Prima pagină » International » Donald Trump, ieșire nervoasă când a fost întrebat despre avort: „Nu mai vorbi despre asta”
Donald Trump, ieșire nervoasă când a fost întrebat despre avort: „Nu mai vorbi despre asta”

Donald Trump, ieșire nervoasă când a fost întrebat despre avort: „Nu mai vorbi despre asta”

05 nov. 2024, 21:35,
Redacția BZI în International

Fostul președinte a fost întrebat de două ori după ce a votat în Florida, marți, despre o situație pe care alegătorii statului o iau în considerare. Dacă ar fi aprobat sau dacă ar împiedica parlamentarii de stat să adopte orice lege care penalizează, interzice, amână sau restricționează avortul până la viabilitatea fătului – ceea ce medicii spun că este cândva după 21 de săptămâni.

Dacă este respinsă, legea restrictivă a statului privind avortul de șase săptămâni ar rămâne în vigoare.

Prima dată când a fost întrebat, Trump a evitat să răspundă. El a spus în loc de problemă că a făcut „o treabă grozavă aducând-o înapoi în state”. Aceasta a fost o referire la faptul că fostul președinte a numit trei judecători conservatori la Curtea Supremă a SUA, care au ajutat la răsturnarea deciziei de referință în 2022.

Trump s-a repezit la un reporter

Întrebat a doua oară, Trump s-a repezit la un reporter, spunând „ar trebui să nu mai vorbiți despre asta”.

Trump a indicat anterior că va susține măsura – dar apoi s-a răzgândit și a spus că va vota împotriva ei.

Avortul este o problemă critică, dacă nu cea mai importantă, pentru mulți alegători – în special pentru femei, potrivit sondajelor – înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie din SUA.

De când vicepreședintele Kamala Harris a devenit candidatul democrat la președinție în august 2024, ea și-a exprimat susținerea pentru drepturile la avort. Mai exact, ea susține Congresul să adopte o lege federală care ar proteja drepturile la avort, după ce Curtea Supremă, în 2022, a anulat hotărârea de referință Roe v. Wade, care a recunoscut un drept constituțional la avort.

Între timp, candidatul republican la președinție, Donald Trump, s-a lăudat că a nominalizat trei judecători de la Curtea Supremă care se numărau printre majoritatea instanțelor care au votat în 2022 să renunțe la dreptul constituțional la avort. Cu toate acestea, în septembrie 2024, Trump a spus că nu va semna o interdicție federală a avortului, inversând cursul față de declarațiile sale anterioare. De asemenea, el nu a răspuns la o întrebare în timpul dezbaterii prezidențiale din septembrie despre dacă va opune legii care interzice avortul.

Ce spune Kamala Harris

În calitate de procuror general al Californiei, Harris a co-sponsorizat Reproductive FACT Act, care, printre alte cerințe, prevedea ca centrele de sarcină în criză să informeze pacientele că nu sunt unități medicale autorizate și că serviciile de avort sunt disponibile în altă parte. Aceste centre sunt organizații nonprofit care consiliază gravidele împotriva avortului, uneori folosind tactici înșelătoare.

Grupurile anti-avort au dat în judecată pentru a bloca legea odată ce aceasta a intrat în vigoare. Și, în 2018, Curtea Supremă a SUA a infirmat legea din motivele Primului Amendament.

În 2017, Harris a investigat tacticile videografilor sub acoperire de la clinicile Planned Parenthood care, prin înșelăciune și fraudă, au căutat să-i atragă pe clinicieni să facă declarații controversate, deși legale, și care au încălcat posibil legea de stat privind înregistrările secrete.

În calitate de senator al SUA, Harris s-a opus legilor anti-avort care ar fi conferit fetușilor drepturi de personalitate. Niciunul nu a trecut până la urmă.

În schimb, Harris a susținut diverse proiecte de lege care ar fi protejat și promovat drepturile de reproducere. În 2019, de exemplu, Harris a fost un co-sponsor al Legii pentru protecția sănătății femeilor, care ar fi promulgat un drept legal federal la avort. Nici nu a trecut.

Administrația Biden și-a folosit puterea executivă pentru a reduce barierele în calea accesului la avort

În cele din urmă, în timpul mandatului lui Harris ca vicepreședinte, administrația Biden și-a folosit puterea executivă pentru a reduce barierele în calea accesului la avort, în primul rând prin acțiuni ale agențiilor federale. Administrația pentru Alimente și Medicamente, de exemplu, a eliminat o regulă în 2021 care interzicea trimiterea prin poștă a avortului cu medicamente.

Departamentul de Sănătate și Servicii Umane a emis îndrumări care afirmă că legea federală cere camerelor de urgență să efectueze un avort atunci când este necesar din punct de vedere medical pentru a stabiliza un pacient care are nevoie de îngrijiri urgente.

Administrația Biden-Harris a susținut, de asemenea, legislația federală care include acomodații pentru avort. Pregnant Workers Fairness Act, adoptată în 2023, cere angajatorilor să acorde timp liber pentru avortul spontan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`