Prima pagină » Local » „Dopul” de la Podu Iloaiei, o problemă greu de rezolvat. Autoritățile ridică din umeri și spun că așteaptă autostrada A8 – FOTO

„Dopul” de la Podu Iloaiei, o problemă greu de rezolvat. Autoritățile ridică din umeri și spun că așteaptă autostrada A8 – FOTO

16 mart. 2023, 02:00,
Andrei ROTARU, în Local

Traficul de la intrarea în Podu Iloaiei creează un disconfort maxim șoferilor care tranzitează Drumul European 583 (DE583). Aceștia sunt nevoiți să piardă ore întregi în trafic, mai ales în zilele de vineri și duminică după-amiază. Problema apare în zilele menționate, deoarece studenții și locuitorii care domiciliază temporar în Iași părăsesc orașul pentru a merge acasă sau în vacanță. Cu toate că în ultima vreme s-a discutat foarte mult despre realizarea unei centuri ocolitoare a orașului Podu Iloaiei, de la vorbe la fapte mai este un drum foarte lung

Problema traficului din Podu Iloaiei nu este de acum. Se știe de ea de foarte mulți ani, însă odată cu sporirea numărului de mașini se îngreunează și mai mult situația din zonă. Mai sunt și cei care studiază în zona Iașului, mulți dintre ei fiind deținători de autoturisme. La ora actuală sunt foarte multe persoane care posedă mașini înmatriculate în județele vecine și care locuiesc temporar în Iași, tranzitând această arteră, cu precădere, în zilele din weekend.

„Dopul” de la Podu Iloaiei

Masini, DE583

Coloana de mașini se formează pe kilometri întregi, iar situațita persistă de foarte mulți ani

Traficul de la intrarea în Podu Iloaiei este tot mai apăsător pentru șoferii din județul Iași. Practic, aici se formează un „dop” care paralizează traficul prin îngustarea DE583. Probleme mai apar și din cauza trecerilor de pietoni, poziționate de-a lungul șoselei care tranzitează micul oraș din județul Iași.

Șoferii au nervii întinși, deoarece sunt nevoiți să piardă ore bune în trafic și de multe ori nu ajung la timp la destinație. Aceștia mai susțin că, la orele de vârf, coloanele de mașini se întind pe câțiva kilometri, în special în după-amiaza zilelor de vineri și duminică.

„Toți pleacă la aceeași oră, dar nimeni nu se gândește să plece mai târziu sau mai devreme să nu pupe tot traficul intens și gâtuirea drumului”, precizează Gabriel Petrescu, un șofer din Iași, într-o postare pe rețelele de socializare.

Indiferent de ora la care pleci din Iași, traficul este același. Unii șoferi susțin că din cauza numărului mare de mașini nu mai contează când și la ce ora mergi spre Podu Iloaiei, coada tot se formează.

„Chiar nu mai contează ora zilei, așa e mereu”, susține Gabriel Ciobanu, un alt șofer din Iași, tot în mediul online.

Drumul anevoios pentru găsirea unei soluții pentru traficul din Podu Iloaiei

Schita

Directorul DRDP Iași, Ovidiu Laicu susține că în momentul de față sunt luate în calcul mai multe variante ocolitoare, care vor duce la decongestionarea traficului, însă aceste proiecte vor fi realizate peste mult timp

Primarul orașului Podu Iloaiei, Ioan Alexa, declară că traficul în zonă este intens din cauză că s-a mărit numărul de mașini care tranzitează DE583. Problema este cunoscută de foarte mulți ani și momentan se lucrează la cea mai bună variantă pentru fluidizarea traficului din zonă.

„DRDP Iași și-a asumat semaforizarea celor două treceri de pietoni de pe drumul european din zona centrală a orașului Podu Iloaiei. Noi am transmis deja către DRDP Iași toate documentele solicitate în vederea realizării acestor semaforizări”, declară Ioan Alexa.

În plus, directorul DRDP Iași, Ovidiu Laicu, a declarat că se vor crea două benzi suplimentare, câte una pe fiecare sens de mers, pentru a fluidiza traficul din zona podului de la intrarea în Podu Iloaiei.

