Prima pagină » International » Donald Trump a depus o plângere. Hillary Clinton şi alţi democraţi l-au acuzat pe fostul preşedinte SUA de conspiraţie

Donald Trump a depus o plângere. Hillary Clinton şi alţi democraţi l-au acuzat pe fostul preşedinte SUA de conspiraţie

25 mart. 2022, 10:22,
în International

Fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a depus plângere joi, 25 martie 2022, împotriva ex-contracandidatei sale Hillary Clinton şi a altor membri de vârf ai Partidului Democrat. Fostul lider susţine că aceştia l-au acuzat fără dovezi de complicitate cu Rusia înaintea alegerilor din anul 2016, relatează AFP.

„La apropierea alegerilor prezidenţiale din 2016, Hillary Clinton şi colaboratorii au orchestrat un plan de neimaginat – un plan şocant ce constituie un afront la democraţia acestei naţiuni”, afirmă plângerea de 108 pagini depusă în statul Florida.

Donald Trump a depus o plângere împotriva mai multe persoane, după ce i s-au adus acuzaţii nefondate

Donald Trump susţine că este acuzat pe nedrept şi sunt doar supoziţii de „rea credinţă”. În plângerea depusă, fostul preşedinte de la Casa Albă cere despăgubiri morale în valoare de 24 milioane de dolari.

„Acţionând concertat, acuzaţii au conspirat cu rea-credinţă pentru a construi o naraţiune falsă potrivit căreia oponentul lor republican, Donald Trump, era de conivenţă cu o ţară străină ostilă. Acţiunile întreprinse în cadrul planului lor – falsificarea de probe, înşelarea forţelor de ordine şi servirea de accesul la surse de date foarte sensibile – sunt atât de scandaloase, subversive şi incendiare, încât până şi evenimentele de la Watergate pălesc prin comparaţie”, se mai spune în plângere, cu referire la scandalul ce a condus la demisia preşedintelui Richard Nixon în 1974.

Pe lângă Hillary Clinton, în plângere mai sunt vizaţi John Podesta, fostul ei director de campanie, James Comey, fost director al Biroului Federal de Investigaţii (FBI), dar ex-spionul britanic Christopher Steele. Cel din urmă, înaintea alegerilor prezidenţiale, întocmise un dosar care conţinea informaţii compromiţătoare despre Donald Trump.

Americanul a transmis de nenumărate ori că dosarul Steele era unul „fals”, iar New York Times a menţionat că nu existau dovezi care să dovedească multe dintre afirmaţiile făcute.

Complot intre Moscova şi Donald Trump?

Precizăm faptul că un analist rus, care a fost una din sursele lui Christopher Steele, a fost între timp inculpat pentru mărturie falsă în Statele Unite ale Americii, fiind acuzat că i-a minţit pe anchetatorii federali ai cazului.

Mai mult decât atât, procurorul special Robert Mueller desfăşurase o anchetă în ceea ce priveşte o posibilă ingerinţă rusă în campania din anul 2016, unde a dezvăluit mai multe întâlniri între ruşi şi consilieri ai candidatului republican. Astfel, el a precizat însă că nu a strâns suficiente dovezi ale unui complot între Moscova şi echipa de campanie a lui Trump.

Un raport publicat de o comisie a Senatului a pus totodată în lumină numeroase contacte între echipa lui Donald Trump şi responsabili ruşi, fără a a confirma existenţa unui complot.

Potrivit comisiei, „accesul de nivel înalt şi disponibilitatea” lui Paul Manafort, unul dintre directorii de campanie ai lui Trump, „de a împărtăşi informaţii cu persoane strâns afiliate serviciilor de informaţii ruse (…) au reprezentat o ameninţare gravă de contrainformaţii”.

Important de precizat că deși fostul președinte al SUA îl simpatiza pe Vladimir Putin, acum lucrurile par că s-au schimbat.

„L-am auzit constant folosind cuvântul care începe cu ”n”. Îl folosește constant: cuvântul nuclear”, a spus Donald Trump în timpul apariției sale la Fox Business, referindu-se la discuțiile pe care le avea cu Vladimir Putin în timpul președinției sale.

Având în vedere că Donald Trump a depus o plângere împotriva mai multe nume sonore, se va vedea dacă instanța îi va acorda despăgubirile cerute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025