Pacienții vindecați de COVID-19 care au donat plasmă hiperimună au primit 19.000 de lei de la Direcția de Asistență Socială din Iași. Dacă la începutul pandemiei de coronavirus reprezentanții CRTS Iași se rugau de ieșeni să vină să doneze, acum se înghesuie ca să intre la donare. Cei 500 de lei oferiți pentru fiecare donator de primarul Mihai Chirica fac minuni
La Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași, în ultimele 2 luni, 38 de ieșeni vindecați de COVID-19 s-au prezentat pentru a dona plasmă hiperimună. Dacă la începutul pandemiei de COVID-19 reprezentanții centrului se rugau de ei să vină să doneze, acum nu sunt nevoiți să mai facă eforturi. Motivați de cei 500 de lei oferiți de primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, din ce în ce mai mulți ieșeni se arată interesați de soarta pacienților cu COVID-19 în stare critică. În luna martie, medicii ieșeni sperau că tratamentul cu plasmă hiperimună va fi salvatorul pacienților cu coronavirus din Terapie Intensivă. Șapte luni mai târziu, au rămas cu toții dezamăgiți. Deși tratamentul cu plasmă hiperimună nu și-a dovedit eficiența, medicii continuă să-l administreze pacienților critici.
Ieșenii vindecați de COVID-19 donează plasmă hiperimună doar pentru a primi 500 de lei
Imediat după ce au donat plasmă hiperimună, cei 38 de ieșeni vindecați de COVID-19 s-au prezentat la Direcția de Asistență Socială din Iași pentru a-și ridica banii. Deși aparatul de plasmafereză a fost montat la CRTS Iași încă din luna aprilie 2020, ieșenii vindecați de COVID-19 nu s-au înghesuit să doneze plasmă. Înainte de a fi anunțați că vor primi 500 de lei, reprezentanții CRTS se rugau de pacienți să vină să doneze. Unii promiteau că se vor prezenta la donare, iar mai apoi dădeau bir cu fugiții, iar alții spuneau că nu sunt de acord să doneze, din frica de a nu se infecta din nou cu noul coronavirus. Ulterior, listele donatorilor de plasmă hiperimună s-au umplut. Cei 500 de lei par să facă minuni.
Iașul are acum donatori de plasmă hiperimună, dar tratamentul nu funcționază pentru pacienții în stare critică
După 7 luni de zile de testări intense ale plasmei hiperimune pe pacienții infectați cu coronavirus din Terapie Intensivă, medicii au constatat că acest tratament nu dă roade. Mai mult decât atât, mulți pacienți au murit la scurt timp după ce li s-a administrat plasma, semn că starea lor nu a fost îmbunătățită deloc.
„Nu am văzut modificări privind starea pacienților cu COVID-19 internați în Terapie Intensivă după administrarea plasmei hiperimune. De altfel, studiile făcute de medicii din străinătate arată că nu există o eficacitate a acestui tip de tratament. Din punct de vedere științific, plasma hiperimună ar trebui sa funcționeze, și asta pentru că, practic, pacienților li se administrează un titru de anticorpi care să le ajute organismul să lupte cu boala. Din păcate însă, la niciun pacient nu se observă îmbunătățiri ale stării de sănătate. Noi vom continua, conform protocolului, să administrăm plasma hiperimună pacienților în stare critică, internați la Terapie Intensivă”, spune dr. Florin Roșu, coordonatorul compartimentului de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
În ultimele două luni, 625 de ieșeni au donat sânge și au primit în total 4.375 de tichete de masă
Imediat după ieșirea din starea de urgență, medicii din spitale făceau apel către toți ieșenii să se prezinte la CRTS pentru a dona sânge. Stocurile de sânge din spitale nu erau suficiente pentru a putea acoperi necesarul. Mulți bolnavi care necesitau transfuzie de sânge sau care erau programați pentru intervenții chirurgicale au fost nevoiți să aștepte din lipsa unei cantități suficiente de componente sanguine. După ce primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a anunțat că donatorii de sânge vor primi 7 bonuri de masă, nu mai puțin de 625 de ieșeni au mers la CRTS să doneze cantitatea de 450 ml de sânge. În total, pentru aceștia s-au oferit 4.375 de tichete de masă. Reprezentanții CRTS Iași spun că, deși numărul de donatori de sânge și de plasmă hiperimună a crescut considerabil, nu pot accepta ideea că aceștia au fost motivați de recompensă pentru a se prezenta la donare.