Donald Trump a restras SUA din acordul cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii. OMS a avut o reacţie la această decizie luată de preşedintele SUA. Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a avut o reacţie nervoasă. Acesta a lansat joi, 9 iulie 2020, un apel la solidaritate internaţională în eforturile de combatere a pandemiei.
Donald Trump a retras SUA din acordul cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Decizia SUA de a se retrage din OMS a generat o adevărată ieşire nervoasă a directorului organizaţiei. Conform directorului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesu, lumea trebuie să fie solidara în acest context. Directorul OMS a avut o reacţie nervoasă şi a îndemnat liderii rămaşi în organizaţie să de-a dovadă de o mare responsibilitate, declaraţia vine după ce Donald Trump a acuzat în repetate rânduri faptul că organizaţia mondială a ascuns adevărata amploare a virusului din China. Totuşi, directorul a ordonat crearea unei comisii care să evalueze modul de gestionare a crizei mondiale:
„Cea mai mare ameninţare cu care ne confruntăm acum nu este virusul propriu-zis, ci lipsă de leadership şi de solidaritate. Diviziunile dintre noi oferă un avantaj virusului; nu putem învinge pandemia dacă suntem divizaţi”, a afirmat Tedros Adhanom Ghebreyesu într-un discurs rostit în faţa reprezentanţilor statelor membre OMS.
Directorul OMS a anunţat că două personalităţi de renume mondial vor prezida comisia
Conform directorului OMS, două personalităţi de renume mondial vor prezita comisia de evaluare a gestionarii sanitare. Acestea sunt, Helen Clark, fostul preşedinte al Noii Zeelande şi fostul preşedinte liberian, Johnson Sirleaf. Organizaţia de evaluare a situaţiei din lume este, conform lui Tedros Adhanom Ghebreyesu, o organizaţie independentă pentru pregătirea şi reacţia la pandemii.
„Sunt mândru să anunţ că fostul premier Helen Clark (Noua Zeelandă) şi fostul preşedinte liberian Ellen Johnson Sirleaf au acceptat să prezideze această comisie de evaluare, pe care o considerăm o entitate independentă pentru pregătirea şi reacţia la pandemii. Nu îmi pot imagina două personalităţi mai independente pentru a face această evaluare onestă şi a ne ajuta să înţelegem ce s-a întâmplat şi ce ar trebui să facem pentru a evita astfel de tragedii în viitor”, a subliniat directorul OMS.
Donald Trump a restras SUA din acordul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii
Marţi, 7 iulie 2020, Donald Trump a anunţat oficial faptul că Statele Unite ale Americii nu vor mai face parte din cel mai important organism mondial al sănătăţii. Congresul american şi Naţiunile Unite au fost anunţate tot marţi de Administraţia de la Washinton ca SUA a început procedurile de retragere a statului. Principalul motiv invocat de Donald Trump este faptul că OMS-ul a colaborat cu China în ascunderea adevăratului impact pe care virusul din Wuhan l-ar avea asupra populaţiei. Totuşi, un raport recent publicat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată faptul că filiala OMS din Wuhan a fost cea care a anunţat agentia-mama despre amploarea virusului, asta în detrimentul autorităţilor locale din China.
Până în prezent, la nivel mondial au fost confirmate peste 12 milioane de cazuri de coronavirus şi 550.135 de decese, potrivit datelor centralizate de Universitatea Johns Hopkins (SUA).