Prima pagină » Actualitate » Doliu uriaș în lumea muzicii: Un pionier al blues-ului britanic a murit la vârsta de 90 de ani

Doliu uriaș în lumea muzicii: Un pionier al blues-ului britanic a murit la vârsta de 90 de ani

24 iul. 2024, 17:40,
BZI.ro, în Actualitate

Legendarul pionier al blues-ului britanic John Mayall, Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic – a cărui influentă trupă Bluesbreakers a fost o trambulină pentru staruri precum Eric Clapton – a murit la vârsta de 90 de ani, anunţă BBC, informează News.ro.

Compozitorul a murit, luni,22 iulie, la casa sa din California, înconjurat de familia sa, se arată într-o declaraţie pe pagina sa de Instagram.

”Problemele de sănătate care l-au forţat pe John să pună capăt carierei sale epice de turnee au dus în cele din urmă la pace pentru unul dintre cei mai mari războinici ai drumurilor din această lume”, se arată în declaraţie.

”John Mayall ne-a oferit 90 de ani de eforturi neobosite pentru a educa, inspira şi distra”, mai arată anunţul.

Povestea lui John Mayall

Mayall, care s-a născut în Macclesfield şi a crescut în Manchester, a fondat Bluesbreakers în anii 1960. I s-a atribuit meritul de a fi contribuit la renaşterea blues-ului în rândul muzicienilor albi din Anglia – şi a fost descris drept ”naşul blues-ului britanic”.

Mayall a declarat pentru The Guardian în 2014 că ”la acea vreme, scena din America era segregată rasial” – dar în Europa şi Anglia ”blues-ul negru a început să fie auzit de un public care nu îl asculta în America”.

După albumul din 1966 în care a apărut chitaristul Clapton, Bluesbreakers a fost aclamată de criticii muzicali drept una dintre cele mai influente trupe de blues din lume. Grupul a devenit, de asemenea, un teren de antrenament pentru alţi muzicieni rock celebri, inclusiv Peter Green, John McVie şi Mick Fleetwood de la Fleetwood Mac, precum şi Mick Taylor de la Rolling Stones – consolidând reputaţia lui Mayall de ”magnet de talente serioase”.

El a declarat pentru The Guardian că ”a reuşit să aleagă nişte oameni destul de speciali”, alegând membrii trupei în funcţie de sound-ul specific pe care îl căuta.

Mayall s-a mutat la Los Angeles în 1969 şi a continuat să conducă trupe, să lanseze zeci de albume şi să facă turnee în SUA şi Europa, conform biografiei sale de pe Rock and Roll Hall of Fame.

El a fost numit OBE (Ofiţer al Ordinului Imperiului Britanic) în 2005.

Mayall are şase copii, şapte nepoţi şi patru strănepoţi, se arată în declaraţia familiei.

”El este, de asemenea, înconjurat cu dragoste de soţiile sale anterioare, Pamela şi Maggie, de secretara sa devotată, Jane, şi de prietenii săi apropiaţi”, se adaugă.

”Noi, familia Mayall, nu putem să le mulţumim îndeajuns fanilor săi şi listei lungi de membri ai formaţiei pentru sprijinul şi dragostea pe care am avut binecuvântarea să le experimentăm la mâna a doua în ultimele şase decenii”, a mai transmis familia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *