Prima pagină » International » Donald Trump se gândește ca Statele Unite să iasă din NATO. Cum a ajuns la această afirmație

Donald Trump se gândește ca Statele Unite să iasă din NATO. Cum a ajuns la această afirmație

09 dec. 2024, 09:26, 2 ,
Cezar Bulgaru în International

Donald Trump a venit cu o nouă declarație controversată și anume cu faptul că se gândește ca Statele Unite să iasă din NATO.

Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a făcut o declarație controversată în cadrul unui interviu difuzat duminică de NBC. Acesta a avertizat că va analiza serios posibilitatea retragerii Statelor Unite din NATO, dacă partenerii alianței nu își vor respecta angajamentele privind cheltuielile pentru apărare.

Declarațiile sale, transmise de agențiile EFE și AFP, au stârnit reacții mixte, fiind interpretate de unii drept o tactică de negociere, iar de alții ca o amenințare ce ar putea slăbi coeziunea alianței militare. Cu toate acestea, Trump a subliniat că scopul său este de a asigura echitatea și împărțirea responsabilităților în cadrul NATO.

Donald Trump se gândește ca Statele Unite să iasă din NATO

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a lansat o nouă critică la adresa aliaților din NATO, acuzându-i că beneficiază de sprijinul oferit de America în materie de securitate, dar nu oferă în schimb un tratament echitabil în comerț. Potrivit acestuia, statele membre profită de protecția militară garantată de SUA, dar evită să achiziționeze produse americane, ceea ce Trump consideră o practică „inacceptabilă”

„Trebuie să-și plătească facturile (alocările bugetare ale statelor membre NATO în domeniul apărării). Dacă le plătesc, categoric. NATO a profitat de noi. Uitați, sunt două lucruri. În primul rând, țările europene au profitat de noi în comerț, țările europene nu au cumpărat de la noi mașini, nu au luat produsele alimentare, nu iau nimic, e o rușine. Și pe deasupra, noi îi apărăm.

Am adus sute de miliarde de dolari în NATO doar prin atitudinea intransigentă, le-am spus țărilor ‘Nu o să vă apăr dacă nu plătiți’ și au început să plătească. Dacă își plătesc facturile (alocările din PIB pentru apărare, n.red.) și dacă eu cred că ne tratează corect, atunci răspunsul este că aș rămâne categoric în NATO”, a transmis Donald Trump.

Care sunt angajamentele partenerilor NATO privind apărarea

În cadrul unui summit din 2014, desfășurat în Țara Galilor, statele membre NATO au adoptat un angajament important: creșterea graduală a cheltuielilor pentru apărare până la 2% din PIB-ul fiecărei țări membre, în decurs de zece ani. Acest obiectiv, menit să asigure o contribuție echitabilă la securitatea colectivă, a fost convenit ca parte a unui plan de întărire a capacităților Alianței Nord-Atlantice.

Potrivit unei analize recente realizate de Financial Times, opt state membre NATO nu vor reuși să atingă ținta de 2% din PIB alocat cheltuielilor pentru apărare în 2024. Printre aceste țări se numără Spania, Luxemburg, Slovenia, Belgia, Canada, Italia, Portugalia și Croația. Această situație ridică semne de întrebare asupra angajamentelor de securitate ale Alianței, în contextul în care tensiunile legate de distribuirea responsabilităților financiare continuă să se intensifice.

Conform unui raport al NATO, publicat de TVR pe 21 martie, România a alocat în 2023 un procent de 2,5% din PIB pentru cheltuieli de apărare, depășind astfel obiectivul stabilit de Alianță. Cu toate acestea, din această sumă, doar 1,6% a fost efectiv utilizat, ceea ce ridică întrebări cu privire la eficiența utilizării fondurilor destinate consolidării capacităților militare ale țării.

În timpul mandatului său anterior, Donald Trump a lansat critici severe la adresa țărilor membre NATO care nu respectau angajamentul de a aloca minimum 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. În 2018, el le-a numit „delicvente” față de obligațiile asumate, subliniind că unele state beneficiază de protecția Alianței, fără a contribui corespunzător la finanțarea acesteia.

„Din punctul meu de vedere, (aceste ţări) sunt delincvente, deoarece Statele Unite s-au văzut nevoite să plătească pentru ele”, a comentat Trump în timpul unui dejun de lucru cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „’Multe ţări nu plătesc atât cât ar trebui şi, sincer, multe ţări ne datorează o sumă uriaşă de bani din anii precedenţi’”, a susţinut Trump.

Recent, Donald Trump a venit cu o nouă declarație controversată și anume cu faptul că se gândește că Statele Unite să iasă din NATO.

Comentarii
  • Toți lingăii vb de CG ca e pro-rus, cand el e 100% pro-roman si pro-american. Și Putin l-a lăudat pe Trump, plus Trump la rândul său pe Putin. Deci? Putin e pro-american? Iar Trump e pro-rus si el, nu? Votat de milioane de americani. Lasă că vine Trump la putere și vi se termină figurile la mulți 💪 din România.

  • Deci Trump e pro-rus dupa cum gandesc hoardele. Sa fie anulate alegerile in SUA! Curte de slugi, ai auzit? Anuleaza-le!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024