Doliu în lumea culturală din Iaşi. Întregul colectiv al Operei Naţionale Române Iaşi este profund îndurerat după ce astăzi, 7 decembrie 2021, artistul liriic Lucian Dimitriu a decedat.
„Stimați spectatori,
Cu profund regret am aflat astăzi despre trecerea la cele veșnice a domnului Lucian Dimitriu, artist liric în Corul Operei ieșene vreme de aproape trei decenii.
Întreg colectivul Operei din Iași deplânge marea pierdere și transmite sincere condoleanțe familiei.
Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, este mesajul transmis de ONRI.
Un alt deces la ONRI! Prim balerinul Ion Băitanciuc a decedat la 90 de ani
Veşti triste din lumea culturală ieşeană și în data de 14 octombrie. Prim balerinul Ion Băitanciuc a decedat la onorabila vârstă de 90 de ani. Reprezentanţii ONRI au transmis un mesaj de condoleanţe. Reamintim faptul că de mai bine de 3 ani, acesta și-a trăit bătrânețea liniștit la Căminul de Pensionari „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Iași.
„Stimați spectatori,
Cu profund regret anunțăm că astăzi a încetat din viață membrul fondator Ion Băitanciuc, prim balerin al Operei din Iași între anii 1956 – 1977.
Artistul, care a slujit scena lirică ieșeană vreme de peste două decenii, a parcurs întreg repertoriul de balet.
Transmitem sincere condoleanțe familiei!
Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, au transmis reprezentanţii Operei Naţionale Române din Iaşi.
Prim-balerinul Ioan Băitanciuc se afla într-un cămin de bătrâni din Iași
În luna august a anului 2021, reportezii BZI i-au luat un interviu, în exclusivitate, prim-balerinului Ioan Băitanciuc. Acesta și-a început cariera la vârsta de 12 ani, pe maidanele din județul Botoșani, acolo unde s-a născut și a crescut. Debutul în carieră a fost la opera din Cluj, acolo unde a învățat și primele mișcări. Despărțirea de familie a fost cea mai grea, având în vedere că era doar un adolescent când și-a luat viața în piept și a plecat singur într-un oraș străin.
„Cred că m-am născut cu această pasiune pentru dans. Când eram copil, mai aveam un prieten, pasionat de dans, și împreună făceam tot felul de coregrafii și sărituri. Eram toată ziua pe maidanul de lângă casă și dansam. Nu stăteam locului niciodată. Aveam aproximativ 12 ani când am auzit că va veni o comisie specială de la Iași, care căuta balerini. Eu pe atunci participam la tot felul de spectacole din cadrul unui club de activități, unde se făceau tot fel de dansuri. Nu știam ce înseamnă balerin. Eu știam de acrobații, că lângă maidanul de lângă mine veneau mereu circuri și eram atent la ce făceau ei și am început să fac și eu după ei tot felul de sărituri.
După momentul pe care l-am prezentat în fața comisiei, mi s-a spus că voi primi un răspuns, că se va înființa o școală de balet la Iași. Nu s-a mai înființat și mi-au spus că am reușit, am luat probele, doar că trebuie să aleg să merg la Cluj sau la București. Am plecat la Cluj. Am învățat să fac primele mișcări la bară, prima poziție, a doua, a treia și parcă nu mă simțeam chiar confortabil, dar așa a fost începutul și după aceea a fost foarte frumos”, a declarat atunci Ioan Baitanciuc, fost prim-balerin al Operei Naționale Române Iași.