Prima pagină » Local » Dosar inedit pe masa judecătorilor! Bărbat obligat să achite daune morale unor copii. Micuții au asistat la un eveniment șocant
Dosar inedit pe masa judecătorilor! Bărbat obligat să achite daune morale unor copii. Micuții au asistat la un eveniment șocant

Dosar inedit pe masa judecătorilor! Bărbat obligat să achite daune morale unor copii. Micuții au asistat la un eveniment șocant

26 mart. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Sentință rar întâlnită pe rolul instanțelor de judecată din România! Un bărbat a fost obligat să le plătească daune morale unor copii, după ce le-a agresat bunicul de față cu ei. Astfel, judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași au respins recursul formulat de Teodor Pîntea împotriva deciziei luate recent de Tribunalul Vaslui. Sentința este definitivă.

Un dosar controversat, sentințe diferite

Prin cererea înregistrată inițial pe rolul Judecătoriei Bârlad pe data de 10 octombrie 2017, doi minori, George și Irina P., prin reprezentanții lor legali, l-au chemat în judecată pe Teodor Pîntea.
Așadar, copiii au solicitat obligarea lui Pîntea la plata sumei de 5.000 de lei, drept daune morale, pentru prejudiciul psihic creat prin agresiunea exercitată în prezența reclamanților împotriva bunicului lor.
Pe data de 1 octombrie 2018, Judecătoria Bârlad a respins ca neîntemeiată cererea. Soluția a fost contestată, iar Tribunalul Vaslui a admis apelul și l-a obligat pe Pîntea la plata către reclamanți a sumei de 5.000 de lei, respectiv câte 2.500 de lei pentru fiecare minor, cu titlu de despăgubiri morale.
Bărbatul a contestat, la rândul său, această decizie, dar Curtea de Apel Iași a respins recursul formulat de el.

„Minorii prezintă trăsături psiho-emoționale de disconfort”

În urmă cu mai bine de doi ani, Teodor Pîntea a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare, pentru lovire sau alte violențe.

„Pe data de 14 noiembrie 2015, în jurul orei 16:00, G.P. a fost lovit de inculpatul Pîntea Teodor cu un obiect metalic, în zona capului, apoi cu pumnii și picioarele peste corp, martori oculari fiind soția victimei, T.P., și nepoții George și Irina P.”, au precizat magistrații.

Potrivit acestora, la audieri, individul a recunoscut ca a fost condamnat definitiv pentru fapta de lovire a lui G.P.

„Eu nu i-am văzut pe nepoții acestuia în momentul agresiunii, astfel că nici nu am auzit ca aceștia să fi strigat la mine să nu îl mai lovesc pe bunicul lor!”, a afirmat individul.

Oamenii legii au mai constatat că acesta nu a lovit minorii și nici nu i-a amenințat. Totuși, printr-un raport de evaluare psihologică, se concluzionează că minorii prezintă trăsături psiho-emoționale de disconfort în contextul abuzului fizic produs asupra bunicului patern, situație traumatică la care copiii au asistat direct.

„Această stare este evidențiată prin gestica expresivă, somatizare a efectelor negative, fără a deține mecanisme de control pozitiv. În cadrul interviului sunt evidențiate sentimente legate de alertă, spaimă, absența unui climat familial securizant, fiind evidențiate evenimente psiho-traumatizante în care au fost implicați pasiv”, au afirmat specialiștii.

Ce au spus magistrații

În cadrul procesului penal pentru lovire, instanța a respins cererea de acordare de despăgubiri către cei doi copii, astfel că aceștia l-au acționat în judecată pe bărbat pe cale civilă. Totuși, prima instanță, Judecătoria Bârlad, a respins acțiunea, pe motiv că s-ar ajunge la o presupusă „dublă despăgubire”. Însă Tribunalul a admis apelul, constatând că „prejudiciul rezultat din fapta ilicită s-a produs în persoana celor doi minori care au asistat la evenimentul violent când bunicul lor a fost lovit cu un corp metalic, producându-i leziuni care au necesitat 14-15 zile de îngrijiri medicale”.

„Prejudiciul a fost de natură psihică, aceștia fiind afectați, mai ales având în vedere vârsta fragedă a acestora și faptul că minorii sunt dați în plasament la bunici, singurii întreținători ai acestora în condițiile în care părinții i-au abandonat și nu țin legătura cu aceștia și nici nu contribuie financiar la întreținerea copiilor. Afectarea psihică a copiilor de acest eveniment rezultă și din rapoartele de evaluare psihologică a celor doi minori, evaluare efectuată la două săptămâni de la incidentul violent la care au asistat. Minorii relatează cu amănunte cum a fost lovit bunicul lor, sunt speriați, tresar când își amintesc și se trezesc noaptea”, au constatat magistrații.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`