Prima pagină » Eveniment-Social » Dosarele Istoriei! Dezvăluiri spectaculoase, despre Regimul Comunist din România, cu fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu – GALERIE FOTO, VIDEO

Dosarele Istoriei! Dezvăluiri spectaculoase, despre Regimul Comunist din România, cu fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu – GALERIE FOTO, VIDEO

18 apr. 2022, 02:00, 1 ,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

File din Dosarele Istoriei și dezvăluiri, despre Regimul Comunist din România, cu fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, ec. dr. Constantin Boștină. Despre toate acestea, într-un eveniment editorial documentar derulat sâmbătă, 16 aprilie 2022, la Botoșani. În prezența a zeci de invitați, oameni de afaceri și din lumea bună a urbei, sub egida Evenimentul Istoric, a fost lansat volumul ”Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu. Constantin Boștină, în dialog cu Alice Barbu și S.R. Stănescu”, din seria ”În ochiul ciclonului”. Reporterii Cotidianului BZI au fost prezenți la acest moment, realizând un amplu material (text, foto și video), inclusiv o ediție specială BZI LIVE exclusivă (difuzată astăzi, 18 aprilie 2022, ora 14:00) și care-i are ca invitați chiar pe Alice Barbu și S.R. Stănescu, respectiv ec. dr. Constantin Boștină

Dosarele Istoriei și dezvăluiri, legate de Regimul Comunist din România (PCR), cu fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, ec. dr. Constantin Boștină! Într-o zi răcoroasă de primăvară (sâmbătă, 16 aprilie 2022) Botoșaniul a fost scos din amorțeala molcomă de urbe moldavă, amplasată în nord-estul extrem al României. Aceasta datorită unui eveniment special și cu reverberații documentare și istorice taman înainte de 1989 și strâns legate de Nicolae Ceaușescu. În Sala ”Eminescu” a unui cochet hotel din oraș, încă de la primele ore ale dimineții și-au făcut apariția zeci de botoșăneni, mulți foști angajați ai întreprinderilor și fabricilor de acum peste 3 decenii, oameni de afaceri, cetățeni, medici sau jurnaliști. Peste toate, invitați speciali au fost Alice Barbu (cercetător istoric, expert CNSAS și reprezentant al Evenimentului Istoric) și Sorin Roșca Stănescu, celebrul jurnalist de investigații și publicist.

Dezvăluiri și mărturisiri, despre Regimul Comunist din România, cu fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, ec. dr. Constantin Boștină

Prilejul pentru această întâlnire reverberantă de la Botoșani a fost acela legat de lansarea volumului ”Am fost secretarul personal al lui Nicolae Ceaușescu. Constantin Boștină, în dialog cu Alice Barbu și S.R. Stănescu”, din seria ”În ochiul ciclonului”. Alice Barbu (Evenimentul Istoric), este cercetător istoric și expert al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), reprezentant al Editurii Evenimentul și Capital, dr. ec. Constantin Boștină (fost secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu), actualmente președinte al Asociației pentru Studii și Programe Economico-Sociale (ASPES), director general al publicației ”Economistul”, Sorin Roșca Stănescu, celebru jurnalist de investigații și publicist. Locul ales pentru lansarea de carte nu a fost unul întâmplător! În Botoșani, la mijlocul anilor ’80, ec. dr. Constantin Boștină a ajuns pentru a administra economic, din punct de vedere al producției industriale, a fabricilor, uzinelor și a pieței forței de muncă, în contextul în care a căzut în dizgrația Elenei Ceaușescu.

Cea mai vândută carte din România, la acest moment!

Pe acest plan, Sorin Roșca Stănescu a ținut să arate că, la momentul actual, lucrarea este un bestseller al momentului pe plan național.

”Este cea mai vândută carte din România, la acest moment! Ea este despre Constantin Boştină, cel care a fost secretarul personal al lui Nicolae Ceauşescu. Este un volum-document, realizat alături de Alice Barbu, căreia îi mulțumesc pentru colaborare, despre fațetele, trecutul din România dinainte de 1989. Sunt convins că, asta și din motive de siguranță națională, că acest personaj istoric al acelor vremuri, domnul Boștină, nu ne-a dezvăluit tot ceea ce știe… Poate într-un volum viitor!”, a transmis cunoscutul jurnalist Sorin Roşca Stănescu.

