Prima pagină » National » Dorin Cioabă candidează pentru un nou mandat de şef al UIR. Regele rromilor vrea ca India să-i recunoască minoritatea

Dorin Cioabă candidează pentru un nou mandat de şef al UIR. Regele rromilor vrea ca India să-i recunoască minoritatea

23 sept. 2022, 12:56, 1 ,
în National

Dorin Cioabă, cunoscut drept „regele” internațional al rromilor, a anunțat că va candida pentru un nou mandat la șefia executivă a Uniunii Internaționale a Romilor (UIR). Prin această poziție dorește ca India să recunoască minoritatea rromă.

Regele rromilor a transmis că va trimite un ultimatum Guvernului din India.

Ce cerere are Dorin Cioabă după ce candidează pentru un mandat ca șef al UIR

Regele rromilor s-a arătat nemulțumit de faptul că poporul său nu este recunoscut în mod oficial de nimeni. Astfel, în acest context, Cioabă susține că nu vrea să pună presiune pe India, dar este necesar ca statul să-și recunoască partea din popor.

„Vom trimite un ultimatum guvernului Indiei, de a ne recunoaște ca națiune care trăiește în diaspora, iar dacă acest lucru nu-l fac, așa cum au promis de zeci de ani, ne vom adresa unui tribunal internațional, pentru că vrem să avem recunoaștere oficială: că suntem parte a poporului indian. Nu vrem să mergem în India, nu vrem să punem presiune pe Guvernul Indiei să ne ajute, dar vrem să avem o recunoaștere, să nu mai fim un popor al nimănui: românii ne spun că nu suntem ai lor, englezii – că nu suntem ai lor. Când suntem buni, toată lumea spune că suntem ai lor, când suntem răi, toată lume ne alungă”, a declarat Dorin Cioabă.

De asemenea, acesta reamintește Indiei că ministrul de Externe de acum 6 ani a precizat că romii sunt „copiii Indiei” și că este necesară documentarea a circa 20 de milioane de rromi.

„Ne-a spus atunci că o să ne recunoască, dar nu se face nimic concret, se amână nu știu de ce”, subliniază Cioabă.

MNIR anunţă crearea primului Muzeu Virtual al Holocaustului Romilor din România

Important de precizat este faptul că Muzeul Naţional de Istorie a României anunţă crearea primului Muzeu Virtual al Holocaustului Rromilor din România.

Proiectul are ca scop informarea cetățenilor cu privire la trecutul istoric din timpul Holocaustului, iar realizarea acestui muzeu virtual să constituie o importantă sursă de informaţii pentru generaţia tinerilor rromi, pentru istorici, cercetători, studenţi, dar şi pentru publicul larg, conform unui comunicat.

De asemenea, conform sursei citate, printre activităţile proiectului se numără identificarea, selecţia, cercetarea, transcrierea, traducerea şi digitalizarea documentelor şi imaginilor de arhivă. Totodată, prin intermediul mărturiei supravieţuitorilor, muzeul virtual va prezenta deportarea romilor în Transnistria, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Proiectul se derulează până la data de 15 noiembrie 2022, iar site-ul Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor, care prezintă informaţiile în format bilingv (română-engleză) va fi lansat la Muzeul Naţional de Istorie a României, în data de 9 octombrie 2022, cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Holocaustului.

Muzeul virtual va fi realizat de Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriatul cu Fundaţia Social – Culturală a Romilor „Ion Cioabă”, în cadrul proiectului „Muzeul Virtual al Holocaustului Romilor”, iniţiat şi coordonat de fundaţie şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Începând cu anul 2020, în România, ziua de 2 august este dedicată memoriei şi reflecţiei, fiind desemnată prin Legea 124/2020 ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor, sprijinind iniţiativa Parlamentului European, care, prin rezoluţia de la 15 aprilie 2015, a decretat ziua de 2 august drept Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor.

Vă aducem aminte că Dorin Cioabă candidează pentru un nou mandat la UIR. Regele rromilor a mai fost în atenția presei de nenumărate ori.

Comentarii
  • Dacă o să li se recunoască minoritatea, poate o să plece toți țiganii bo.râți din România. Moarte vouă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024