Prima pagină » Local » Dosarul Bahlui zace în sertare de 10 ani! Primarul Mihai Chirica așteaptă bani europeni – GALERIE FOTO

Dosarul Bahlui zace în sertare de 10 ani! Primarul Mihai Chirica așteaptă bani europeni – GALERIE FOTO

17 mart. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Amenajarea râulului Bahlui din Iași zace în sertare de 10 ani! După finalizarea proiectului de regularizare, în 2012, investițiile privind amenajarea arhitecturală nu au mai reprezentat o prioritate pentru statul român

Unul din cele mai așteptate proiecte de investiții din Municipiul Iași continuă să bată pasul pe loc de ani buni. Amenajarea arhitecturală a râului Bahlui nu a avansat deloc, proiectul fiind în continuare în sertarele unor instituții publice. După finalizarea lucrărilor de regularizare, prin Ministerul Mediului, a unei porțiuni cuprinse între Podul de Piatră și Podul Tudor Vladimirescu, din urmă cu mai mulți ani, etapa a doua a investiției a fost lăsată de izbeliște. Proiectul a fost făcut doar pe hârtie, finanțarea nefiind încă asigurată.

Amenajarea râulului Bahlui din Iași, lăsată de izbeliște

După finalizarea lucrărilor de regularizare din 2013, cu circa 65 de milioane de euro, a fost demarată documentația pentru etapa a doua a proiectului. Doar că această investiție nu a mai reprezentat interes în ultimii ani. Amenajarea arhitecturală a râului Bahlui cuprinde zona dintre Podul de Piatră și Podul Tudor Vladimirescu, pe o lungime de 2.438 de metri. Pentru realizarea unui luciu de apă se propune amenajarea unui prag în albia minoră a râului Bahlui, în amonte de Podul Tudor.

Pragul va avea înălțimea de 2,20 metri. Pentru controlul calității apei din acumulare, în cele 9 guri de deversare ale sistemului de canalizare vor fi montați senzori care vor monitoriza calitatea apei deversate în Bahlui. Documentația prevede și construirea unor poduri pietonale peste cursul de apă.

Reacția primarului Mihai Chirica! Se așteaptă o finanțare europeană

Primarul Mihai Chirica a susținut că proiectul a fost avizat de Ministerul Mediului, dar că se așteaptă finanțarea pentru demararea lucrărilor. Practic, proiectul este făcut doar pe hârtie, iar Primăria nu știe dacă va beneficia de bani prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sau fonduri europene.

”Există un proiect care a fost trimis la avizare la Ministerul Mediului, la Direcția Generală Ape. Proiectul a primit aviz, în 2021, de amenajare a albiei râului Bahlui. Vrem să vedem dacă putem să găsim și o sursă de finanțare prin PNRR sau fonduri europene, prin planurile operaționale. Proiectul are o valoare de 23 de milioane de euro, valoare care ar putea fi, însă, modificată din cauza creșterii prețurilor la materiale, din ultima perioadă”, a spus primarul Mihai Chirica.

Discuții peste discuții pentru amenajarea arhitecturală a Bahluiului

Primarul Mihai Chirica a precizat că a avut discuții cu cei de la Apele Române pentru a iniția proiectul legat de râul Bahlui, dar și de alte cursuri de apă din Municipiu.

”Am discutat cu conducerea Apelor Române despre posibilitatea de amenajare a albiei, inclusiv introducerea unei plantații pe partea superioară a albiei Bahluiului. Am mai luat în calcul și alte proiecte pentru râul Nicolina și Vămășoaia”, a mai spus edilul Municipiului Iași.

Proiectul legat de amenajarea arhitecturală a cursului de apă a fost discutat și în Consiliul Local, însă nu a fost adoptat de aleșii Municipiului.

Promisiuni cu bărcuțe pe râul Bahlui

Imediat după finalizarea lucrărilor de regularizare autoritățile au luat în calcul partea a doua a investiției, cea privind amenajarea unei zone de agrement. Conform proiectului, urmau să fie amenajate alei pietonale, rampe de acces, pontoane de acostare și andocare, platforme comerciale. S-a vorbit chiar și de proiectul Bahluiului navigabil, însă investiția a fost dată uitării.

În ultimii ani, Administrația Bazinală de Ape Prut-Bârlad a făcut o serie de lucrări de întreținere a cursului de apă, acestea fiind singurele investiții. Amenajarea râulului Bahlui din Iași a mai fost luată în calcul și în unele campanii electorale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *