Spitalul mobil suport Covid-19 de la Lețcani întâmpină din nou probleme. În luna august s-a deschis un dosar penal legat de modalitatea de construire a unității spitalicești. Printre numele vizate în acest dosar se numără Maricel Popa, fost șef CJ Iași și Ionel Arsele, șef CJ Neamț.
Oamenii legii din Iași solicită documente de la asociația care a ridicat spitalul de la Lețcani. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași au deschis un dosar penal la Lețcani.
Autoritățile de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Iași au cerut Asociației de Dezvoltare Intracomunitară Euronest toată documentația aferentă contractului de achiziție a Spitalului modular, dar și documentația despre recepția și punerea în funcțiune a obiectivului. Cererea de documente e motivată prin cercetările făcute în cadrul unui dosar penal instrumentat de procurorii ieșeni.
UPDATE: „Dosarul penal a fost făcut în urma unei sesizări din oficiu întocmită de către un organ de cercetare penală din cadrul Serviciului de Investigaţii Economice ca urmare a unor articole din presă. Urmărirea penală este începută în rem. Se desfăşoară la momentul acesta activităţi sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Dosarul este într-o fază incipientă, s-au solicitat înscrisuri şi sesizarea vizează oarecum modalitatea de achiziţionare a spitalului modular de la Leţcani, inclusiv valoarea care a fost alocată pentru acest spital”, a declarat Dragoş Bordianu, prim procuror Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.
Lucrare de mântuială făcută de furnizorul turc din Ankara. Fosta conducere a CJ Iași a girat un contract scandalos
Cotidianul BZI a relatat încă de la bun început faptul că proiectul de la spitalul mobil de la Lețcani nu s-a făcut conform legii. Maricel Popa, fostul șef al CJ Iași și al Asociației Euronest, a băgat în față firma turcă, o societate cu probleme, înființată abia cu câteva luni în urmă. SDI Global a lungit cât a putut livrarea containerelor și a echipamentelor medicale, iar în momentul în care acestea au ajuns la Iași, lucrarea a fost făcută de mântuială.
În plus, au fost constatate mai multe deficiențe după montarea containerelor, cele mai grave fiind legate de faptul că instalațiile de încălzire nu pot face față pe perioada temperaturilor scăzute.
Practic, s-a constatat și faptul că alimentarea cu apă potabilă și conductele de canalizare externe nu sunt izolate complet, existând risc de îngheț. Mai mult, instalația de încălzire, realizată cu aparate de aer condiționat, nu funcționează în condiții de temperată scăzută. Cu alte cuvinte, la minus 15 grade Celsius instalația va ceda. Toate țevile au fost învelite într-un material care poate îngheța, ceea ce arată clar faptul că turcii au lucrat în bătaie de joc.
Cine răspunde pentru dezastrul de la Lețcani? Se caută vinovații
Toate acestea demonstrează faptul că încă de la bun început nu s-a dorit ca această lucrare să funcționeze corespunzător, ci numai ca părțile să-și încaseze banii. Deficiențele constatate acum puteau fi remediate din timp, însă nici Maricel Popa și nici Alina Popa, directorul ADI Euronest, nu și-au dat interesul. Turcii au tergiversat furnizarea echipamentelor, și-au încasat mare parte din bani, iar toată lumea a fost mulțumită. În aceste condiții, actuala conducere a CJ Iași, a cerut explicații din partea conducerii Euronest pentru contractul respectiv și deficiențele apărute la spitalul de la Parcul Transgaropolis. Conducerea CJ Iași vrea să impună măsuri împotriva celor care și-au bătut joc de unitatea medicală de la marginea municipiului Iași.
„O comisie specială de la nivel central va verifica situația de la spitalul mobil de la Lețcani. Ceea ce s-a întâmplat acolo este anormal. Nu trebuie să ne jucăm cu sănătatea ieșenilor. Vinovații vor fi trași la răspundere. Cine a greșit, va răspunde și va trebui să plătească pentru deficiențele constatate”, a precizat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.
DNA a cerut documente de la Maricel Popa, la Consiliul Județean Iași. Fostul șef al CJ nu mai are scăpare
Spitalul mobil de la Lețcani a costat 13,4 milioane de euro din banii județelor Iași și Neamț. De la Iași au plecat 10,2 milioane de euro, o sumă imensă pentru ceea ce se prezintă în teren, la Lețcani. De altfel, DNA Iași a cerut mai multe proiecte de hotărâre. Este vorba de HCJ 146/3.04.2020, HCJ 147/3/04/2020, HCJ 148/8.04/2020. În plus, DNA a solicitat și alte hotărâri emise de plenul CJ Iași pe tema spitalului mobil, respectiv 151/2020, 250/2020 și 252/2020.
Proiectele de hotărâre au fost aprobate cu scandal la ședințele respective. DNA, însă, a cerut toate aceste documente, dar și detalii despre licitația derulată de Asociația Euronest, condusă de directorul Alina Popa.
DNA a luat în vizor spitalul mobil de la Lețcani de ceva vreme, mai ales că semnalele de fraudă erau tot mai dese. Începând de la procedură, la licitație, la întârzierea implementării proiectului și până la instalarea containerelor, totul a fost făcut după cum a vrut Maricel Popa.
Șocant! Euronest a cumpărat inutil, în plus, 116 paturi, din cele 256 pentru spitalul mobil. DSP a avizat mai puține paturi din lipsa spațiului
Ieri, 30 septembrie 2020, la Prefectura Iași a avut loc o ședință convocată de prefectul Marian Grigoraș, cu toate instituțiile care pot emite avize pentru funcționarea spitalului mobil. La această ședință au participat cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcții, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, Apele Române, Direcția de Sănătate Publică, dar și de la Spitalul de Boli Infecțioase.
Maricel Popa s-a lăudat cu un spital de 256 de paturi, pe o suprafață de 10.000 mp. În realitate, DSP a avizat doar 140 de paturi pentru 8.000 metri pătrați. Spitalul nu se poate extinde pentru că nu are spațiu, nu există distanță suficientă între paturi. Practic, CJ Iași a alocat bani inutil pentru 116 de paturi, doar pentru moftul lui Maricel Popa.