Azilul clandestin de bătrâni din satul Măcărești, comuna Prisăcani, își continuă fără probleme activitatea. Dosarul a fost clasat de către procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni. Acest azil este condus de o familie din sat, femeia care se ocupă de îngrijirea bătrânilor este Cristina Chiriac. Este mult spus „azil”, este, de fapt, o casă unde sunt îngrijite persoanele vârstnice contracost. Cazul a fost prezentat pe larg în edițiile BZI.
Clasare în cazul Cristinei Chiriac, cu privire la azilul clandestin de la Măcărești
În anul 2023, Cristina Chiriac a fost cercetată penal pentru comiterea infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activități, iar mai apoi cercetările au fost continuate de către organele de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași și procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Răducăneni.
În urma cercetărilor, procurorii au decis clasarea cauzei. „În urma verificărilor efectuate, a rezultat că dosarul la care faceți referire a fost înregistrat pe rolul unității noastre de parchet în cursul anului 2023 și a vizat comiterea infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activități, prev de art. 348, C. penal., cercetările fiind desfășurate de către organele poliției judiciare din cadrul I.P.J Iași – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice –, sub supravegherea procurorului de caz. Dosarul a fost soluționat la data de 13.06.2024, prin ordonanța de clasare a cauzei dispusă în temeiul art. 16, alin. 1, lit. b), teza I, C. proc. pen.”, a transmis prim-procurorul Andrei-Ioan Chiosa, purtător de cuvânt în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Răducăneni.
Mai exact, fapta nu este prevăzută de legea penală, ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de legea.
Practic, Cristina Chiriac nu a comis nicio infracțiune, deși aceasta, și în prezent, are aproximativ 30 de persoane în cadrul azilului său clandestin din comuna Prisăcani. Prefectul județului, Bogdan Cojocaru, a transmis în urmă cu doi ani, când a fost descoperit acest azil clandestin, faptul că comisiile mixte OPC, DSVSA, AJPIS, ITM, DSP, IPJ și ISU au fost la Măcărești pentru a verifica situația. La acea vreme, în urma verificărilor, au fost identificate 28 de persoane, societatea nefiind acreditată ca și furnizor de servicii sociale.
Reamintim faptul că, în aprilie 2023, au ieșit la iveală dezvăluiri șocante din „căminul groazei”, când o femeie din sat a povestit, cu lacrimi în ochi, calvarul prin care a trecut, împreună cu soțul ei, atunci când au locuit timp de o lună în azilul Cristinei Chiriac.
Azilul clandestin din satul Măcărești își continuă activitatea fără niciun fel de probleme
Afacerea Cristinei Chiriac a fost descoperită în anul 2023. Persoanele în vârstă sunt aduse de către rude pentru a fi îngrijite în condiții necunoscute, de către Cristina Chiriac, iar aceasta le administrează veniturile. Taxa lunară pe care femeia din satul Măcărești o încasa pentru îngrijirea bătrânilor era de 2.500 de lei, plus alte lucruri, cum ar fi scutece sau medicamente. Dosarul în care Cristina Chiriac a fost cercetată penal a fost clasat, ceea ce presupune că aceasta își continuă activitatea fără griji.
Proprietara azilului clandestin de la Măcărești le cere buletinele bătrânilor pentru a le lua ea direct pensia și rețetele medicale pentru medicamentele necesare. Cristina Chiriac a reușit să păcălească toate instituțiile statului, desfășurându-și activitatea de aproximativ 17 ani, fără să fie oprită în vreun fel.
Afacerea se vrea a fi o alternativă mai ieftină a unui centru de îngrijire specializat. Ca să fie posibil acest lucru, ar trebui ca incinta locuinței Cristinei Chiriac să îndeplinească anumite condiții, astfel încât bătrânii să fie îngrijiți în mod corespunzător. Beneficiarii azilului clandestin erau verificați de un medic specializat doar o dată pe lună, iar vârstele bătrânilor erau chiar și de 99 de ani.
