Prima pagină » Actualitate » Dosar penal pe numele lui Klaus Iohannis clasat! Parchetul General a clasat plângerea penală
Dosar penal pe numele lui Klaus Iohannis clasat! Parchetul General a clasat plângerea penală

Dosar penal pe numele lui Klaus Iohannis clasat! Parchetul General a clasat plângerea penală

16 iun. 2020, 08:45,
în Actualitate

Încă un dosar penal pe numele lui Klaus Iohannis a fost clasat de Parchetul General. Plângerea penală a fost clasată de procurorii de la Parchetul General şi fusese depusă de trei asociaţii. Totul are legătură cu declaraţiile făcute de Klaus Iohannis în contextul trecerii tacit a legii care prevedea autonomia Ardealului.

Klaus Iohannis era acuzat de faptul că incitat la ura împotriva comunităţii maghiare. Acest lucru s-a întâmplat în discursul sau de pe data de 29 aprilie 2020. Preşedintele acuzase faptul că PSD se lupta cot la cot cu ungurii ca să predea Ardealul.

Dosar penal pe numele lui Klaus Iohannis clasat după ce procurorii au spu că nu exista fapte incriminatorii

Dosarul penal pe numele lui Klaus Iohannis a fost clasat după ce procurorii au hotărât faptul că nu există nicio faptă incriminatorie. Plângerea penală fusese depusă de trei asociaţii care îl acuzau pe Klaus Iohannis de faptul că a incitat la ura împotriva comunităţii maghiare din România. Klaus Iohannis făcuse mai multe afirmaţii în contextul în care legea autonomiei Ţinutului Secuiesc trecuse tacit în Parlament

” Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca să dea Ardealul Ungurilor.” declarase la acea vreme Klaus Iohannis.

Procurorii au apreciat, în ordonanța de clasare datată 9 iunie 2020, „că acest discurs public nu se circumscrie sferei ilicitului penal, respectiv că nu are caracterul unei fapte incriminate de art. 369 din Codul penal.”

Dosar penal pe numele lui Klaus Iohannis clasat, preşedintele a fost amendat

Totuşi, în pofida clasării dosarului penal, Klaus Iohannis a fost amendat de către Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Aceştia i-au aplicat o amendă de 5.000 de lei pe numele Klaus Werner Iohannis. Deşi amenda a fost dată, aceasta poate fi contestată. Administraţia Prezidenţială a anunţat că va contesta hotărârea de amendare a preşedintelui. În urma analizării dosarului penal deschis pe numele lui Klaus Iohanis, procurorii au explicat că preşedintele a fost sancţionat de către CNCD dar fapta sa nu încalca Codul Penal şi nu există nicio incitare la ostilitate.

„Considerăm că unele elemente ale discursului supus analizei depășesc limitele dreptului la liberă exprimare (chiar în forma acceptată a criticii dure). În consecință, în ansamblul său, inclusiv prin ton, poate fi calificate ca un hate speech, raportat la care CNCD a considerat că îndeplinește condițiile și prezintă gravitatea contravenției. Niciuna dintre părțile mesajului nu atinge însă sfera ilicitului penal, deoarece constituie opinii proprii. Nu se poate decela o incitare propriu zisă, respectiv afirmații care să trimită la ideea că vorbitorul, aparent ostil unor categorii determinate de persoane, ar cere publicului să fie la rândul său ostil”, arată procurorii.

Sesizările au fost depuse de Asociația EMNT Cluj Napoca, Asociația Siculitas Târgu Mureș și Fundația Szekler Monitor Gheorgheni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`