Arabia Saudită ia în calcul să accepte moneda yuan pentru exportul de petrol în China. Negocierile între Riad și Beijing au avansat după ce relația saudiților cu Washingtonul s-a deteriorat. China încearcă de șase ani să convingă Arabia Saudită să-i vândă petrol în yuani. Mutarea ar amenința serios dominația mondială a americanilor asupra pieței petroliere și ar lovi în puterea internațională a dolarului, potrivit The Wall Street Journal.
Din 1974, saudiții își vând petrolul exclusiv în dolari, astfel că peste 80% din tranzacțiile mondiale de petrol au ca monedă dolarul. „Petrodolarii” ar suferi o lovitură de proporții dacă nu ar mai deține monopol.
Deși americanii le-au promis saudiților protecție în apărarea regatului de inamicii săi, Arabia Saudită este nemulțumită de lipsa ajutorului SUA în războiul purtat de regat în Yemen, dar și de negocierile Washingtonului cu Iranul în domeniul nuclear. De asemenea, saudiții au fost șocați de retragerea americană din Afganistan.
Pe de altă parte, China cumpără peste 25% din petrolul produs de Arabia Saudită. Dacă această cantitate uriașă de petrol va fi cotată în yuani, atunci moneda chineză va deveni mult mai puternică.
În ultimii ani, China s-a apropiat tot mai mult de regatul saudit. L-a ajutat să-și construiască rachete baliste, au oferit consultanță cu privire la programul nuclear al Riadului, au investit sume considerabile într-un proiect futuristic al prințului Mohammed bin Salman.
Dacă reușește să convingă Arabia Saudită să vândă petrol în yuani, atunci China nu doar că și-ar face moneda mai atractivă pentru comerțul mondial, dar ar deveni și mai puțin vulnerabilă la eventuale sancțiuni financiare americane precum cele impuse Rusiei.
De cealaltă parte, Statele Unite nu mai depind atât de mult de Arabia Saudită. Dacă în 1990 SUA importau zilnic două milioane de barili pe zi, azi mai importă zilnic 500.000 de barili de petrol pe zi. Americanii își acoperă diferența din producție proprie.
Din moment ce China a devenit principalul client al Arabiei Saudite, schimbările se precipită.
Dar nu este chiar ușor pentru saudiți să schimbe din dolari în yuani vânzările de petrol pentru că moneda regatului este puternic legată de dolar. O schimbare de asemenea magnitudine ar arunca economia saudită într-o zonă imprevizibilă.
„Piața petrolului este polița de asigurare a dolarului ca monedă de schimb la nivel internațional. Dacă dolarul își pierde acest statut, atunci americanii vor plăti mai scump produsele străine.