Prima pagină » Sanatate » Dormitul prelungit în weekend poate diminua riscul de boli de inimă. Cel puțin șapte ore sunt necesare
Dormitul prelungit în weekend poate diminua riscul de boli de inimă. Cel puțin șapte ore sunt necesare

Dormitul prelungit în weekend poate diminua riscul de boli de inimă. Cel puțin șapte ore sunt necesare

29 aug. 2024, 23:58,
în Sanatate

Somnul suplimentar din weekend ar putea reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral cu până la 20%, conform unui studiu citat de The Telegraph. Cercetarea, desfășurată pe un eșantion de 90.000 de adulți din Marea Britanie, sugerează că recuperarea somnului sâmbăta sau duminica poate diminua „semnificativ” riscul de boli cardiovasculare.

Participanții au fost monitorizați timp de aproape 14 ani, folosindu-se dispozitive de urmărire a somnului și rapoarte autodeclarate privind lipsa de somn, care au fost comparate cu datele spitalicești și din registrele de decese.

Subiecții au fost împărțiți în patru categorii, în funcție de cât somn suplimentar au recuperat în weekend. Cei care au beneficiat de cel mai mult somn în plus au avut un risc cu 20% mai mic de a dezvolta boli de inimă, comparativ cu cei care au dormit cel mai puțin.

Aceste constatări sunt deosebit de relevante pentru persoanele care se confruntă cu o privare cronică de somn, conform cercetătorilor chinezi care au analizat datele a aproape 91.000 de participanți din proiectul UK Biobank. Rezultatele vor fi prezentate la Congresul Societății Europene de Cardiologie din Londra.

Datele de somn au fost colectate cu ajutorul senzorilor de mișcare

Coautorul studiului, Yanjun Song, de la State Key Laboratory of Infectious Disease din Beijing, a subliniat că somnul compensatoriu adecvat este legat de un risc mai scăzut de boli cardiovasculare, iar acest efect este mai pronunțat la cei care dorm insuficient în timpul săptămânii.

Pentru a evalua legătura dintre somnul din weekend și sănătatea inimii, datele de somn au fost colectate cu ajutorul senzorilor de mișcare, iar persoanele care dormeau mai puțin de șapte ore pe noapte au fost considerate private de somn. Aproximativ unul din cinci participanți a fost clasificat astfel.

Grupul cu cel mai mare somn compensatoriu, adică cei care au dormit cel puțin o oră și un sfert în plus în weekend, a prezentat un risc cu 19% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu cei care au recuperat cel mai puțin somn. În subgrupul celor privați de somn, riscul de boli de inimă a fost redus cu 20% pentru cei cu cel mai mult somn compensatoriu.

Nu s-au observat diferențe semnificative între bărbați și femei în ceea ce privește beneficiile somnului suplimentar.

Prof. James Leiper, director medical asociat la British Heart Foundation, a comentat că, deși un weekend cu mai mult somn nu înlocuiește nevoia de odihnă regulată, acest studiu sugerează că ar putea ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.

Totuși, alte cercetări au arătat că perturbarea ritmului circadian poate crește riscul de probleme cardiace, iar oamenii de știință subliniază că variațiile mari în tiparele de somn pot afecta tensiunea arterială și pot favoriza inflamațiile, ambele fiind factori de risc pentru bolile de inimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *