Donald Trump a recunoscut totul despre Klaus Iohannis. Liderul de la Casa Albă a afirmat în timpul întâlnirii cu șeful NATO, Mark Ruffe, că l-a susținut pe fostul premier olandez să preia șefia Alianței anul trecut, precizând că nu i-a plăcut de contracandidatul său, Klaus Iohannis. Președintele american a ales să nu îl numească în discuția sa pe fostul președinte al României.
Donald Trump a recunoscut totul despre Klaus Iohannis
Donald Trump s-a întâlnit cu Mark Rutte, la Casa Albă, moment în care președintele american i-a mărturisit că l-a susținut pentru preluarea șefiei Alianței Nord-Atlantice.
„Este o onoare să vă am aici. Au ales un domn grozav (n.red. la șefia NATO). Sunt atât de fericit. Aveți pe cineva… Stoltenberg (n.r. – fostul secretar general al NATO) a fost foarte bun, iar acum aveți pe cineva care va face o treabă incredibilă. Și am fost de partea dumneavoastră. Nici nu aveți idee…”, a spus Donald Trump în Biroul Oval, de față cu șeful NATO.
Făcând referire la Klaus Iohannis, fără a-i pronunța numele, acesta a spus că nu l-a plăcut pe fostul șef al statului român.
„A mai fost o altă persoană, dar nu mi-a plăcut. Nu am fost fericit. Și cred că l-am ținut departe… Știți despre ce vorbesc. Am spus că dumneavoastră sunteți persoana potrivită”, a menționat Donald Trump, ceea ce a stârnit amuzamentul lui Mark Ruffe.
În momentul în care a fost ales un nou șef NATO, Joe Biden era președintele Americii, în timp ce Donald Trump urma să candideze la alegerile prezidențiale.
Klaus Iohannis s-a retras discret din lupta pentru șefia NATO
Klaus Iohannis anunța, în martie 2024, că va candida pentru funcția de secretar general al NATO, cu toate că șefia acestei alianțe este decisă exclusiv prin consens al tuturor țărilor membre, și nu prin anunțuri publice.
Înainte să intre în cursa pentru conducerea NATO, Mark Rutte s-a asigurat de susținerea marilor puteri, diplomații olandezi au tatonat terenul mai înainte și abia apoi au început negocierile pentru premierul lor. Klaus Iohannis a intrat în competiție aproape șase luni mai târziu, fără să aibă cu adevărat o plasă de siguranță.
Premierul Olandei, Mark Rutte, avea susținerea majorității membrilor NATO, cu excepția Turciei, Ungariei și Slovaciei. Pentru a obține sprijinul politic de care are nevoie, Rutte a ințiat ample negocieri, iar fostul secretar general, Jens Stoltenberg, s-a pronunțat în privința succesorului său.
Klaus Iohannis anunța în stilul caracteristic ce decizie a luat în privința șefiei NATO.
„Despre NATO mai mult mâine. Aceste chestiuni le voi prezenta prima dată în CSAT, după aceea și opiniei publice, dar pot să vă asigur că veți fi integral lămuriți și putem să mergem mai departe”, a declarat Klaus Iohannis.
În iunie 2024, după doar trei luni, la finalul unei ședințe CSAT, Administrația Prezidențială a transmis că Iohannis „i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de secretar general al organizației”.
Atunci, vestea retragerii lui Klaus Iohannis s-a făcut printr-un comunicat sec de presă și în subsidiarul anunțului că România va dona un sistem Patriot Ucrainei.
Acum, Donald Trump a recunoscut totul despre Klaus Iohannis, spunând că nu a dorit să-l susțină pe acesta pentru funcția de șef la NATO.