Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – Dosarele Istoriei! Analiza specială a relațiilor româno-ruse, din ultimii 250 de ani, în contextul Războiului din Ucraina, alături de prof. univ. dr. Cristian Ploscaru, Facultatea de Istorie a UAIC din Iași – FOTO

LIVE VIDEO – Dosarele Istoriei! Analiza specială a relațiilor româno-ruse, din ultimii 250 de ani, în contextul Războiului din Ucraina, alături de prof. univ. dr. Cristian Ploscaru, Facultatea de Istorie a UAIC din Iași – FOTO

21 feb. 2023, 15:00,
în BZI LIVE

Miercuri, 22 februarie 2023, începând cu ora 14.00, în Studioul BZI LIVE este programată o nouă emisiune, sub egida ”Dosarele Istoriei”!. Este vorba de o analiza specială a relațiilor româno-ruse, din ultimii 250 de ani, în contextul Războiului din Ucraina, alături de prof. univ. dr. Cristian Ploscaru, Facultatea de Istorie a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, Catedra de Istorie modernă a românilor şi universală și membru titular al Centrului de Istoria Relațiilor Internaționale (CIRI). Alături de reputatul istoric vor fi scoase în prim-plan aspecte legate de tabloul relațiilor bilaterale cu fostul Imperiu Țarist, URSS sau Federația Rusă de-a lungul deceniilor, modul în care s-au raportat rușii la români, atât diplomatic, organizatoric, cazul Basarabiei. De asemenea, despre relaţia militară a României cu Rusia de-a lungul istoriei, din momentul în care existau doar Țările Române, Principatele Române, de la 1859 când a fost fondat Statul român modern, şi până la momentul instaurării comunismul. Pe de altă parte, motivul și rostul declanșării Războiului din Ucraina de către Federația Rusă, cum ne-au tratat cei de la Est, chiar și atunci când am avut ”garanții” de securitate din partea Moscovei vor fi alte puncte ”atacate” în dialogul cu prof. univ. dr. Cristian Ploscaru.

Interesul Rusiei cu privire la regiunea unde se află astăzi Moldova și Țara Românească

Detaliat, istoricul arată că interesul Rusiei cu privire la regiunea unde se află astăzi Moldova şi Ţara Românească, singurele provincii autonome româneşti de la momentul respectiv, a început odată cu regimul ţarinei Ecaterina cea Mare. A doua etapă a relaţiei este perioada 1792 – 1855, atunci când se încheie Războiul Crimeii, început în 1853. În această perioadă am fost cel mai aproape de anexarea în Imperiul Rus. Ulterior, ruşii au ocupat, după 1829, Țările româneşti şi au consolidat o formă de control politic, marcat și prin apariţia Regulamentelor Organice. Cristian Ploscaru reliefează că Rusia încerca o reformare şi o modernizare a instituţiilor din Țările româneşti pentru a fi mai uşor integrate cu teritoriile din vest ale Imperiului Rus. Mai departe, istoricul va puncta momentele legate de Primul Război Mondial respectiv cel De-Al Doilea Război Mondial respectiv instaurarea comunismului și controlul URSS și până la atacul lui Vladimir Putin în statul vecin sau riscurile la care este expusă Republica Moldova.

Premiat cu Premiul ”Nicolae Iorga” al Academiei Române, în 2015, pentru cartea ”Originile ”Partidei Naţionale” din Principatele Române, I, Sub semnul ”politicii boiereşti” (1774-1828), Iaşi, Editura Universităţii ”Cuza”

Unul dintre cei mai importanți cercetători și istorici, prof. univ. dr. Cristian Ploscaru devine, în 2006 – doctor în domeniul Istoriei, specializarea Istoria Modernă a Românilor, cu tema de doctorat, ”Partida Naţională în prima jumătate a secolului al XIX-lea”, conducător ştiinţific: prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti. Are specializare și legată de ”România în relaţiile internaţionale. Cursuri/seminarii susţinute: – Istoria modernă a românilor, semestrul I şi semestrul al II-lea, seminar. – Curs şi seminar special de Istoria modernă a Românilor, anul al III-lea, semestrul al II-lea – Curs şi seminar opţional, anul al III-lea, semestrul I, cu tema ”Formarea naţiunilor”. Premiat cu Premiul ”Nicolae Iorga” al Academiei Române, în 2015, pentru cartea ”Originile ”Partidei Naţionale” din Principatele Române, I, Sub semnul ”politicii boiereşti” (1774-1828), Iaşi, Editura Universităţii ”Cuza”. A fost director proiect de cercetare CNCS-UEFISCDI (noiembrie 2015-noiembrie 2017) intitulat ”Elitele şi puterea. Conspiraţii boiereşti în Moldova în secolul al XVIII-lea”. De asemenea, are numeroase studii și articole de specialitate, lucrări pe teme originale și interesante, inclusiv cele legate relația cu fostul Imperiu Țarist. Așadar, o ediție-documentar BZI LIVE ce nu trebuie ratată!

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`