Prima pagină » Actualitate » Dorel Săndesc este optimist: „Cifrele sunt surprinzător de bune, raportat la țara care a acordat cea mai mică atenție sănătății din UE“

Dorel Săndesc este optimist: „Cifrele sunt surprinzător de bune, raportat la țara care a acordat cea mai mică atenție sănătății din UE“

23 sept. 2020, 09:36,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Dorel Sîndesc, se arată optimist în privința datelor privind pandemia de COVID-19 în România. Dorel Săndesc consideră că cifrele sunt surprinzător de bune, raportat la țara care a acordat cea mai mică atenție sănătății din UE.

„Trebuie să nuanțăm puțin aceste cifre. Când vorbim de mortalitatea medie pe ultimele două săptămâni raportată la numărul de cetățeni, aceasta este cifra la care suntem în top, dar vin din urmă și alte țări în care crește numărul de cazuri. Această situație trebuie relativizată la mortalitatea globală, la cifrele întregii epidemii, la care România nu stă atât de rău“, a declarat Dorel Săndesc.

Dorel Săndesc este optimist: „La nivel mondial, la mortalitatea raportată la numărul de cetățeni, România este undeva pe locul 32“

În ceea ce privește mortalitatea raportată la numărul de cetățeni, România este undeva pe locul 32, menționează vicepreședintele societății de Anestezie și terapie Intensivă.

„La nivel mondial, conform statisticilor de astăzi, mortalitatea raportată la numărul de cetățeni, România este undeva pe locul 32, iar în Europa suntem pe locul 17, cu o mortalitate la un milion de cetățeni de 234, având în față, cu mortalități mai mari, țări precum Elveția – 237, Irlanda, Olanda, cu peste 300, Franța, cu 480, Suedia, cu 580, Italia, cu 591, Marea Britanie cu 615, Spania cu 661”, a precizat Dorel Săndesc.

 

Specialistul ATI este de părere că, potrivit cifrelor, în fața României sunt țări cu mortalități mult mai mari.

„Într-adevăr, pe anumite perioade putem trage această concluzie, dar să ne imaginăm ce valori au avut Eveția, Italia, Franța în alte perioade. Trebuie să ponderăm aceste cifre la situația globală. Dacă calculăm mortalitatea la numărul de cazuri, avem o surpriză: România din nou este pe o poziție similară la nivel mondial, cu o mortalitate de 3,92%. În fața noastră sunt țări cu mortalități mult mai mari. Europa, în general, are 4,82%, UE are 5,76%, Suedia – 6,65%, Franța – 6,84%, UK – 10,48, Italia – 11,93%”, a menționat Dorel Săndesc.

„Cifrele pe care le avem sunt surprinzător de bune!“

Președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă consideră că cifrele pe care le are România sunt surprinzător de bune, raportat la situația reală a unei țări care a acordat cea mai mică atenție sănătății din toată Uniunea Europeană.

„Vreau să spun că, până acum, cifrele pe care le avem sunt surprinzător de bune, raportat la situația reală a unei țări care a acordat cea mai mică atenție sănătății din toată Uniunea Europeană, lucru obiectivat prin procentul din PIB alocat sănătății. Totuși, se reușește să se obțină aceste cifre. Și dacă ne gândim că mortalitatea raportată la numărul de cazuri pozitive este destul de mică, trebuie să ne gândim și la faptul că numărul de teste este mai mic decât cel din alte țări”, a mai spus Dorel Săndesc.

Te poți infecta și dacă porți mască?

Altfel, Dorel Săndesc, a lansat o ipoteză șoc în legătură cu purtarea măștii de protecție. Dorel Săndesc crede că românii care poartă mască se pot  infecta cu coronavirus, dar fac forme ușoare.

„Din păcate, iată, vedem că nu aplicăm singurele măsuri care ne pot asigura diminuarea numărului de cazuri grave și evitarea unei situații critice în care să se recurgă din nou la lockdown. Măștile nu doar că scad numărul de cazuri, dar s-a văzut că atunci când porți mască, chiar dacă vei fi infectat, există o șansă mare să faci o formă ușoară sau asimptomatică“, a declarat Dorel Săndesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024