Aici, cercetătorul istoric Alice Barbu arată că:

”E un volum-document, important și interesant ca surse și informații prezentate de Constantin Boștină. El vine cu elemente extrem de utile, fără stigmatizări sau categorisiri, legate de perioada anilor de până în 1989. Este o abordare, așa cum cred că trebuie să fie lăsat un istoric și un cercetător să facă, cât se poate de precisă și bazată pe cercetare documentară”

”Parcursul vieții mele a fost profund marcat de personalitatea lui Nicolae Ceauşescu, așa cum a fost ea, cu bune și cu rele”

Mai departe, ec. dr. Constantin Boștină arată:

“De ce m-am hotărât acum, la peste 30 de ani de la evenimentele din 1989, să vorbesc într-o carte despre statutul meu de fost secretar personal al lui Nicolae Ceauşescu? Pentru că, practic, parcursul vieții mele a fost profund marcat de personalitatea lui Nicolae Ceauşescu, așa cum a fost ea, cu bune și cu rele. În toată această perioadă, prin pozițiile ocupate în societate, am fost fie în relație directă cu Ceauşescu, fie foarte aproape de el. Acum, după trei decenii, cred că este timpul ca românii să nu se mai lupte cu românii, să construim ceva pentru țară, și nu spun asta spre a fi ca naționalism extrem… Nu, e necesar să adoptăm măsuri economice sănătoase, să organizăm România pe baze solide”, a remarcat și ec. dr. Constantin Boştină.

Despre plusurile și minusurile din activitatea lui Nicolae Ceauşescu, despre meritele și greșelile lui, veți afla parcurgând cuprinsul cărții.

Nicolae Ceaușescu nu a fost un analfabet

După prezentarea volumului, timp de aproximativ 3 ore a fost o interesantă sesiune de întrebări incitante, venite din partea auditoriului. Chiar dacă au fost și provocări, ec. dr. Constantin Boștină a răspuns argumentat, cu răbdare și plin de diplomație la toți cei care l-au abordat. De la ”de ce un analfabet (Nicolae Ceaușescu) a fost lăsat la Putere atât de mult timp”, la lucrurile bune pe care a încercat să le facă, cum era administrat județul atunci, care erau lipsurile și nevoile locuitorilor la Tratatul cu Ucraina, din 1997, toate acestea au fost secvențe ale evenimentului.

”Nu, Ceușescu nu a fost un mare intelectual, dar nu a fost analfabet. Acum, pentru a înțelege România lui Ceaușescu, trebuie să vedem cum era aceasta înainte de a veni el la conducere… Sunt două etape distincte ale regimului său. După 1990, din păcate, unii au acaparat țara și iată unde ne aflăm. E clar că trebuie să venim cu măsuri de redresare, de bună organizare a resurselor, a diverselor zone ale țării”, a sintetizat ec. dr. Constantin Boștină.

Pe 22 decembrie 1989, ec. dr. Constantin Boștină era la Botoșani, având funcția de secretar pe probleme economice

Ca date-reper, de arătat că pe 22 decembrie 1989, ec. dr. Constantin Boștină era la Botoșani, având funcția de secretar pe probleme economice al Consiliului Popular Județean de atunci. În urmă cu câțiva ani, fusese secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu, funcție creată anume pentru el. În tot acest context, Elena Ceaușescu nu l-a avut la ”suflet” pe acesta și, în consecință, a fost ”promovat” tocmai la Botoșani. Ca un aspect incitant, în cartea al cărei protagonist este, vorbeşte despre faptul că, în 1983, CIA vorbea despre ipoteza unei lovituri de stat în România, dar şi despre rolul României în politica internaţională.

Ec. dr. Constantin Boştină, acum în vârstă de 76 de ani, a fost secretar personal al lui Ceauşescu în perioada 1980-1982, iar apoi, în perioada 1982-1986, a fost ministru-adjunct la Ministerul Industriei Uşoare. Ulterior, a fost propulsat ca secretar pe probleme economice al Comitetului Popular Judeţean al PCR şi prim-vicepreşedinte al Consiliului Popular Judeţean Botoşani. Boştină este născut în judeţul Gorj, unde a urmat Liceul ”Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu. Ulterior, a absolvit Facultatea de Comerţ din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti. După 1990, a fost preşedinte al Bursei Române de Mărfuri, vicepreşedinte al Consiliului Naţional de Coordonare al Asociaţiei Generale a Economiştilor din România şi membru al Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

Vorbim, așadar, de un moment legat de Dosarele Istoriei, plin de dezvăluiri spectaculoase, despre Regimul Comunist din România, cu fostul secretar personal al lui Nicolae Ceaușescu.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`