Donald Trump și Emmanuel Macron au organizat o conferință de presă în Biroul Oval. Întâlnirea oficială dintre cei doi a început după ce s-a încheiat reuniunea G7. DC News transmite principalele declarații.
„Trebuie să discutăm și cu partenerii britanici, e vorba despre garanții de securitate și de introducerea de trupe. Aceste trupe nu se vor implica în conflict ci vor ajuta la menținerea acordului de pace. Cred că fiecare are de jucat un rol, însă trebuie să rămânem uniți”, a spus Macron.
„De abia acum încep negocerile.Au fost luate de ruși multe teritorii și vedem ce poate fi inclus în negocieri. Este o adevărată unitate care s-a manifestat la reuniunea G7 prin Skype (…) Nu este ușor să facem ceea ce ne întrebați. Sper să se poată recupera teritoriile”, a spus Donald Trump.
Trump a fost întrebat dacă el crede că Rusia va accepta trupe europene de menținere a păcii.
„Da, cred că este posibil. Îi voi adresa această întrebare (lui Vladimir Putin n.r.). El nu vrea un război mondial și cred că va accepta trupe de menținere a păcii”.
În cadrul conferinței, Trump a afirmat că se așteaptă ca președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să vină la Washington „săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare” pentru a semna cu SUA un acord privind mineralele rare din Ucraina.
Trump a adăugat că nu este sigur când se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, deși anterior declarase că întâlnirea ar putea avea loc în Arabia Saudită.
„Nu știu când vom vorbi. La un moment dat, mă voi întâlni cu președintele Putin”, a spus acesta.
Un război nerezolvat între cele două țări „ar putea duce la al Treilea Război Mondial”
Întrebat dacă îl va caracteriza pe președintele rus Vladimir Putin drept un „dictator”, având în vedere că l-a numit astfel pe Volodimir Zelenski, Trump a spus că „nu folosesc aceste cuvinte cu ușurință, vom vedea cum se va rezolva totul”. Un război nerezolvat între cele două țări „ar putea duce la al Treilea Război Mondial”, a mai afirmat el.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că discuțiile se concentrează asupra „păcii de durată” în Ucraina. Europa este dispusă să „își asume un rol mai activ” în domeniul apărării, adaugă el, dar este necesară o implicare „puternică” din partea SUA pentru realizarea acestui obiectiv.
La întrebarea jurnaliștilor dacă Ucraina va trebui să cedeze teritoriu ca parte a oricăror negocieri de pace, Trump a răspuns că „vom vedea. Este o negociere care tocmai a început”.
Macron a devenit primul lider european care l-a vizitat pe Trump de la revenirea acestuia la putere în urmă cu o lună. Vizita a inclus o sesiune matinală de discuții, care a durat o oră și 45 de minute. Trump și Macron au participat la o videoconferință cu ceilalți lideri ai G7, având ca temă centrală războiul din Ucraina.
Trump: „Negocierile decurg foarte bine!”
La plecarea de la Casa Albă, în drum spre reședința Blair House, Macron a declarat că primirea de care a avut parte din partea lui Trump a fost „foarte bună, foarte prietenoasă”.
„Toți participanții (n.r., la Summitul G7) și-au exprimat dorința de a vedea acest conflict încheiat, iar eu am subliniat importanța acordului esențial privind mineralele rare dintre Statele Unite și Ucraina, pe care sperăm să-l semnăm foarte curând!”, a scris Trump pe platforma sa de socializare.
„Acest acord, care reprezintă un parteneriat economic, va asigura recuperarea de către poporul american a zecilor de miliarde de dolari și a echipamentelor militare trimise în Ucraina, contribuind totodată la creșterea economiei ucrainene pe măsură ce acest război brutal și sângeros se apropie de sfârșit. În același timp, am discuții serioase cu președintele Vladimir Putin al Rusiei cu privire la încheierea războiului, precum și la tranzacții majore de dezvoltare economică între Statele Unite și Rusia. Negocierile decurg foarte bine!”, a mai scris Trump pe Truth Social.
La rândul său, Emmanuel Macron a transmis, după ce a ieșit de la negocieri, că „sprijinul nostru pentru Ucraina va rămâne neclintit. Mă aflu la Washington pentru a reafirma acest angajament și pentru a merge mai departe alături de președintele Trump și aliații noștri”.
Premierul britanic Keir Starmer va efectua, de asemenea, o vizită la Washington
Premierul britanic Keir Starmer va efectua, de asemenea, o vizită la Washington în această săptămână, pe fondul îngrijorărilor europenilor legate de atitudinea tot mai dură a lui Trump față de sprijinul acordat Ucrainei și deschiderea acestuia față de Moscova. Atât Macron, cât și Starmer vor încerca să-l convingă pe Trump să nu grăbească un acord de pace cu președintele rus Vladimir Putin fără a lua în considerare interesele Ucrainei și implicarea Europei în proces.
De asemenea, Trump și echipa sa poartă negocieri cu Ucraina pentru un acord prin care SUA ar urma să recupereze o parte din fondurile furnizate administrației de la Kiev în perioada administrației Biden sub formă de ajutor militar, potrivit Reuters.
anitpaticul firfizon muci cu babeta lui toarta no facut nimic nici la rusi, dar sii place piciulicului sa se dea mare in poza de lobby cu cel mai puternic om al Planteti Trump.
Bai baiatule …..