Dintre cele 1.200 de dosare depuse de ieșeni în Măsura 1, etapa a doua, un sfert au fost analizate de specialiștii Agenției pentru IMM-uri. Cererile antreprenorilor sunt eligibile la finanțare, astfel că, imediat ce etapa verificărilor se va finaliza, ieșenii vor primi cei 2.000 de euro solicitați
Un sfert dintre dosarele depuse de ieșeni în Măsura 1, etapa a doua, au fost analizate de specialiști. Cei care vor să depună contestații o pot face în orice etapă a verificării dosarelor. Din Iași s-au înscris 1.200 de antreprenori, iar dosarele sunt verificate până la finalul acestei luni de specialiștii Agenției pentru IMM-uri, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului.
Instituția gestionează dosarele din toate cele 6 județe din Moldova, respectiv Iași, Suceava, Botoșani, Vaslui, Neamț și Bacău. Dosarele au fost depuse de ieșeni în perioada 25 octombrie – 23 noiembrie 2021. S-au înscris în sistemul informatic 1.200 de antreprenori din Iași și, în total, din toată țara, 33.555 de aplicanți (SRL fără angajați, PFA, întreprinderi individuale, profesii liberale, medici de familie, ONG etc.).
În această etapă de înscrieri a fost extinsă lista categoriilor de beneficiari eligibili, introducându-se întreprinderile individuale și familiale, o serie de liber-profesioniști, medici de familie. La ediția a doua a Măsurii 1, bugetul disponibil este de 65 de milioane de euro, iar banii ajung pentru aproximativ 32.000 de beneficiari. Banii vor intra în conturile beneficiarilor începând cu luna februarie 2022. Numărul de call-center disponibil pentru suport și asistență tehnică este: 021.90.59.
Ieșenii care vor banii trebuie să respecte unele reguli
Ieșenii admiși la finanțare trebuie să aibă grijă la notificarea de admitere și la termenul de semnare a contractului de finanțare, altfel riscă să piardă ajutoarele în valoare de 2.000 de euro. De asemenea, după primirea micro-granturilor, la implementare, beneficiarii din Iași trebuie să nu uite de raportul de progres, pentru a nu li se retrage finanțarea, așa cum s-a întâmplat cu unii dintre cei înscriși anul trecut care nu au depus raportul de progres și trebuie să dea banii înapoi, situație prezentată de reporterii BZI în edițiile anterioare.
Contestația împotriva deciziei de respingere / recuperare se poate formula în orice etapă de implementare. Aceasta poate fi depusă în etapa de verificare, semnare contract de finanțare, efectuare plăți, raport de progres, monitorizare cu respectarea prevederilor de la art. 6.3 si 6.4, se adresează agenției de care aparține aplicantul și se depune, cu semnătură electronică, în aplicația de înscriere.
Se mai pot depune proiecte în Programul IMM Invest
Programul derulat din 2020 are succes în Iași. În acest an au apărut modificări la IMM Invest, precum majorarea plafoanelor în sectorul pescuitului și acvaculturii, în domeniul producției primare de produse agricole, sectorul alimentar și celelalte domenii de activitate. De asemenea, garanțiile de stat pentru acest an sunt de 10 miliarde de lei, din care 5 miliarde de lei sunt alocate subprogramului Agro IMM Invest.
Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat și va ajunge pentru 48.726 de beneficiari.
Antreprenorii din Iași care au avut pierderi financiare din cauza pandemiei COVID-19 au reușit să își salveze afacerile cu ajutorul banilor accesați în cadrul acestui program. Cei mai mulți bani au fost accesați în 2021 de patronii firmelor din domeniul construcțiilor, transporturilor și serviciilor. Anul trecut au fost acordate 624 de garanții în valoare de 335.560.607 lei. Ieșenii au accesat credite în valoare de 406.217.634 de lei, garantate prin program.