Prima pagină » National » Doliu la Delfinariul Constanţa. A murit „Baby”, puiul adorat de sute de copii
Doliu la Delfinariul Constanţa. A murit „Baby”, puiul adorat de sute de copii

Doliu la Delfinariul Constanţa. A murit „Baby”, puiul adorat de sute de copii

23 iul. 2024, 11:00,
BZI.ro, în National

Puiul de delfin născut în captivitate la Delfinariul Constanţa a murit brusc, specialiştii constatând că plămânii şi ficatul acestuia au fost afectate, conform News.ro.

„Cu regret, anunţăm decesul puiului de delfin cunoscut sub numele de “Baby”. Acesta era rezultatul împerecherii a două variaţii ale speciei Tursiops truncatus Gilly, provenite din regiuni diferite. Deşi evoluţia sa părea favorabilă, moartea a survenit pe neaşteptate”, au declarat luni reprezentanţii Delfinariului Constanţa.

A murit „Baby”, puiul de delfin născut în captivitate la Delfinariul Constanţa

Conform acestora, examinarea anatomo-patologică a evidenţiat afectarea acută a organelor vitale, în special a plămânilor şi ficatului, incompatibilă cu viaţa.

„Având în vedere evoluţia bruscă a acestei afecţiuni, nu putem exclude o componentă genetică. La nivel global, rata de supravieţuire a puilor de mamifere marine născuţi în captivitate este scăzută”, au adăugat sursele citate.

În martie, conducerea Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa a anunţat naşterea primului pui de delfin în captivitate la Delfinariu, un eveniment în premieră pentru România.

Tatăl puiului este un delfin din Ucraina, aflat la Delfinariul din Constanţa, iar micuţul delfin era monitorizat non-stop de specialiştii instituţiei.

Știai că. delfinul își oprește doar jumătate din creier în timpul somnului?

Într-o altă ordine de idei, precizăm că în timp ce doarme, delfinul își oprește doar jumătate din creier împreună cu ochiul aflat pe partea opusă. Cealaltă jumătate a creierului rămâne trează dar la un nivel scăzut de vigilență. Această parte este folosită pentru a se păzi de prădători, obstacole și alte animale din jur. De asemenea, semnalează momentul în care trebuie să se ridice la suprafață pentru a respira.

După aproximativ două ore, animalul va inversa acest proces, odihnindu-se pe partea activă a creierului și trezind acea parte care doarme.

În general, delfinii dorm noaptea dar numai pentru câteva ore de fiecare dată. Adesea, ei sunt activi noaptea târziu, profitând de acest moment pentru a se hrăni cu pești sau calamar, care atunci ies din adâncuri. Delfinii petrec în medie 33,4% dintr-o zi dormind. Nu este clar dacă aceștia au parte de vise în timpul somnului, REM-ul (o caracteristică a somnului profund) este greu de distins. Cu toate acestea, balenele au fost observate ca având 6 minute de somn REM într-o singură noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
23 iulie 2024
23 iulie 2024