Prima pagină » International » Donald Trump a declarat stare de urgență la Washington. Decizia luată fix înainte de a pleca de la Casa Albă

Donald Trump a declarat stare de urgență la Washington. Decizia luată fix înainte de a pleca de la Casa Albă

13 ian. 2021, 09:58,
BZI.ro, în International

Donald Trump a declarat stare de urgență la Washington până pe 24 ianuarie. Totul vine în contextul în care instituţiile însărcinate cu ordinea publică să poată asigura condiţiile de securitate pentru învestirea pe 20 ianuarie a noului preşedinte democrat Joe Biden.

”Astăzi, preşedintele Donald J. Trump a declarat că există o urgenţă în Districtul Columbia şi a ordonat asistenţă federală pentru suplimentarea eforturilor de răspuns ale Districtului în condiţiile de urgenţă rezultate din a 59-a inaugurare prezidenţială, între 11 şi 24 ianuarie”, se arată într-o declaraţie a Casei Albe.

Donald Trump a declarat stare de urgență la Washington

În timpul acestei măsuri Departamentul de Securitate Internă şi Agenţia federală de gestionare a urgenţelor îşi vor putea coordona activităţile cu autorităţile locale şi federale, în contextul avertismentelor cu privire la riscul unor violenţe în ziua învestirii preşedintelui Joe Biden.

15.000 de membri ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi la Washington pe 20 ianuarie, potrivit informaţiilor oferite de Pentagon. În ziua în care preşedinte democrat Joe Biden va fi invesit, vor fi închise toate clădirile administrative, magazinele şi firmele de catering din apropierea Congresului şi a Casei Albe.

După evenimentele nefericite ce au avut loc pe 6 ianuarie, primarul democrat din Washington D.C., Muriel Bowser, a instituit restricţii de circulaţie în capitala SUA până în 21 ianuarie, potrivit Agerpres.

Publicul nu va avea acces la Capitoliu în timpul investirii lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al Statelor Unite la 20 ianuarie, a anunţat luni şefa interimară a Poliţiei Capitoliului din Washington, Yogananda Pittman. Pittman a preluat conducerea de la Steven Sund după ce acesta a demisionat pe fondul criticilor legate de reacţia subalternilor săi în asaltul asupra sediului Congresului SUA de către susţinători violenţi ai lui Donald Trump săptămâna trecută.

Ea a declarat că organele de aplicare a legii la nivel federal, de stat şi local conlucrează la elaborarea unor planuri cuprinzătoare şi coordonate pentru a garanta securitatea. Mai mulţi ofiţeri de poliţie au fost suspendaţi în timp ce investigaţiile privind revolta din 6 ianuarie continuă, a adăugat ea.

Se pregăteşte un nou asalt?

Donald Trump a declarat stare de urgență la Washington până pe 24 ianuarie. Experții avertizează că apelurile la violență s-au intensificat înainte de Ziua Inaugurării, în care președintele ales, Joe Biden, va depune jurământul.

În săptămânile, zilele și orele de dinaintea asediului de săptămâna trecută de la Capitoliu, susținătorii zeloși ai președintelui Donald Trump transmiteau mesaje care incitau la lansarea unui război civil și la atacuri asupra forțelor de ordine, dar și la ură la adresa Congresului.

Mesajele sunau astfel: „Trump său război. Astăzi. Atât de simplu.” „Dacă nu știi să tragi, trebuie să înveți. ACUM.” „Vom lua cu asalt clădirile guvernamentale, vom ucide polițiști, vom ucide agenți de securitate, vom ucide angajați și agenți federali și vom cere o renumărare (a voturilor).” „Trump va fi instalat pentru un al doilea mandat pe 20 ianuarie !!”, a scris un comentator pe thedonald.win, un forum online pro-Trump, joi, a doua zi după asediu.

„Nu trebuie să-i lăsăm pe comuniști să câștige. Chiar dacă trebuie să ardem DC. Mâine luăm înapoi DC și ne luăm țara înapoi!!”, sunt mesajele care au dus la violențele fără precedent în SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *