Donald Trump a anunțat luni că a ales-o pe republicana Elise Stefanik pentru a ocupa funcția de ambasador al SUA la Organizația Națiunilor Unite, transmite Reuters.
„Sunt onorat să o nominalizez pe președinta Elise Stefanik pentru a servi în cabinetul meu ca ambasador al SUA la Națiunile Unite. Elise este o luptătoare incredibil de puternică, dură și inteligentă pentru America First”, a declarat Donald Trump.
Elise Stefanik, reprezentant al statului New York și președinte al Conferinței republicane din Cameră, nu a putut fi contactată imediat pentru comentarii.
Candidata republicană la președinție și fostul secretar de stat nu vor fi invitați să facă parte din administrația sa
Donald Trump a declarat sâmbătă că fosta candidată republicană la președinție Nikki Haley și fostul secretar de stat Mike Pompeo nu vor fi invitați să facă parte din administrația sa.
Nikki Haley a fost ambasadoare a SUA la Națiunile Unite în timpul președinției anterioare a lui Donald Trump și l-a susținut pe Donal Trump în candidatura sa la președinție, deși l-a criticat dur atunci când a candidat împotriva sa în cadrul alegerilor primare ale partidului.
Donald Trump, abia reales, le-a cerut senatorilor să-l scutească de aprobarea lor – obligatorie – a nominalizărilor oficialilor de cel mai înalt rang ai viitoarei sale administraţiei, în pofida faptului că Partidul Republican a obţinut în alegeri o majoritate în noul Senat, care urmează să se reunească în ianuarie pentru a depune jurământul, în contextul în care aleşii democraţi ar putea încetini acest proces, relatează AFP, informează News.ro.
Un articol al Constituţiei americane îi permite preşedintelui să procedeze la numiri care să nu fie aprobate de Senat, atunci când acesta nu este în sesiune.
Însă această dispoziţie este rareori folosită, iar senatorii se întrunesc la momentul nominalizărilor pentru a-şi exercita puterea de control al Executivului.
„Uneori voturile pot dura doi ani sau mai mult. Este ceea ce au făcut ei (democraţii) acum patru ani, iar noi nu putem lăsa asta să se aibă loc din nou”, şi-a exorimat „indignarea” pe X preşedintele ales, referindu-se la primul său mandat (2017-2021).
„Orice senator republican care vizează să ia locul râvnit de lider al (majorităţii) republicane în Senat trebuie să accepte nominalizările în afara sesiunilor parlamentare”, a precizat el.
Cei trei sentori republicani aflaţi în campanie susțin cererea lui Trump
Cei trei sentori republicani aflaţi în campanie pentru acest post au reacţionat susţinând cererea lui Donald Trump.
„100% de acord. Voi face orice pentru ca numirile dumneavoastră (să fie aprobate) cât mai repede posibil”, a scris senatorul ales în Florida Rick Scott, susţinut de către miliardarii Vivek Ramaswamy şi Elon Musk şi de către alţi aliaţi ai lui Trump să-i conducă pe aleţii partidului în Senat.”Trebuie să acţionăm repede şi decisiv pentru ca persoanele numite de către preşedinte să fie aprobate şi toate opţiunile să fie pe masă, inclusiv numirea într-o pauză parlamentară”, a declarat un ales în South Dakota, John Thune, actualul număr doi al republicanilor în Camera Superioară a Congresului.
„Este inacceptabil ca senatorii democraţi să blocheze” nominalizările, a declarat, la rândul său, John Cornyn din Texas.
„Dacă o fac, vom rămâne în sesiune chiar şi în weekenduri până când cedează. Iar Constituţia îi dă preşedintelui puterea de a proceda la numiri în pauze”, a adăugat el.
Senatul american examinează şi confirmă, mai întâi în comisii, iar apoi în plen, nominalizările la funcţii de secretari, adjuncţi ai acestora, dar şi ambasadori, comandanţi militari, directori ai agenţiilor federale şi judecători, inclusiv de la Curtea Supremă.
„Niciun judecător nu trebuie să fie aprobat” înainte ca republicanii să-şi aleagă liderul şi să intre în duncţie la Senat, a cerut duminică Donald Trump.