Prima pagină » Actualitate » Dosar penal în cazul muncitorilor prinşi sub un mal de pământ, în centrul Capitalei

Dosar penal în cazul muncitorilor prinşi sub un mal de pământ, în centrul Capitalei

03 aug. 2021, 11:36,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

A fost demarată o anchetă şi deschis un dosar penal după tragedia din centrul Bucureştilor, de lângă Bibliotecă Naţională. Ieri, 2 august 2021, doi muncitori au murit, iar alţi patru au ajuns de urgenţă la spital.

Un mal de pământ s-a surpat peste şase muncitori, în timp ce lucrau la consolidarea drumului de acces către Ministerul Culturii şi Biblioteca Naţională. Anchetatorii vor stabili, în cursul zilei de astăzi, 3 august 2021, pe cine vor chema la audieri în acest caz.

Doi muncitori au murit şi alţi patru au ajuns la spital, după ce au fost îngropaţi de vii de un mal de pământ

Muncitorii lucrau în zona Bibliotecii Naționale din București în momentul în care un mal de pământ s-a prăbușit peste ei. Persoanele care au decedat aveau 50, respectiv 55 de ani. Alte 4 persoane au fost transportate la spitalele Universitar şi Floreasca.

Angajaţii Bibliotecii Naționale au fost cei care au apelat numărul unic de urgenţă 112. Salvatorii ajunși la fața locului au avut de dus o luptă contracronometru, însă, cu toate astea, două persoane, din păcate, nu au mai putut fi salvate.

„Din ceea ce se poate observa, este un sunt cu o lungime de aproximativ 25 m , adâncime de peste 2 m și lățime peste 1,5 m. În interior erau armături din fier beton. Cel mai probabil se lucra pentru consolidarea acestei căi rutiere de acces , acestei bretele care se află în imediata apropiere a clădirii”, a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvânt Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Malul de pământ s-a surpat pe o lungime de circa 3 metri

Oamenii legii au deschis o anchetă în acest caz, după ce malul de pământ s-a surpat pe o distanţă de aproximativ 300 cm.

„Oamenii lucrau jos acolo, puneau un capac de lenmn. Asta a fost chestia şi s-a rupt malul şi a căzut peste ei”, a spus un alt muncitor.

Muncitorii, colegii celor care au căzut sub malul de pământ au fost anunţaţi că urmează să fie audiaţi, chiar aici pe şantier. Ei sunt cei care au intervenit primii să îi salveze pe colegii aflaţi în nevoie.

Operaţiunea de salvare s-a încheiat după mai bine de 5 ore

Conform ISU, operaţiunea a fost una de lungă durată, fiind necesare 5 ore şi jumătate.

„A fost o operaţiune de lungă durată, având în vedere modul şi modul în care se prezenta acest şantier. A fost nevoie de consoilidarea malurilor atât în faza iniţială cât şi pe parcurs, pe măsură ce se săpau cu buldoexcavatorul aceste zone de căutare, a adăugat Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU.

Raed Arafat, declarații după accidentul de muncă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, luni seară, că surparea malului de pământ de pe un şantier din Capitală este un accident de muncă, iar Inspecţia Muncii trebuie să stabilească în ce condiţii a avut loc acest accident.

”Intervenţie destul de dificilă şi periculoasă pentru pompieri, pentru că s-a lucrat într-o zonă cu un perete neasigurat, care l-au asigurat ei pentru că atunci când sapi, regula este că aceşti pereţi trebuie asiguraţi. Deci, oricând poate să se surpe pământul. Trebuie asigurat cu lemn, să fie asiguraţi bine. Pompierii noştri au mecanisme de asigurare temporară şi s-au asigurat şi cu buldozerele, am văzut că au făcut cu un excavator, deci s-au asigurat, dar, totuşi, rămâne intervenţia foarte periculoasă pentru ei. Au reuşit să scoată doi în viaţă, pentru unul a trebuit să lucreze mai mult pentru că era blocat piciorul lui, celălalt am înţeles că era parţial blocat în pământ, l-au scos, dar din păcate două persoane sunt pierdute în această tragedie”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, luni seară, referindu-se la accidentul din Bucureşti.

Secretarul de stat în cadrul MAI a mai precizat că a fost vorba despre un accident de muncă.

”Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine. Aici Inspecţia Muncii trebuie să decidă, dacă a fost asigurat sau nu, ce s-a întâmplat. Nu ne pronunţăm înainte, dar clar că e accident de muncă şi clar că o zonă în care sapi la 2-3 metri şi ai pereţi de pământ în ambele părţi, astea trebuie să fie asigurate, altfel riscul de surpare este mare şi din păcate, în fiecare an avem astfel de situaţie”, a declarat Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *