Prima pagină » Eveniment-Social » Dosar special! Ce se întâmpla în Iași în ziua de 1 Decembrie 1917! Mărturii uluitoare despre ceea ce trăiau ieșenii și ceea ce se petrecea pe front – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Dosar special! Ce se întâmpla în Iași în ziua de 1 Decembrie 1917! Mărturii uluitoare despre ceea ce trăiau ieșenii și ceea ce se petrecea pe front – GALERIE FOTO EXCLUSIV

01 dec. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Puțini dintre români, și mai ales ieșeni, mai cunosc ceea ce se întâmpla la 1 Decembrie 1917! Un dosar special, plin de mărturii și trăiri uluitoare marchează acele vremuri grele pentru întreaga țară. Un exemplu în acest sens este modul în care reflecta acea zi importanta publicație „Opinia”. Moarte, frig, război, criză, foamete, dar și probleme cotidiene. Reporterii cotidianului „BZI” prezintă, din presa vremii, care erau principalele evenimente ale acelei zile. Practic, a fost ultima zi normală, din 1918 aceasta devenind zi de mare sărbătoare națională. Dar, pentru a se ajunge la ea, a fost multă luptă, muncă și sacrificiu al tuturor românilor

Mai mult ca oricând și tocmai de Ziua Națională a României (1 Decembrie 1918) este important ca toți românii, și mai ales ieșenii, să-și aducă aminte de ceea ce s-a întâmplat până a se ajunge la Marea Unire, deziderat ancestral al tuturor cetățenilor. În acest context, puțini mai cunosc ceea ce se întâmpla, spre exemplu, la 1 Decembrie 1917! Acele timpuri sunt pline de mărturii și trăiri uluitoare.

Un exemplu în acest sens este modul în care reflecta acea zi importanta publicație „Opinia”. Moarte, frig, război, criză, foamete, dar și probleme cotidiene. Reporterii cotidianului BZI prezintă, din presa vremii, care erau principalele evenimente ale acelei zile. Practic, a fost ultima normală, din 1918 aceasta devenind zi de mare sărbătoare națională. Dar, pentru a se ajunge la ea, a fost multă luptă, muncă și sacrificiu al tuturor românilor.

Serviciul Telegrafic al Ziarului „Opinia”: „Contra Revoluția din Rusia. Starea de răsboiu în regiunea Donului ordonată de Kaledin. Arestarea comitetului militar revoluționar”

O pagină importantă din „Opinia” reflecta toate detaliile din acele zile. O Europă zguduită de Marele Război (Primul Război Mondial – 1914-1918), bătălii crunte, mutările de pe front, dar și anunțuri în care sunt oferite diverse servicii, editorial, cât și diverse știri cotidiene. Spre exemplu, Serviciul Telegrafic al Ziarului „Opinia” informa: „Contra Revoluția din Rusia. Starea de răsboiu în regiunea Donului ordonată de Kaledin. Arestarea comitetului militar revuluționar” Pe de altă parte, informațiile arătau: „America e gata de luptă”, „Negocieri Ruso-Germane”, vești de pe frontul italian.

De asemenea, se scrie despre Papa de la Roma, ca „mijlocitor al Păcii”. Totuși, aflăm și cum are loc procesul lui Vasile Dumitrescu, pretinsul fiu al lui Cuza. Sunt evocări și de slujbe, în biserică, pentru medicii căzuți pe front. Pe de altă parte, avem și necrologuri, date despre ceea ce se mai vinde sau se mai cumpără prin Iași, inclusiv scoaterea de urgență la licitație a unui restaurant; profesori care fac pregătire ori cabinete medicale care-și fac reclamă.

Prima pagină din „Opinia” – numărul din 1 Decembrie 1917 – vine cu vești din Rusia

Mai departe, prima pagină din „Opinia”, numărul din 1 Decembrie 1917, vine cu vești din Rusia. De acolo aflăm discursurile celebrilor Troțki și Lenin, care sunt mișcările de trupe și cum se desfășoară Revoluția Bolșevică. Într-un editorial, intitulat sugestiv „Nivelare ori împăcare”, se abordează ceea ce ar putea urma după Marele Război și care sunt variantele pentru a se face pace. De asemenea, se face vorbire despre grija față de orfani, adăpostiți în așezămintele de cult din Nordul Moldovei sau din Bucovina.

Apoi, suntem informați telegrafic despre tot ceea ce se întâmpla pe front și, în special, în arealul de dincolo de Nistru. Tabloul este unul însângerat, plin de detalii sumbre legate de marea conflagrație mondială, cu pasaje care arată sacrificiul și lupta pe care o duceau toți românii. Totuși, vedem cum oamenii încercau să-și ducă viața mai departe, să trăiască într-un oraș asediat, aglomerat și cu multe lipsuri, cu sărăcie și durere.

Presa, în anii neutralității țării

Ca date istorice, de remarcat este faptul că, în anii neutralității României (1914-1916), presa abunda în știri, relatări, articole de opinie despre cele 4 priorități majore ale țării – configurarea / reconfigurarea relațiilor politice interne și internaționale, românii din Transilvania, relațiile economice din lumea satului și sistemul electoral de tip cenzitar. Izbucnirea Războiului, în iulie 1914, i-a determinat pe jurnaliști să acorde un mai însemnat loc, în paginile ziarelor, problematicii militare, sistemelor de alianțe politico-militare.

După refugiul administrației regale la Iași, aici vor apărea „Neamul românesc”, „L’Independance Roumaine”, „Mișcarea”, „Opinia”, „Viitorul”, „Acțiunea Română”, „Evenimentul”, „Momentul”, „Revista istorică”, „Viață noua”, „Viitorul țării”, „Vestnik rumunskovo fronta”, „Rodina”, „Deșteptarea”, „Gazeta Muncii”, „Informația nouă”, „Moldova”, „Analele CFR”, „Vremea nouă” și altele.

Tot la Iași a apărut zilnic, începând cu data de 2 februarie 1917, cotidianul „România”, organ al apărării naționale, până pe 23 martie 1918, apoi în București, până în iunie 1918, avându-l ca director pe Mihail Sadoveanu. Toate acestea sunt surse importante și esențiale care pot fi consultate. Ele reprezintă sursa de informare la care trebuie ca în special tânăra generație să meargă pentru a conștientiza sacrificiul suprem și ce luptă au dus strămoșii noștri pentru marele ideal, al României Mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025