Este doliu uriaș în România. A murit profesorul și criticul literar Eugen Măicăneanu, la vârstă de 70 de ani. În ultimii ani de viață a lucrat la Galaxy TV, unde modera o emisiune numită „Tribuna Societății Civile”. Apropiații și nu numai l-au descris mereu ca fiind un „om blând”, gata să ofere o mână de ajutor oricui ar avea nevoie, indiferent de situație.
A murit profesorul și criticul literar Eugen Măicăneanu
Lumea culturală din România este în doliu după ce marele critic literar Eugen Măicăneanu s-a stins din viață la vârsta de 70 de ani.
După o carieră fabuloasa, în ultimii ani ai vieții criticul a lucrat la Galaxy TV, unde modera o emisiune numită „Tribuna Societății Civile”. Toți cei, care l-au cunoscut, și-l amintesc ca pe un om blând, bun și care nu ezita să ofere o mână de ajutor în orice situație.
De-a lungul vieții a reușit să formeze și să îndrume generații întregi de copii, elevi și studenți de toate vârstele, cărora le-a arătat drumul în viață și i-a învățat să se descurce în fața oricărui obstacol.
Eugen Măicăneanu a coordonat pagina literar-artistică a cotidianului Datina din muncipiul Drobeta Turnu Severin la începutul anilor 90.
Mircea Popescu, colegul de breaslă al lui Eugen, a dorit să împărtășească câteva cuvinte despre prietenul său Eugen, cu ocazia aniversării sale din primăvară.
„Ce pot să spun despre domnul profesor Eugen Măicăneanu? Că este o persoană cu o solidă cultură umanistă, un om care a citit și studiat foarte mult literatura română și nu numai.
Mai pot să spun că este un critic literar foarte bun, dublat de un jurnalist pe măsură.
Pentru că dl. Măicăneanu a făcut presă de teren alături de noi, mult mai tineri, abordând cu seriozitate și profesionalism probleme sociale, politice, culturale, opinii cu determinarea unui jurnalist în adevăratul sens al cuvântului, și că întotdeauna a respectat deontologia profesională.
În calitate de critic literar, pot să spun că domnul profesor Eugen Măicăneanu are un pronunțat simț critic, dar și o capacitate de analiză și sinteză, care evidențiază o vastă cultură asimilată.
Probabil că dacă ar fi fost într-un oraș mult mai mare, această dimensiune a să de critic ar fi fost mult mai potențată.”, a spus criticul literar Mircea Popescu despre profesorul Eugen Măicăneanu în primăvara acestui an, cu ocazia aniversării lui.
Unul dintre din cei mai mari pictori români contemporani a murit
Vesti triste pentru lumea culturala din Romania au fost încă de la începutul săptămânii. Acum doua zile, a murit Augustin Lucici, dintre din cei mai mari pictori români contemporani. De asemenea, pa lângă faptul că era un pictor foarte cunoscut, acesta era și șeful Galeriei de Artă „Rudolf Schweitzer – Cumpăna” din Pitești. Ultima să postare de pe Facebook părea premonitorie.
Celebrul pictor s-a stins din viață fulgerător, când nimeni nu se aștepta lăsând lumea culturală a Argesului mai săraca. Ultima să lucrare a fost terminată pe 13 noiembrie și se numea „Mănunchi”. O fire nonconformistă, artistul a impresionat mii de oameni prin creaţiile sale.
„Un artist fără pereche. A parcurs copios etapele învăţării, venind de fiecare dată cu un spor în opera lui. A avut experienţe în toate planurile (artă, existenţă). A suferit, a iubit, a ştiut să asculte multă vreme şi a scris adevărat când a început să o facă. A învăţat să circule bine pe canalele istoriei artei. Sufletul lui a rămas vrăjit în epoca marilor măiestrii”, l-a caracterizat, într-o broşură, regretatul profesor Gheorge Pantelie.