Prima pagină » National » Dosarul Elenei Udrea s-ar putea prescrie. Curtea de Apel a respins cererea de sesizare a Curții de Justiție a UE
Dosarul Elenei Udrea s-ar putea prescrie. Curtea de Apel a respins cererea de sesizare a Curții de Justiție a UE

Dosarul Elenei Udrea s-ar putea prescrie. Curtea de Apel a respins cererea de sesizare a Curții de Justiție a UE

05 iul. 2022, 18:31,
în National

Curtea de Apel București a respins cererea DNA de sesizare a Curții de Justiție a UE în dosarul Hidroelectrica în care Elena Udrea este judecată pentru corupție, a declarat avocata acesteia, Silvia Uscov.

”În dosarul Hidroelectrica s-a respins cererea de sesizare a CJUE formulată de Ministerul Public, prin care se cerea din nou o Hotărare a CJUE care să facă inaplicabile Deciziile CCR în materia prescripției”, a scris avocata pe Facebook.

Instanța Curții de Apel București se va pronunța cu privire la prescripție și vinovăție, după ce pe 21 iulie acest an ar putea să o audieze din nou pe Elena Udrea. ”Amână cauza pentru a da posibilitatea inculpatei Udrea Elena să-şi precizeze poziţia în ceea ce priveşte dreptul său de a da sau nu declaraţie”, se arată pe portalul CAB.

Înalta Curte trebuie să se pronunțe cu privire la retroactivitatea deciziilor CCR

Procurorii au cerut instanței să întrebe Curtea de Justiție a UE dacă trebuie să țină cont de deciziile CCR privind prescripția.

Dacă deciziile CCR privind prescripția s-ar aplica așa cum solicită avocații – adică să retroactiveze pe principiul legii penale celei mai favorabile de la data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția din 25 iunie 2018 până la data intrării în vigoare a noului Cod penal, 1 februarie 2014 – atunci dosarul ar fi prescris din 2019.

Dacă instanțele vor considera că deciziile CCR privind prescripția nu retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile până la data intrării în vigoare a noului Cod penal, 1 februarie 2014, atunci dosarul s-ar prescrie în noiembrie 2023.

Cum instanţele nu s-au pronunţat nici măcar pe fond, practic dosarul va intra într-o cursă contracronometru pentru a se ajunge la un verdict definitiv înainte de împlinirea termenului de prescriere.

Înalta Curte a stabilit un nou termen pentru elucidarea deciziilor CCR

Curțile de Apel din București și Craiova au cerut Înaltei Curți să stabilească dacă deciziile CCR privind prescripția retroactivează pe principiul legii penale celei mai favorabile. Înalta Curte a stabilit termen pentru judecarea acestei cereri privind dezlegarea unei chestiuni de drept pe data de 25 octombrie 2022.

În dosarul Hidroelectrica, Elena Udrea este acuzată că ar fi primit de la magnatul Energiei, Bogdan Buzăianu, o geantă cu 3,8 milioane de euro cash și acțiuni în valoare de 900.000 de euro la EVZ.

Fostul ministru se află în pușcărie fiind condamnat definitiv în dosarul Gala Bute la 6 ani de detenție pentru luare de mită. În acest caz, Înalta Curte de Casație și Justiție a ținut cont de decizia CJUE din 21 decembrie 2021 potrivit căreia în dosarele cu fonduri europene și corupție nu trebuie să țină cont de deciziile CCR privind așa zisa nelegală compunere a completurilor de 3 și 5 judecători de la ÎCCJ, dacă există riscul prescrierii faptelor.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`