Prima pagină » Local » Dosar de evaziune fiscală cu 3 inculpați, la Iași! Cum au fost prinși afaceriștii?

Dosar de evaziune fiscală cu 3 inculpați, la Iași! Cum au fost prinși afaceriștii?

04 apr. 2022, 02:00,
Violina GORCINSCHI, în Local

Mihăiță Stănescu și Istrate Stănescu au fost găsiți vinovați de evaziune fiscală și pedepsiți. Mihăiță Stănescu a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru că a păcălit statul de 29 de ori, iar Istrate Stănescu a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare, dar cu suspendare, pentru daune aduse bugetului de stat.

Doi afaceriști din Iași au fost condamnați recent de Tribunalul Judeţean după ce au fost prinși cu declarații false la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), încercând să micșoreze oficial profiturile societăților comerciale pe care le conduceau, cu scopul de a plăti mai puțin statului.

În acest caz au fost implicate și alte firme, dar și o rețea ce se ocupa cu falsificarea documentelor. Cei doi ar fi fost ajutați și de o a treia persoană, care nu a fost, însă, pedepsită.

 o persoana care face calcule

Experții contabili solicitați la proces au întâmpinat greutăți în cercetarea cazului

Un caz complex de evaziune fiscală la Iași le-a creat dificultăți magistraților

o persoana care scrie

Inspectorii antifraudă au descoperit că Mihăiță Stănescu și Istrate Stănescu au dat informații false Fiscului

Doi ieșeni au fost condamnați recent pentru evaziune fiscală după ce au fost prinși că au creat circuite comerciale fictive ca să evite plata sumelor datorate statului. Aceştia au fost acuzaţi că au efectuat operațiuni false de achiziții cu diferiți furnizori și au mințit ANAF-ul cu privire la profitul obținut în 2009. Mihăiță Stănescu ar fi făcut 29 de achiziții fictive cu 9 furnizori, provocând statului daune în valoare de 334.901 euro. În urma anchetei s-a descoperit că nu s-au făcut transferuri bancare pentru niciuna dintre cele 29 de facturi de care s-a folosit pentru a păcăli statul, iar unii dintre presupușii furnizori nu figurau cu tranzacții în legătură cu societatea în cauză.

Istrate Stănescu a declarat și el, în calitate de administrator al altei firme, tranzacții false în 10 rânduri la ANAF, prejudiciind Fiscul cu 41.595,23 euro. În acest caz, s-a descoperit că facturile au fost create de o rețea de falsificatori care a fost destructurată de oamenii legii. Ca să stabilească exact cum s-a desfășurat totul, instanța a cerut experți contabili. Cu toate acestea, experții s-au „împotmolit” în acest caz, motiv pentru care instanța a cerut refacerea raportului.

„Instanţa a apreciat că, în mod practic, experții contabili nu au răspuns la obiectivele stabilite, în condiţiile în care, la unele obiective, nu s-a răspuns deloc, iar, la cele la care s-au furnizat totuși răspunsuri, acestea erau nemotivate ori contradictorii între ele şi bazate pe acte normative inaplicabile în cauză. De altfel, prin aceeași încheiere, instanța a concluzionat că „lapidaritatea, superficialitatea, contradictorialitatea, generalitatea şi nemotivarea sunt elementele ce caracterizează raportul de expertiză”, au precizat judecătorii ieşeni.

 o clepsidra

Portocala Stănescu a scăpat de dosar penal

Mihăiță Stănescu și Istrate Stănescu au fost pedepsiți

multe dosare

Un dosar de evaziune fiscală ce a avut nevoie de opinia experților a fost soluționat recent

Și Portocala Stănescu a fost suspectă de complicitate la evaziune fiscală în acest dosar, însă a scăpat de condamnare. Ieșenii nu și-au recunoscut faptele.

„Instanța va avea în vedere poziția procesuală necorespunzătoare adoptată de inculpați și în mod special de cei a căror răspundere penală va putea fi antrenată, care nu şi-au asumat faptele imputate, unii dintre ei încercând să inducă în eroare organele judiciare, inclusiv prin prezentarea, în apărare, de înscrisuri contradictorii (unele, cel mai probabil, false), precum și faptul că aceștia nu au recuperat nici măcar o mică parte din prejudiciul cauzat, pe care nici nu și l-au asumat”, au constatat magistrații ieșeni.

Astfel, Mihăiță Stănescu a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de puşcărie, Istrate Stănescu a primit o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare, dar cu suspendare, iar Portocala Stănescu a scăpat de dosarul penal. Recent, reporterii cotidianului BZI au mai prezentat un caz de evaziune fiscală. Lăcrămioara Stănescu a fost condamnată la 2 ani și 7 luni de închisoare, cu suspendare, după ce a fost prinsă de un inspector antifraudă că a declarat la ANAF tranzacții false ca să își diminueze datoriile la stat.

Acum, un caz complex de evaziune fiscală și-a găsit rezolvarea la Tribunalul Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *