Prima pagină » Titlurile zilei » Dosar-bombă, la Iași! Un notar este acuzat de abuz în serviciu. Miza a reprezentat-o un teren de peste 500 mp în buricul târgului. Florentina Ciubotariu: „Nu mă deranjați, vă rog!”

Dosar-bombă, la Iași! Un notar este acuzat de abuz în serviciu. Miza a reprezentat-o un teren de peste 500 mp în buricul târgului. Florentina Ciubotariu: „Nu mă deranjați, vă rog!”

18 dec. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

Un notar din județul Iași va fi nevoit să dea explicații în instanță, după ce a fost acuzat de comiterea unei infracțiuni. Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au trimis-o în judecată pe Florentina Gabriela Ciubotariu, notar public, sub acuzația de abuz în serviciu. Pe lângă aceasta, anchetatorii ieșeni l-au trimis în judecată pe Dan Scurtu, un bărbat care s-ar fi folosit de o procură falsă, întocmită în urmă cu mai bine de un deceniu în Australia

Dosar-bombă, pe rolul instanțelor din Iași! Un notar din județul Iași va fi nevoit să dea explicații în instanță, după ce a fost acuzat de comiterea unei infracțiuni. Astfel, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au trimis-o în judecată pe 16 decembrie 2021 pe Florentina Gabriela Ciubotariu, notar public, sub acuzația de abuz în serviciu. Pe lângă aceasta, anchetatorii ieșeni l-au trimis în judecată pe Dan Scurtu, sub acuzația de instigare la abuz în serviciu. Acum, urmează ca instanța, Curtea de Apel Iași, să stabilească un prim termen. Ulterior, magistrații vor asculta ce au de spus toate părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat cazul unui alt notar public, suspectat de comiterea unei infracțiuni similare.

Florentina Gabriela Ciubotariu, acuzată de abuz în serviciu

Anchetatorii ieșeni au relatat ieri, 17.12.2022, că notarul Florentina Gabriela Ciubotariu a intrat în vizorul lor în urmă cu mai bine de un deceniu.

„Ieri au fost trimiși în judecată notarul public Florentina Gabriela Ciubotariu și Dan Scurtu. Notarul public este acuzat de abuz în serviciu, respectiv că ar fi vândut un imobil aparținând unei persoane ținând cont de o procură de reprezentare care nu era o procură specială, adică nu conținea drept de dispoziție asupra imobilului respectiv, nu i se permitea acelei persoane să vândă, ci era doar o procură cu caracter general de administrare”, a declarat ieri procurorul Adina Bocai, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.

Potrivit acesteia, bărbatul a fost trimis în judecată în același dosar, fiind acuzat de instigare la abuz în serviciu.

„Dan Scurtu este acuzat de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu. Acesta ar fi folosit procura falsificată luată de la o altă persoană. Procura a fost făcută în Australia, iar miza o reprezenta un imobil de pe strada Păcurari, nr. 122. Totodată, s-a dispus clasarea pentru alte infracțiuni, de fals, uz de fals și altele, întrucât a intervenit prescripția răspunderii penale. Asta, deoarece fapta este din cursul anului 2010. La audieri, cei doi au negat comiterea faptelor”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași.

De unde a izbucnit scandalul: un teren aproape de centrul Iașului

Întreg scandalul ar fi izbucnit de la o procură făcută de o româncă, Ileana Horaicu, ce ar fi emigrat în Australia. Aceasta nu și-ar mai fi putut recupera proprietatea, un teren din Iași, vândută cu un document falsificat în țară. Potrivit magistraților, în urmă cu mai bine de un deceniu, femeia i-ar fi trimis unui frate de-al ei din Iași o procură autentificată de notarul australian John Bennett, prin care îl autoriza să efectueze demersuri pentru obținerea drepturilor sale de pensie. Ulterior, un teren de 569 mp al Ileanei Horaicu ar fi fost vândut cu procura ce ar fi fost falsificată, pe care ar fi fost adăugată formula „and sales of any goods” („și vânzarea oricărui bun” – engl.). De asemenea, terenul ar fi fost revândut succesiv.

„Reclamanta I.H. a dobândit alături de soțul ei, V.H., prin contractul de vânzare-cumpărare încheiat în anul 1953 autentificat sub nr. 235/27.03.1953 la fostul Notariat de Stat Iași, dreptul de proprietate asupra suprafeței de 875 mp teren situată în Iași, ce a fost preluată de fostul regim comunist, iar, după apariția legilor de reparație, i-a fost reconstituit dreptul de proprietate cu privire la suprafața de 568,50 mp teren din cei 875 mp, fiind eliberat titlul de proprietate din 27 martie 2002 pentru suprafața de 569 mp. În anul 2009, reclamanta a împuternicit pe fratele său, pârâtul V.S., prin procura întocmită de notarul australian John Bennett la data de 28.10.2009, să o reprezinte și să acționeze în numele ei în fața instanței, la birourile administrației publice locale guvernamentale, pentru restabilirea drepturilor la pensie și de a primi plățile lunare, cât și plățile restante la care are dreptul. Această procură a fost falsificată prin adăugarea peste conținutul original al scrierii a mențiunii «and sales of any gooods», adăugare ce s-a realizat fără consimțământul reclamantei și al notarului instrumentator”, au precizat magistrații ieșeni.

Notarul ieșean: „Nu mă deranjați, vă rog!”

Reporterii cotidianului BZI au contactat-o telefonic ieri pe Florentina Gabriela Ciubotariu, pentru ca aceasta să își poată exprima un punct de vedere cu privire la situația din acest dosar. Însă, notarul public ieșean a refuzat să comenteze pe marginea subiectului.

„Nu mă deranjați, vă rog!”, le-a transmis ieri Florentina Gabriela Ciubotariu reporterilor BZI.

De asemenea, aceștia nu au putut să îl contacteze pe celălalt inculpat din dosar, Dan Scurtu, în așa fel încât acesta să poată da o declarație. În edițiile anterioare, cotidianul BZI a prezentat cazul unor femei din Iași acuzate că ar fi mințit în fața unui notar public, pentru ca una dintre ele să pună mâna pe o moștenire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`