„Vom face două benzi suplimentare, câte una pe fiecare sens de deplasare, în zona intersecției cu Erbiceni. Aceste benzi ar permite șoferilor să se deplaseze spre Iași fără a fi nevoiți să mai încetinească din cauza celor care virează spre Erbiceni. Cealaltă bandă, în sens opus, spre Târgu Frumos, ar permite celor care vin dinspre Erbiceni să se înscrie mai ușor în trafic, fără a pierde timp”, declară Ovidiu Laicu.

Ovidiu Laicu mai spune că cea mai bună soluție ar fi o centură ocolitoare sau autostrada A8 care ar rezolva definitiv problema traficului din Podu Iloaiei, însă aceste două proiecte sunt realizabile pe termen lung.

Așadar, până la găsirea unei soluții concrete și demararea licitațiilor, „dopul” de la Podu Iloaiei creează probleme pentru șoferii care tranzitează DE583 din județul Iași. Aceștia parcurg ore bune în cozile infernale care se formează la intrarea în Podu Iloaiei.

Comentarii
  • Tipic romanesc mai durează vreo 50 de ani

  • Laicu, hodorog comunist! Și cu intersecția cu Popești ce faci? Dar ci cele două treceri, dar cu Podu peste Bahlui care nu reușiți să îl peticiti apoi să-l mai largiti nici nu mai vorbim…care centură, aia proiectata prin Iazuri cu două poduri peste calea ferata și peste Bahlui???

  • Solutia era simpla demult, semaforizare cu buton. Se apasa butonul, se asteapta sa se faca verde si dupa aia se traverseaza. La fel ca in Podu Ros, a trebuit mult timp ca cineva sa isi dea seama ca poate fi pus un semafor in directia Bularga sa nu se mai blocheze asa tare intersectia. S-ar putea incepe cu semaforizarea trecerilor de pietoni incepand de jos. Acum s-a mai deschis si un supermarket, alta distractie.
    Mai e inca o trecere de pietoni in Iasi care da batai de cap autoritatilor, si are aceeasi rezolvare. Intersectia din Tg Cucu di fata palatului de Justitie, in care cozile sunt frecvente si se intind pana in Bucsinescu.
    Mult succes in rezolvarea batailor de cap. Sper sa nu se rezolve cu solitii de genu Paduden 😜

  • Daca nu ar mai intra meltenii pe acostament , daca nu ar mai sta militia locala la trecere , daca nu ar mai parca cocalarii pe prima banda , etc

  • Da de exproprieri au auzit ? Interes strategic pentru circulație și gata !

  • deci nu se face nimic, politicienii romani in actiune

  • ALEXE , se lauda cu sosea ocolitoare, sau își face bagaje sa plece din timp în Italia.

  • soluta este foarte buna,cei care au gandit-o merita felicitari. nu stiu ce a facut Alexe cu Pila in 2020-2022 de nu au gasit o solutie.A venit PSD si a dat solutia salvatoar: banda stocaj, semafoare, sens unic intersectia Popesti si iesire la Farmacie.Apoi centura vad ca este la stadiul de SF si probabil de la anul va incepe constructia odata cu A8.Bravo PSD rusine ALEXE care nu ai trecut de la vorbe la fapte.

  • ..Inteligentilor” asa cum stiti s a furati , asa sa rezolvati aceasta problema destul de ,, acuta ” pt unii.Daca nu dati -va la oparte sa vina cineva care poate si vrea sa rezolve ,,dopul” pe care voi il aveti in creier.

  • Pai Alexe de la CJ si Alexa Ioan Primarul sunt 2 incompetenti, 2 spagari ordinari. Cum sa gaseasca ei solutii?

  • Pina rezolvati voi problema se colonizeaza Pluton …

  • Doua semafoare la trecerile de pietoni din centrul Podu Iloaie,si situatia s-ar relaxa!

  • Mașinile care vin din afara județului fara Nr de IS să plătească de 3 ori cât este abonamentul pe toate liniile . doar așa vor lăsa mașinile la intrările din oraș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *