Activități filantropice de 8,2 milioane de euro desfășurate de Arhiepiscopia Iașilor în cursul anului 2021. Reprezentanții Arhiepiscopiei au făcut un raport al activităților desfășurate anul trecut, prezentat la ultima Adunare Eparhială
Reprezentanții Arhiepiscopiei Iașilor, din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, au arătat că, în cursul anului 2021, au fost desfășurate mai multe evenimente cu caracter filantropic, în toate bisericile, mănăstirile și centrele administrate.
Astfel, anul trecut, Mitropolia a făcut donații de circa 41 de milioane de lei (8,2 milioane de euro), conform unui raport al Arhiepiscopiei la Adunarea Eparhială, ce a avut loc zilele trecute. Arhiepiscopia și-a stabilit și alte proiecte de-a lungul anilor în cadrul Adunării Eparhiale.
Donații făcute de Arhiepiscopia Iașilor în anul 2021
Parohiile, mănăstirile, schiturile și preoții misionari au sprijinit circa 230.000 de beneficiari în cursul anului 2021, prin servicii de cantină socială, centre de zi sau ajutoare materiale. Conform raportului, în 2021 a fost utilizat un buget de 11 milioane de lei (2,2 milioane de euro) pentru astfel de activități. În plus, birourile de asistență socială, cantinele sociale și fundațiile Arhiepiscopiei au colaborat pentru sprijinirea a 15.500 de beneficiari. În acest sens, a fost utilizat un buget total de aproximativ 30 de milioane de lei (6,1 milioane de euro).
La capitolul de asistență socială, o implicare aparte a avut și Asociația ”Glasul Vieții”, coordonată de părintele Dan Damaschin. În 2021 au fost acordate și servicii medicale gratuite de spitalele și policlinicile din cadrul Arhiepiscopiei. Pe lângă activitatea medicală, în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Iași și în regim de co-plată de la pacienți, activitatea caritativă a utilizat un buget de aproximativ 800.000 de lei, pentru 2.893 de beneficiari.
Noi proiecte, la Arhiepiscopia Iașilor
Arhiepiscopia Iașilor și-a stabilit și prioritățile pentru anul 2022. Printre acestea se numără organizarea Simpozionului ”Moştenirea spirituală şi culturală a Sfântului Paisie de la Neamț. 300 de ani de la naştere (1722-2022)”. De asemenea, Arhiepiscopia are în plan și organizarea unor evenimente la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae”, din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”. În plus, în acest an ar urma să apară un centru de zi pentru persoane vârstnice în localitatea Miorcani, comuna Rădăuți – Prut, județul Botoșani, dar și unul în comuna Bălțătești, județul Neamț. În acest an va fi derulat și un proiect pentru extinderea Spitalului ”Providența”.
Arhiepiscopia și-a propus și înființarea și organizarea ”Centrului de Cercetare și Documentare „Alexandru Zub”. Mitropolia a demarat și un proiect legat de construcția unui nou lăcaș de cult în municipiul Iași, în zona CUG.
Donații de 285.000 de euro – masă lemnoasă
Prin intermediul Sectorului Economic și al Sectorului Agricol și Silvic, Arhiepiscopia Iașilor a susținut și alte activități misionare. Activitatea silvică a avut loc la Ocoalele Silvice Cetățuia, Vânători şi Blăgești, din cadrul Asociaţiei Silvice Iaşi, unitate tutelată de Arhiepiscopia Iaşilor.
Prin contribuția ocoalelor silvice din Neamţ, Iaşi și Bacău, s-a donat un volum total de masă lemnoasă de 6.656 mc, însumând o valoare totală de peste 1.400.000 de lei (285.000 de euro). Profitul a fost direcționat către susţinerea operei pastoral-misionare, social-filantropice şi medical-caritative a Bisericii. Anul acesta vor fi făcute și alte donații de către Arhiepiscopia Iașilor.