Judecătorii de la Curtea de Apel Iași au anulat ieri toate actele de urmărire penală care privesc infracțiunile de abuz în serviciu și cele privind fondurile europene din dosarul Veranda. Motivul principal este acela că DIICOT Iași a efectuat urmărirea penală, deși DNA era competentă să cerceteze faptele de corupție. La data de 23.11.2022, procurorul Daniel Horodniceanu, în prezent, membru al CSM, a pus sub acuzare, în mod nelegal, zeci de persoane, printre care pe primarul Mihai Chirica și pe șefii de la Urbanism, de la Juridic, din Primăria Iași. Ulterior, i-a convins pe judecătorii de la Tribunalul Iași să îi dea mandate de percheziții ca să intre în birourile și în casele angajaților din primărie sau de la Comisia de Monumente. Tot ce a făcut Horodniceanu a fost nelegal.
„Prin această hotărâre, instanța a corectat o conduită malignă a DIICOT Iași, manifestată prin construirea unor dosare cu mare impact mediatic, dar pentru care, în realitate, erau competente alte structuri din cadrul Ministerului Public”, a declarat avocatul Cătălin Boacnă.
Ieri, magistrații Curții de Apel au decis desființarea rechizitoriului și anularea probelor esențiale din dosar, motivul principal fiind acela că Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată Iași (DIICOT) nu are în atribuții cercetarea infracțiunilor de corupție sau cele privind fondurile europene. Au fost anulate expertize, declarații de martori, declarațiile inculpaților, suspecților, chiar și ordonanțele prin care le-au fost aduse la cunoștință acuzațiile. În mare parte, au fost anulate cam toate actele făcute de procurorul Daniel Horodniceanu, de pe vremea când era la DIICOT Iași. Firește, au fost anulate mare parte și din actele făcute de procurorul care i-a luat locul, dar pentru acesta din urmă era aproape imposibil să schimbe ceva din direcția dosarului.
„În baza art. 102 alin. 2 Cod procedură penală, cu referire la art. 281 alin. 1 lit. b) ind. 1 Cod procedură penală, exclude toate probele administrate după 23.11.2022, privind infracțiunile de abuz în serviciu”, se arată în decizia judecătorilor.
Avocații au invocat faptul că pe legea de organizare și funcționare a DIICOT nu există posibilitatea ca procurorii din cadrul acestei structuri să cerceteze infracțiuni de corupție pentru că, în realitate, aceste infracțiuni sunt de competența specială a DNA.
Au fost anulate toate declarațiile care nu au fost înregistrate de procurori
Hotărârea Curții de Apel Iași vine cu o premieră pentru justiția din Iași: au fost anulate toate declarațiile inculpaților și suspecților din dosar pe motiv că nu au fost înregistrate audio-video. Codul de procedură penală instituie această obligație de înregistrare a declarațiilor în timpul urmării penale. Doar dacă procurorul nu dispune de aparatura necesară, înregistrarea nu este obligatorie. În acest caz, procurorul avea aparatura necesară și nu a folosit-o deloc. Pentru a sancționa această conduită imposibil de explicat, în condițiile în care legea spune că este obligatorie, judecătorii au anulat toate declarațiile.
„În baza art. 282 Cod procedură penală cu referire la art. 110 alin. 5 Cod procedură penală, constată nulitatea tuturor declaraţiilor de inculpaţi sau suspecţi, neînregistrate cu mijloace tehnice”, au precizat judecătorii în hotărârea de ieri.
Expertiza care să la baza dosarului a fost anulată
În luna martie a anului 2022, s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice în construcții care vizează supraetajarea ilegală de la Hala Centrală, printr-o ordonanță, însă judecătorii au constatat și nulitatea absolută a ordonanței și au exclus din materialul probator raportul de expertiză tehnică. De asemenea, în urmă cu 2 ani, procurorii au cerut un mandat de percheziție domiciliară și informatică Tribunalului din Iași, însă era de competența celor de la Curtea de Apel Iași ca să emită un astfel de mandat, motiv pentru care s-a constatat nulitatea absolută a încheierii penale și a mandatelor de percheziție emise în baza acestei încheieri. În dosare era cercetată șefa Direcției Juridice din Primăria Iași care avea calitate de avocat, și atunci, mandatele trebuiau cerute de la Curtea de Apel, nu de la Tribunal.
Declarațiile martorilor, excluse cu totul
Ba mai mult, magistrații au exclus din probele aflate la dosar declarațiile a doi martori, și anume, Gabriel Ghergheșanu și Petronela Susanu, deoarece au fost preluate dintr-un alt dosar, care nu avea nicio legătură cu dosarul Veranda.
,,În baza art. 282 Cod procedură penală cu referire la art. 100 alin. 1 Cod procedură penală, constată nulitatea relativă parțială a ordonanței din 30.08.2023, de folosire a mijloacelor de probă din altă cauză, privind declarațiile date de numiții Ghergheșanu Gabriel și Susanu Petronela. În baza art. 102 alin. 2 Cod procedură penală cu referire la art. 100 alin.1 Cod procedură penală, exclude din materialul probator declarațiile preluate ale numiților Susanu Petronela și Ghergheșanu Gabriel”, se arată în soluția pronunțată ieri, de către magistrații Curții de Apel Iași.
A fost exclusă din materialul probator chiar și declarația lui Gabriel Vasile Harabagiu, fostul viceprimar, deoarece s-a constatat și nulitatea declarației sale ca și martor. Astfel că probele de la dosar devin din ce în ce mai subțiri.
Avocatul Cătălin Boacnă: ,,Un procuror nu poate să aleagă infracțiunea pe care o cercetează ca și cum ar alege din meniul de la restaurant”
Avocatul Cătălin Boacnă afirmă faptul că acest dosar ar fi trebuit anchetat de către altă structură din cadrul Ministerului Public, adică Direcția Națională Anticorupție (DNA), deoarece procurorii din cadrul Parchetului DIICOT Iași nu sunt specializați pe fapte de corupție.
,,Hotărârea de astăzi nu face decât să confirme că la Curtea de Apel Iași există corp de magistrați foarte bine pregătit și echilibrat, un adevărat model și pentru celelalte instanțe din țară. Este o dovadă pură a faptului că actul de justiție care se înfăptuiește la Iași este unul sănătos, independent și echidistant. Prin această hotărâre, instanța a corectat o conduită malignă a DIICOT Iași, manifestată prin construirea unor dosare cu mare impact mediatic, dar pentru care, în realitate, erau competente alte structuri din cadrul Ministerului Public, în speță, DNA. Tocmai acesta este principalul motiv pentru care instanța a constatat nulitatea absolută urmării penale realizate de către DIICOT, o structură care nu este specializată în instrumentarea dosarelor de corupție sau a celor care privesc fondurile europene. Un polițist de la Serviciul Omoruri nu poate amenda pietonii care traversează strada prin locuri nepermise, un medic dermatolog nu poate interveni chirurgical la inimă… Pe același raționament, un procuror de la DIICOT nu poate avea o competență nelimitată, nu poate deschide Codul Penal la întâmplare și să-și aleagă o infracțiune pe care să o cerceteze ca și cum ar alege din meniul de la restaurant”, a declarat avocatul Cătălin Boacnă.
DIICOT are la dispoziție 5 zile să remedieze situația
Avocatul Cătălin Boacnă mai menționează și faptul că în organizarea și funcționarea DIICOT este expusă o listă cât se poate de clară, în care se regăsesc toate infracțiunile ce ar putea fi cercetate în structura lor, iar infracțiunea de abuz în serviciu și cele privind fondurile europene nu se regăsesc acolo, motiv pentru care ar trebui ca acest dosar să se împartă în două, cercetându-se în două structuri: DIICOT și DNA.
,,În conținutul OUG 78/2016, privind organizarea și funcționarea DIICOT, este expusă clar lista de infracțiuni care pot fi cercetate în mod exclusiv de această structură, iar infracțiunea de abuz în serviciu și cele privind fondurile europene nu se regăsesc pe această listă. În același timp, noi am arătat instanței că prorogarea de competență invocată de DIICOT este, în realitate, un instrument juridic creat în mod artificial doar pentru diversiune și, mai ales, pentru confirmarea spiritului narativ al acuzării din momentul punerii în mișcare a acțiunii penale. În mod cât se poate de corect, instanța a analizat toate aceste obiecțiuni ale apărării și le-a admis. DIICOT este obligat ca, în termen de 5 zile, să remedieze situația”, a mai spus avocatul Cătălin Boacnă.
Primarul Mihai Chirica, inculpat în dosarul DIICOT
Vă reamintim că, în cursul zilei de 14 decembrie 2022, DIICOT a audiat, în total, 30 de funcționari din administrația publică locală, în frunte cu Mihai Chirica. Acuzațiile procurorilor erau grave și făceau referire la afacerile imobiliare din ultimii ani, ce ar fi fost girate de factorii decidenți din Palatul Roznovanu.
Greșeală mare, nu-l credeți prost, idiot da. Horodniceanu a știut ce face. Admis în CSM pe criterii de banditism, așa pot asigura protecția mafiei din justutie.
Nu i competenta dar incalcarea legii exista.. unul face un balcon si il darama si altii fac sute de locuinte fara sa respecte legea!
Și voi credeți ca procurorii DIICOT nu știau? Ca nu sunt competenți în a analiza cauza? Sau ca nu au folosit mijloacele de înregistrare video și audio? Mă lasă rece….
Țineți cont mai băieți,cat timp va mai avea de semnat Chirica va fi liber ca pasărea cerului. Acum are dealul Șorogari la semnat și mai nou intră cu tupeu în platformă FORTUS urmează Cetatuia… are balta pește și el va avea scut în jurul său… Hai pa ostenii mei !
De ce nu este tras la răspundere procurorul care a efectuat defectuos actul de justiție? Nu a învățat carte înainte să ajungă procuror? Nu știa procedură penală? Nu își cunoștea competența? Nu și-a depășit limitele atribuțiunilor de serviciu?
Justiția lasă liberi infractorii!!! Incredibil ce blestem pentru Iași sa fie condus în continuare de penalii din primarie!
Horo a făcut asta cu bună știință, totul pentru tergiversarea dosarului până intervine prescripția faptelor.
E timpul…cam așa scăpau infractorii-doar gulerele albe…exact ca in film-Elibereaza pe dom Semaca…iar daca tov judecător dorește pentru sine sau altul o bucată de teren generoasa, va rugam să contactați partidul.
Nu-i nici măcar o chestie de discutat. Fostul jurnalist, băgător în seamă, ca de obicei, își face reclamă la fostul anagajator. Doar atât.
Constructia ilegala exista, ma.fia din primarie (cu Chirica in frunte) s-a facut ca nu vede nimic, iar ma.fia din justitie este complice la mizeriile astea.
Deci până la urmă să întelegem că faptele există, prejudiciul adus statului există, dar infractorii scapă basma curată pe fondul unor erori de procedură?! Ce vremuri dom’le!!!
judecatori nebuni sau corupti?!
judecatori nebuni sau corupti?
Totul se întâmplă cu participare USR, ei au desființa siij, magistrații nu răspunde pentru colaborarea cu mafia, sunt răsplătiți prin beneficii nesimțite și la final, șpagă legalizat, pensie specială.
Atat procurorii cat si judecatorii sunt nebuni si corupti. De aia trebuie sa existe raspunderea magistratului,dar nu se vrea. Se tergiverseaza cazurile cu anii pentru prescriere si anulare.TRAIASCA REPUBLICA CORUPTA ROMANIA!
Nenea dl Primar ai ramas ca in Caragiale .citez;-si cu onoarea mea cum ramane .Nu stiu sincer daca postul asta de primar sau alta functie inalta se merita in asa fel inciit un om sa fie terfelit si mazilit ca d-voastra .Numai bine
Chirica e un impostor în haina de primar!
Ce-o facut instanta ???????????????
Nu va bucurati stimabililor! O sa se refaca toate actele de catre DNA si asta foarte repede caci exista baza. Asa ca nu visati prescrierea raspunderii penale.
Horo este prea prost pentru secolul acesta. A primit el directive sa îl închidă pe Mihai și l-a strâns de c***e pe nazistu insa fara folos. Cum sa faci asemenea eroare și sa primesti mandate de percheziție da la tribunal când trebuia sa obțină de la Curtea de apel?? S-a gândit ca pune pana pe Mihai și a uitat sa mai citească coduk de pp. Un retard in fruntea DIICOT și alți prosti de la bcco care l-au urmat și au ridicat doar ce acte au vrut. DOSAR FABRICAT înainte de alegeri insa Mihai v-a tras’o frumos!
O poză care ne descrie perfect ca popor: unu’ ne arată 🖕 și noi suntem bucuroși să îl susținem 🤩
Nici măcar dictatorii nu făceau asemenea gesturi. Lu’ ăsta nu-i pasă, deoarece știe că nimic nu-l poate deranja.
Serios???? Au găsit portița să-i salveze pe bieții infractori oameni cinstiți. Pe bune?! Adică alți magistrați apreciază ca fiind totul corect și legal, iar acum altcineva așa dintr-o dată, hopa tâlpu! Pe bune! Da nu e vizibil cumva că faptele ilegale există??? Sau tremură cumva audiații să nu afle lumea niște detalii?!
Suji poola Chirica!!!
Asta denota ce mafie e in oras si cum justitia e calcata in picioare . Sper sa remedieze vicul asta de procedura si sa faca Diicotul sau celelelate organe curatenie . Practic s-au pierdut 3 ani cu anchete inutile . Golaneala tipic romaneasca !
Este o alta gaselnita in legislatia de rahat facuta de parlamentarii gen Vasile Catea, sub obladuirea lui Tudorel. Nu spune nimeni ca Chirica e fara pacat, doar ca nu baietii astia trebuia sa-l ancheteze, ci baietii ailalti. Adica, daca eu vad, pe un pod, ca un om vrea sa se sinucida si caut sa-l salvez, sa-l strang in brate, sa-l smulg de pe parapet, ala ma da pe mine in judecata maine, ca de ce m-am bagat, ca nu aveam atestat de SMURD..
Gata, i-au albit?!😉 Au găsit „portița”?! Exact ca în filme frate.