Nu toți locuitorii din satul Măcărești știu de existența acestui azil, deoarece femeia a făcut în așa fel încât să mușamalizeze toată activitatea. Între beneficiari și Cristina Chiriac există doar o înțelegere verbală, în care se stabilește medicația și regimul alimentar necesar al bătrânilor. Femeia își conducea întreaga afacere fără o autorizație de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică. Pentru a mușamaliza întreaga activitate, aceasta a făcut tuturor beneficiarilor mutație în clădirea unde afacerea murdară încă funcționează.
Cristina Chiriac a confirmat în edițiile trecute BZI faptul că autoritățile cunoșteau de mult timp afacerea cu care se ocupă, însă acestea au protejat-o. Cu toate că femeia a încasat, de-a lungul celor 17 ani, sume majore de bani din partea bătrânilor, instituțiile competente au închis ochii.
Reporterii BZI s-au deplasat, în urmă cu câteva zile, în satul Măcărești din comuna Prisăcani, unde Cristina Chiriac nu a ieșit din locuința sa. Reporterii BZI au constatat, conform spuselor vecinilor, că azilul clandestin funcționează în continuare.
„Da, da, funcționează. Cred că sunt vreo 30 de persoane, acum, acolo. Este activitate. Văd ambulanțele cum vin ca să ia pacienții, mai sunt care fac dializă. Cred că are autorizație acum, nu știu, mă gândesc că au venit anul trecut o grămadă de controale pe aici”, a spus un sătean din aproprierea afacerii Cristinei Chiriac.
Activitatea azilului de groază de la Măcărești nu afectează doar bătrânii ce locuiesc în așa-zisele saloane construite de Cristina Chiriac, ci și vecinii, care s-au plâns în trecut de mirosurile insuportabile ce provin din spatele curții căminului.
Instituțiile competente au închis ochii, iar Cristina Chiriac s-a îmbogățit în ultimii 17 ani. Azilul clandestin de la Măcărești își continuă activitatea fără probleme, iar bătrânii sunt îngrijiți în condiții necunoscute și nesesizate de doi ani.
Parintii pot creste si ingriji 3-4 copii, dar acestia nu pot ingriji doi parinti. Azilurile de batrani, oricat de luxoase ar incerca sa para sunt adevarate antecamere catre morga. Sa-ti lasi parintii pe mana unor straini, in ideea ca vor fi bine ingrijiti este ca si cum i-ai trimite la inchisoare pe viata, atunci cand au cel mai mult nevoie de afectiunea familiei. Din pacate, in toata lumea, afacerea ingrijirii batranilor a inflorit, pe motiv ca familiile lor nu au timp pentru a se ocupa de ei. Asa cum exist concediu pentru cresterea copilului, ar trebui sa existe un concediu pentru ingrijire batranilor parinti, prin care sa se permita familiei sa-si ingrijeasca parintii. Toti am fost stersi la fund in copilarie de catre parinti sau de catre bunici. Sa ne pregatim pentru momentul cand va trebui sa le intoarcem favoarea, fara sa ne gandim ca avem niste sefi pe care ii pupam in fund zilnic, neconditionat, dar nu avem timp pentru proprii nostri parinti.
La Raducaneni e foame mare. Sunt cazuri de tâlharii și fapte grate soluționate cu amenda. DNA pe ei…
La Raducaneni e foame mare. Sunt cazuri de tâlharii și fapte grate soluționate cu amenda. DNA pe ei…
Uite așa fiecare își poate face în coteț de azil fără să poată răspunde penal. Halal autorități, halal justiție.
Ce faceți cu evaziunea fiscală din construcții din aceasta comună, care-a luat o amploare destul de mare, chiar sub nasul autorităților, de ani de zile?
Într-o comună, unde fiecare se cunoaște cu fiecare, se știu persoanele care muncesc ,,la negru” și locațiile unde prestează.Aspecte cunoscute și de Primărie și de Poliție(mai ales când polițistul este din comuna).Că se ocultează acest aspect în relațiile dintre autorități, este alta poveste.
Plictisitoare placa că ei ,,muncesc fără bani”(de ani de zile) și n-au conturi bancare.
Oare unii primesc și niște ajutoare, ceva, din partea statului dacă sunt persoane fără venituri? Un ajutor public judiciar, poate?
Și apropo, Primăria sa le facă străzi bune, că se-mpotmolesc cu mașinile și costă bani reparațiile.