Prima pagină » Titlurile zilei » Dosar de zile mari legat de o companie din Iași! Plan fabulos de transformare a locului unde se făcea un profit de zeci de milioane de euro – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Dosar de zile mari legat de o companie din Iași! Plan fabulos de transformare a locului unde se făcea un profit de zeci de milioane de euro – GALERIE FOTO EXCLUSIV

10 mai 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

Proiect spectaculos, din fonduri europene, la Iași! Totul are la bază un dosar ce ține de o mare companie din urbe. În trecut, aici se făcea un profit de zeci de milioane de euro. Concret, Complexul Național „Moldova” Iași vizează realizarea primului Muzeu de Arheologie Industrială din România. Acesta ar urma a fi realizat pe amplasamentul fostei Fabrici de Țigarete. Pentru a se demara totul, Ministerul Culturii face demersuri pentru a-l indentifica pe proprietar și ca, printr-o Hotărâre de Guvern, tot terenul și clădirile să intre în administrarea Complexului

Un dosar ce ține de o mare companie din Iași, care în trecut făcea un profit de zeci de milioane de euro, continuă să provoace un interes uriaș! Concret, Complexul Național „Moldova” Iași (CMNM) vizează realizarea primului Muzeu de Arheologie Industrială din România. Acesta ar urma a fi realizat pe amplasamentul fostei Fabrici de Țigarete. Pentru a se demara totul, Ministerul Culturii face demersuri pentru a-l indentifica pe proprietar și ca, printr-o Hotărâre de Guvern, tot terenul și clădirile să intre în administrarea CMNM.

 

„Pe parcursul întregului an 2020 am făcut toate demersurile pentru a sprijini Complexul Muzeal Național «Moldova» Iași în a realiza proiectul de fondare a primului Muzeu de Arheologie Industrială din România, pe amplasamentul fostei Fabrici de Țigarete (amplasată pe Șoseaua Națională, numărul 1, municipiul Iași). Nu mă voi lăsa până nu voi duce la realizarea acestui deziderat. Acolo este o problemă ce ține de proprietatea asupra terenului. În trecut, pe fondul datoriilor la stat, în contul acestora a fost preluat terenul de către o firmă privată care a cumpărat fabrica. Mai mult, doar cea mai importantă clădire a intrat în administrarea Palatului Culturii”, a precizat istoricul Liviu Brătescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.

Proiect de realizare a primului Muzeu de Arheologie Industrială la fosta Fabrică de Țigarete din Iași

Mai departe, istoricul Liviu Brătescu menționează și că:

„Am făcut demersurile ca aceasta să aibă un nou cod în Lista Monumentelor Istorice, celelalte 4 sau 5 clădiri având alte coduri ca monumente. Acum, facem apel la toate instituțiile abilitate (gen ANAF sau Ministerul de Finanțe) pentru a-l indentifica pe proprietar și ca, printr-o Hotărâre de Guvern, tot terenul și clădirile să intre în administrarea Complexului Muzeal Național «Moldova» Iași și ca proiectul să poată începe, cu finanțare pe fonduri europene! Este un pas simplu pentru care voi face tot ceea ce pot spre a se întâmpla”, a conchis Liviu Brătescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.

Mai departe, managerul de la Palatul Culturii din Iași, dr. Lăcrămioara Stratulat, explică:

„Este un proiect la care țin foarte mult și care ar duce la realizarea primului Muzeu de Arheologie Industrială la fosta Fabrică de Țigarete din Iași. Acolo este altcineva proprietar asupra terenului și, tocmai de aceea, nu putem merge mai departe și a solicita finanțare pe segmentul fondurilor europene. Trebuie să intabulăm totul, iar, mai apoi, să solicităm finanțare. Am apelat la sprijinul Ministerului Culturii, iar secretarul de stat, istoricul Liviu Brătescu, face toate demersurile în acest sens. Sperăm să ducem la bun sfârșit acest frumos proiect al nostru”, arată și dr. Lăcrămioara Stratulat, manager CMNM Iași.

În premieră națională, la Iași, încă din 2012 s-au pus bazele primului proiect pentru un Muzeu de Arheologie Industrială

La Iași, încă din 2012 s-au pus bazele primului proiect pentru un Muzeu de Arheologie Industrială. În clădirea fostului depozit de tutun de la Fabrica de Țigarete urmează a se dezvolta un spațiu istoric unicat. De precizat faptul că reprezentanții CMNM au făcut demersurile necesare pentru transferarea Depozitului de Tutun, construit în anul 1908, în vederea înființării acestui muzeu, lucru ce s-a realizat prin Hotărârea de Guvern (HG) nr. 215 din 17 martie 2010 prin care clădirea a trecut de la Ministerul de Finanțe la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național. În acest sens, Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu este preocupat de îmbogățirea colecțiilor, de prezervarea patrimoniului tehnic valoros existent, știut fiind faptul că, în urma retehnologizărilor, multe aparate și instalații au fost casate și distruse fără a se ține cont de valoarea lor pentru istoria Științei și Tehnicii.

„Tutunul se lucrează cu apa. Umezirea foilor se face cu pulverizatoare”

Legat de toate acestea, cu siguranță miile de ieșeni care sunt fumători ar fi interesați să vadă modul în care, acum peste o sută de ani, se derula procesul de fabricație al țigărilor. Asta, cu atât mai mult cu cât una dintre primele fabrici de tutun din Europa a funcționat la Iași.

„Descrierea metodelor de producție. Tutunul se lucrează cu apa. Umezirea foilor se face cu pulverizator, adăugând la straturi subțiri de păpuși de tutun apă în cantitate de 4 – 6 la sută din greutatea tutunului. Tutunul umezit în păpuși așteaptă, în lăzi mari, 24 ore pentru uniformizarea umidității. Desfacerea păpușilor umezite și alegerea foilor pe calități se face cu lucrători cu mâna”, se arată în primul act ce ține de întâia linie de producție a țigaretelor la Iași, în anul 1908.

70 de mii de țigarete, produse în opt ore

Dincolo de toate acestea este absolut necesar a fi prezentat încă un detaliu extrem de important ce ține de modul în care era produs tutunul. Indicațiile de productie sunt extrem de precise și de clare în acest sens. De asemenea, important de remarcat că eficiența muncii era una incredibilă.

„În prezent se execută fabricate după cum urmează: tutun și țigarete din calitățile de tutun Regal, Lux, Calitatea I, a II-a și a III-a fin și a III-a ordinar. Mai departe, pentru confecționațul plicurilor cu tutun – calitatea a III-a, o echipă de opt lucrătoare poate confecționa 300 de kilograme în opt ore. Pentru împachetat țigarete în poșete, o echipă de două lucrătoare poate împacheta până la 70 de mii de țigarete în opt ore”, se mai regăsește în primele documente ale firmei.

Mai multe detalii pe această temă pot fi analizate doar în facsimilele de pe www.bzi.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *