați și puteau fi la pușcărie”, a spus Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie 1989.
La aproape 35 de ani de la Revoluția din 1989, justiția română nu a reușit să aducă claritate în legătură cu acele evenimente. Dosarul a mai fost returnat parchetului și în anii 2020 și 2021, după ce fusese inițial clasat în 2015. În 2019, fostul procuror general Augustin Lazăr și-a cerut scuze pentru durata excesivă a anchetei.
Ion Iliescu a pierdut certificatul de revoluționar
Ion Iliescu a pierdut certificatul de revoluționar, după ce Secretariatul de Stat, aflat sub autoritatea Guvernului, a luat această decizie. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi și, odată ce va fi validată de instanța de contencios-administrativ, va avea efecte juridice. Aceasta va duce la pierderea mai multor beneficii pentru fostul președinte. Decizia vine la solicitarea Asociației 21 Decembrie 1989, care a prezentat dovezi, inclusiv CV-ul lui Iliescu și faptul că a fost un important membru al Partidului Comunist Român.
De altfel, acordarea titlului de revoluționar lui Iliescu a fost întotdeauna contestată, având în vedere legăturile sale strânse cu Nicolae Ceaușescu, inclusiv funcția de secretar al PCR pe care a ocupat-o în anii ’70. Între timp, dosarul Revoluției a fost trimis în judecată, iar victimele speră că nu va fi din nou retrimis procurorilor din cauza unor erori procedurale.