Un bărbat din satul Slobozia, județul Iași, a dat în judecată Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ). Narcis Gabriel Barbu le-a cerut magistraților din cadrul Tribunalului Iași să anuleze decizia prin care i-a fost interzis accesul la un permis de conducere. Ieșeanul susține că a fost depunctat aiurea, pentru o situație de fapt care nu a existat
Dosar halucinant, pe rolul instanțelor din Iași! Un elev al unei școli de șoferi care a vrut să obțină carnetul de conducere a dat în judecată Poliția! Bărbatul susține că a fost depunctat aiurea la examinare!
Astfel, Narcis Gabriel Barbu le-a solicitat magistraților din cadrul Tribunalului Iași să dispună anularea actului administrativ prin care i-a fost inerzis accesul la un permis de conducere. Totuși, judecătorii au respins recent acțiunea formulată de ieșean.
„Instanța respinge, ca fiind promovată împotriva unei persoane lipsite de calitate procesuală pasivă, acțiunea formulată de reclamantul Narcis Gabriel Barbu în contradictoriu cu pârâtul Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași – Biroul Rutier. Respinge ca neîntemeiată acțiunea, modificată, formulată de reclamant în contradictoriu cu pârâtul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule, din cadrul Instituției Prefectului Județului Iași”, au menționat magistrații ieșeni.
De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Ieșeanul Narcis Gabriel Barbu, nemulțumit de hotărârea examinatorului
Procesul pe care Narcis Gabriel Barbu l-a intentat Poliției ieșene a început pe 21 august 2020. Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Iași, reclamantul a formulat o contestație împotriva calificativului „respins”, din Anexa pentru probă practică a examenului pentru obținerea permisului de conducere, din data de 11 august 2020.
„Am susținut proba practică a examenului de obținere a permisului de conducere pe data de 11 august 2020, examinator fiind comisarul-șef Vasile Zacornea. În urma examinării, am primit calificativul «respins», motivat de faptul că nu aș fi parcat mașina perfect paralel cu celelalte autoturisme, respectiv pentru neacordarea priorității de dreapta a autovehiculelor care ieșeau din pasajul spre zona Mircea cel Bătrân, examinatorul frânând brusc. Este corectă și legală depunctarea pentru parcare, însă nu mă fac vinovat de cea de-a doua faptă, neîncălcând legislația rutieră cu nimic! Nu aveam cum să fiu ținut de acordarea de prioritate a mașinilor ce ieșeau din pasaj, întrucât marcajul drumului indica faptul că eu circulam pe drumul cu prioritate, în timp ce mașinile care ieșeau din pasaj, pe banda separată cu linie continuă de banda mea, aveau semnul de circulație «Obligatoriu la dreapta»”, a afirmat ieșeanul.
„Am fost șicanat pentru că sunt de etnie rromă!”
Narcis Gabriel Barbu a mai susținut că ar fi fost șicanat pe motiv că este de etnie rromă.
„Nu se impunea efectuarea niciunei manevre din partea mea în acea zonă, ci doar menținerea drumului cu prioritate pe care mă aflam. Gestul făcut de examinator îl consider a fi unul intenționat șicanator, cu scopul vădit de a zădărnici obținerea permisului de conducere necesar pentru păstrarea locului meu de muncă din Germania. Consider că am fost șicanat în mod abuziv de către examinator întrucât sunt de etnie rromă și provin din localitatea Slobozia, față de care este cunoscut că examinatorul manifestă repulsie, după cum se afirmă între cursanții care au avut parte de aceleași șicane. Calificativul «respins» nu are de-a face cu nerespectarea de către mine a legislației rutiere, ci cu abuzul de funcție al examinatorului”, a mai susținut ieșeanul.
Ce au spus autoritățile ieșene cu privire la situația reclamată de bărbat
De cealaltă parte, reprezentanții IPJ Iași au formulat o întâmpinare în dosar și au invocat excepția lipsei calității sale procesuale pasive, motivat de faptul că examinarea pentru obținerea permisului de conducere este efectuată de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule (SPCRPCIV), din cadrul Instituției Prefectului Județului Iași.
Ulterior, ieșeanul Narcis Gabriel Barbu a menționat că înțelege să se judece cu SPCRPCIV. La rândul lor, cei de la SPCRPCIV au invocat excepția inadmisibilității acțiunii, motivat în esență de imposibilitatea ieșeanului de a contesta calificativul „respins” și anexa la proba practică. Totuși, judecătorii au respins această excepție. Mai mult, magistrații au cerut de la SPCRPCIV atât documentele care au dus la acest calificativ, cât și înregistrarea video a probei practice, pentru a vedea ce s-a întâmplat. Astfel, instanța a constatat că ieșeanul a fost depunctat cu 5 puncte pentru parcarea cu spatele incorectă și cu 21 de puncte pentru neacordare de prioritate în intersecție.
„Analizând înregistrarea video a probei practice susținută de reclamant, depusă de pârât la dosar, instanța constată că în mod corect s-a reținut de către examinator și comisia de contestații neacordarea de către reclamant a priorității vehiculelor care au acest drept. Din imagini se poate observa că reclamantul circula înspre intersecția cu drumul ce trece pe sub pasajul Galata, banda pe care se încadrase reclamantul pentru a merge înainte fiind mărginită de linie continuă simplă până la locul intersecției, dar nepurtând niciun indicator de «Drum cu prioritate». Din dreapta (de sub pasaj) venea un autoturism, banda acestuia purtând aceeași linie continuă până la momentul intersectării cu drumul reclamantului, banda autoturismului din dreapta purtând doar indicatorul «Obligatoriu la dreapta».
Din înregistrarea video se mai observă că cele două drumuri se reuneau într-un singur drum, ce nu are două benzi distincte delimitate de linie continuă. În privința celorlalte considerente prezentate de reclamant în acțiune, referitoare la abuzul examinatorului și presupusa intoleranță a acestuia față de persoanele de etnie rromă din localitatea Slobozia, instanța le va înlătura, întrucât, pe de o parte, probele obiective al cauzei (întregistrarea video) confirmă încălcarea de către reclamant a regulilor de circulație, așa cum a reținut și examinatorul, iar, pe de altă parte, pentru că reclamantul nu a produs nicio probă de natură a confirma o poziție subiectivă din partea examinatorului”, au susținut judecătorii din cadrul Tribunalului Iași.