Prima pagină » National » Doliu uriaș în medicina românească. Profesorul Ioan Pop de Popa a murit în Vinerea Mare
Doliu uriaș în medicina românească. Profesorul Ioan Pop de Popa a murit în Vinerea Mare

Doliu uriaș în medicina românească. Profesorul Ioan Pop de Popa a murit în Vinerea Mare

01 mai 2021, 18:26,
BZI.ro, în National

Profesorul Ioan Pop de Popa, considerat drept fondatorul şcolii moderne de chirurgie cardiovasculară din România, a murit în Vinerea Mare, la vârsta de 93 de ani.

Profesorul Ioan Pop de Popa a realizat, în aprilie 1973, prima operaţie pe cord deschis din România, fiind considerat fondatorul şcolii moderne de chirurgie cardiovasculară de la noi din ţară. Anunțul privind trecerea în neființă a lui Ioan Pop de Popa a fost făcut pe Facebook de Fundația care îi poartă numele.

Cine a fost Ioan Pop de Popa

Profesorul Ioan Pop de Popa este autorul a zeci de invenţii în domeniu. Una dintre invențiile sale, proteza valvulară cardiacă metalică, a fost brevetată în anul 1986 și a fost primită cu entuziasm în lumea medicală interațională.

Ioan Pop de Popa a înfiinţat, în anii ‘70, Centrul Naţional de Boli Cardiovasculare Fundeni, punând apoi bazele unei reţele naţionale de centre de chirurgie cardiovasculară, în oraşele universitare.

„Profesorul Ioan Pop de Popa ne-a părăsit în Vinerea Mare, lăsând în urma sa o lume cu siguranţă mai sănătoasă, mai îndreptată către inventică şi inovaţie în beneficiul oamenilor şi, nu în ultimul rând, o lume cu o inimă mai bună. Inima mare a Domnului Profesor va continua să bată prin fiecare dintre noi, cei care am avut şansa de a-i fi aproape, de ne lăsa atinşi de harul, blândeţea, viziunea, umanitatea şi spiritul său”, a anunţat, sâmbătă, Fundaţia „Ioan Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecţiuni Cardiovasculare, într-o postare pe Facebook.

Născut în 1927 la Oradea, profesorul Ioan Pop de Popa a marcat profund medicina românească şi mondială.

General maior cu două stele al Armatei Române, profesorul Ioan Pop de Popa a scris istorie nu doar în medicină, dar şi în societatea românească și a înființat, în urmă cu 30 de ani, Fundația “Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare din România (FOBAC).

„O minte sclipitoare, profesorul Ioan Pop de Popa este autorul a zeci de invenţii, multe aflate în pas sau înaintea timpului istoric pe care l-a trăit (valvele de porc mistreţ, arterele artificiale, preocuparea timpurie pentru genetica medicală)”, se mai spune în mesajul Fundației pe Facebook.

Profesorul Ioan Pop de Popa a înfiinţat, în anii ’70, Centrul Naţional de Boli Cardiovasculare Fundeni, punând apoi bazele unei reţele naţionale de centre de chirurgie cardiovasculară, în oraşele universitare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *