Prima pagină » Titlurile zilei » Dosar penal pentru prefectul PSD Bogdan Cojocaru. Alături de el este implicată și Maricica Rusu, juristul Prefecturii
Dosar penal pentru prefectul PSD Bogdan Cojocaru. Alături de el este implicată și Maricica Rusu, juristul Prefecturii

Dosar penal pentru prefectul PSD Bogdan Cojocaru. Alături de el este implicată și Maricica Rusu, juristul Prefecturii

07 iun. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Prefectul PSD Bogdan Cojocaru s-a ales cu dosar penal la Poliție pentru că nu l-a demis pe un primar din județul Iași! Primarul comunei Oțeleni, Felician Gherăescu, a pierdut un proces cu Agenția Națională de Integritate, însă prefectul nu a emis ordinul de încetare a mandatului.

Scandal fără precedent la cel mai înalt nivel în județul Iași. Actualul prefect PSD Bogdan Cojocaru și Maricica Rusu, șeful Serviciului Juridic din Prefectura Iași s-au ales cu o plângere penală pentru că au acoperit un primar social democrat care și-a pierdut mandatul.  Mai mulți aleși locali PNL Oțeleni au depus o sesizare la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Iași împotriva lui Bogdan Cojocaru și Maricica Rusu pentru că aceștia nu au emis ordinul de încetare a mandatului pentru Felician Gherăescu, primarul localității respective. Felician Gherăescu a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI) și astfel va rămâne fără funcția de primar. Totuși, prefectul nu a emis ordinul de încetare a mandatului, ceea ce a atras nemulțumirea consilierilor locali din Oțeleni.

Actualul prefect PSD Bogdan Cojocaru s-a ales cu dosar penal la Poliție pentru abuz în serviciu

Consilierii locali PNL au sesizat IPJ Iași de faptul că prefectul și șefa de la Juridic nu au emis ordinul de încetare a mandatului pentru primarul care este și coleg de partid cu Bogdan Cojocaru. Astfel, dosarul penal cu nr 2717235/2022 a fost înregistrat la IPJ, la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, prefectul fiind cercetat pentru abuz în serviciu.

„Formulăm următoarea sesizare și vă rog să verificați faptele dlui Cojocaru Petru Bogdan, persoana care ocupă în prezent funcția de prefect al județului Iași și a dnei Rusu Maricica, șefa Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Iași, referitoare la tergiversarea emiterii ordinului de încetare a mandatului de primar al comunei Oțeleni, Gherăescu Felician Mihai”, se arată în plângerea respectivă.

Scandal din cauza primarului din Oțeleni

În mandatul 2016-2020 Felician Gherăescu (PSD) era primar interimar în Oțeleni. Acesta a fost găsit incompatibil de inspectorii ANI după ce a votat și el propria numire din postura de viceprimar, în cea de primar interimar. A urmat un șir de procese, iar Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat dreptate Agenției Naționale de Integritate (ANI, ceea ce a făcut ca primarul să-și piardă mandatul.

„Agenția Națională de Integritate a reținut, în urma unor verificări, că începând cu data de 17 octombrie 2016, Gherăescu Felician Mihai a exercitat atribuții de primar interimar, simultan cu funcția de consilier local, încălcând art. 88, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, precum și art. 88, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003. În data de 16.03.2022, Înalta Curte de Casație și Justiție, în dosarul nr. 524/45/2019 a respins recursul formulat împotriva împotriva Sentinței nr. 161/2019 din 10 decembrie 2019 a Curții de Apel Iași – Secția contencios administrativ și fiscal, ca nefondat, soluția fiind definitivă”, mai susțin consilierii locali liberali din Oțeleni.

Decizii luate cu jumătăți de măsură de șeful Prefecturii Iași

Și totuși, prefectul Bogdan Cojocaru nu a emis ordinul de încetare a mandatului pentru colegul său din PSD. Nu același lucru l-a făcut cu viceprimarul PNL din Coarnele Caprei, care are un alt proces cu ANI. În aceste condiții, aleșii PNL din Oțeleni au depus sesizare la Poliție.

„Deși Agenția Națională de Integritate a solicitat prefectului județului Iași emiterea ordinului de încetare a mandatului, iar secretarul general al comunei Oțeleni a emis un referat în acest sens, până la acest moment nu a fost dat ordinul respectiv, iar Gherăescu Felician Mihai ocupă mai departe funcția de primar. Având în vedere cele indicate, vă rog să verificați de urgență cele sesizate și să luați măsurile legale care se impun”, se arată în plângerea celor de la Oțeleni.

Reacția primarului Felician Gherăescu și a prefectului Bogdan Cojocaru

Felician Gherăescu a arătat că raportul ANI nu are susținere și că în cazul în care se va ajunge la emiterea vreunui ordin de încetare a mandatului va contesta decizia.

„Eu nu sunt condamnat penal și cred că este un viciu juridic la mijloc al celor de la Prefectură, care au analizat situația. Referatul constatator a fost emis conform raportului de evaluare făcut de ANI, raport făcut de altfel pe genunchi. Voi folosi o cale excepțională de atac în cazul în care este nevoie. Bănuiesc că aici e vorba de o politică de maidan făcută de cei de la PNL Oțeleni”, a spus Felician Gherăescu, primarul comunei ieșene.

Pe de altă parte, prefectul PSD Bogdan Cojocaru a menționat că nu a primit nicio comunicare de la Poliție.

„Nu știu de așa ceva, nu am primit nicio hârtie legată de vreo plângere”. a spus prefectul Bogdan Cojocaru, cel care s-a ales cu dosar penal de pe urma acestei situații.

Comentarii
  • De data aceasta nu au mai putut da vina pe secretara si sa „traiasca cu totii fericiti pana la adanci batraneti” s-a prins lumea de joc, cine are vina si trebuie denuntat, este evident ca acesti „PERFECTI” servesc interesele partidelor si cauta sa tina primarii care cotizeaza in functie, folosindu-se diferite tertipuri legislative inventate de madam Rusu si Constandache, care ignora art. 6, alin. 2, lit. a din HG 460/2006, actele care stau la baza emiterii Ordinului de catre Prefect sunt intocmite de Aparatul Prefectului, evident si celebrul referat, care trebuie doar semnat de secretar conform art 160 din Codul Administrativ.

  • Prefectul și doamna de fher din Aparatul Prefectului, aparat care are era cunoscut in trecut și ca bordelul de lux al baietilor din partid. O sleahta de infractori adunați la casa pătrată care sfidează oamenii acestui oraș și legile.

  • Prefectul clopotel se indreapta incet si sigur de la carouri la dugi. Cu intelect limitat e condus de Maricel…..

  • Inca un Politician din Iasi cu dosar penal,

  • CIUMA ROSIE A REVENIT CU ACELEASI METEHNE CORDONATE DE BUFONUL DE MARICEL

  • E nevinovat, executa ordinul partidului mafiot. La cât îl duce mintea, asta face pușcărie și mulțumește partidului pentru asta. Un bleg care trebuia sa stea departe de mafia politicienilor.

  • Vezi clopotel daca n-ai platit amenda pt masca, acu sta presa calare pe tine

  • Asta care te semnezi @Ionel, esti cumva Damian de la finante? Vezi ca ainceput sa sari calul, ceri cam mult la %!!! Ai grija ce esti monitorizat… mai de demult

  • Ei, cacat dosar penal sau plângere penala. Atâta timp cât primarul are o cale de atac și sentința nuveste definitiva, pe ce motiv sa-l demită pe primar. Numai mancati cacat atata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *