Prima pagină » International » Donald Trump s-ar putea autograția în ultimele zile de mandat! Președintele SUA ar scăpa de pușcărie pe viață
Donald Trump s-ar putea autograția în ultimele zile de mandat! Președintele SUA ar scăpa de pușcărie pe viață

Donald Trump s-ar putea autograția în ultimele zile de mandat! Președintele SUA ar scăpa de pușcărie pe viață

18 ian. 2021, 14:33,
George Cristian, în International

Președintele Donald Trump se pregătește să emită în jur de 100 grațieri și comutări în ultima sa zi de mandat la Casa Albă, potrivit unor surse CNN. Acelaşi surse afirmă faptul că nu este exclus ca președintele Donald Trump să semneze o autograțiere. Concret, dacă s-ar întâmpla acest lucru ar fi o premieră în istoria SUA.

Oricât de fantastic şi de domeniul filmelor de Hollywood ar suna, legea pare să îi acorde acest drept președintelui Donald Trump. Casa Albă a ținut o întâlnire duminică pentru a finaliza lista grațierilor, au spus două surse. Unii specialişti au argumentat că auto-graţierea este constituţională, deoarece atribuţia de graţiere este formulată extrem de permisiv în Constituţie. Texte istorice arată clar că fondatorii Statelor Unite au discutat în secolul al XVIII-lea despre auto-graţiere, dar au decis în cele din urmă să nu includă în textul fundamental o limitare explicită.

Donald Trump va semna peste 100 de grațieri, susţin sursele de la Casa Albă

Graţierile au o tradiţie de sute de ani în SUA. Practic, fiecare președinte care îşi încheie mandatul la Casa Albă întocmeşte o listă cu persoane pe care le grațiază. Oficialii de la Casa Albă au pregătit documentele referitoare la graţiere şi aşteaptă ca președintele Donald Trump să definitiveze listele.

Donald Trump speră să obţină acces la documente clasificate ce au legătura cu ancheta Rusiei înainte de a părăsi mandatul. Acest lucru l-ar putea face pe președinte să semneze o autograțiere. Ar fi pentru prima oară în istoria SUA când se întâmpla aşa ceva.

Totuşi, consilierii președintelui nu îl încurajează pe acesta să emită un astfel de document pentru că asta ar părea că Donald Trump ar putea părea vinovat de ceva. Din aceste perspective, şi nu numai, aceiaşi consilieri l-au sfătuit să nu grațieze nicio persoană implicată în asediul de la Capitoliu.

Trump primește în continuare mai multe fluxuri de recomandări cu privire la grațieri de la acei consilieri care rămân la Casa Albă, precum și de la oameni din afara clădirii care fac lobby de luni întregi pentru ei sau pentru clienții lor.

„Totul este o tranzacție. Îi plac grațierile, deoarece este unilaterală. Și îi place să facă favoruri pentru oamenii pe care crede că îi vor datora”, a spus o sursă familiarizată cu această chestiune, conform cnn

Teoretic, președintele în exercițiu poate semna grațieri până pe 20 ianuarie, la ora 12:00. Lege

Donald Trump, sfârșit de mandat cu scântei la Casa Albă

Donald Trump se află în ultimele zile de mandat la Casa Albă. Acesta îi va ceva locul lui Joe Biden, democratul care a câștigat alegerile prezidenţiale din SUA. Sfârşitul mandatului lui Donald Trump a fost unul cu scântei ţinând cont de faptul că acesta contestă rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA acuzând mai multe fraude făcute de democraţii care l-au susţinut pe Joe Biden.

Din aceste considerente, Donald Trump a lansat o serie de proteste în capitala SUA dar şi în alte orașe. Protestele au culminat cu asediul asupra Capitoliului. În asediu au decedat mai multe persoane şi zeci de alte persoane au fost arestate. În urma incidentelor, Washington DC a intrat în stare de alertă până pe 20 ianurie atunci când Joe Biden va fi numit oficial drept președintele Statelor Unite ale Americii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *