Fotbalul românesc este în doliu, după ce a murit unul dintre cele mai valoroase nume din istoria sa: Marius Ciugarin. La vârsta de 75 de ani, fostul fotbalist a părăsit această lume pe 9 ianuarie 2025, lăsând în urma sa o moștenire de neprețuit.
Liga Profesionistă de Fotbal a transmis un mesaj de condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut pe Marius, subliniind impactul său uriaș asupra fotbalului din România.
Doliu în România. Legendarul Marius Ciugarin a murit
Născut pe 20 noiembrie 1949, Marius Ciugarin a avut o carieră impresionantă, care a marcat evoluții semnificative atât în campionatul intern, cât și în afaceri internaționale. A fost o piesă de bază în echipele de top din România, fiind cunoscut în special pentru perioada petrecută la Steaua București, unde a câștigat două Cupe ale României. De asemenea, a evoluat la cluburi precum FC Brașov, Sportul Studențesc, Progresul, dar și în străinătate, la FC Dordrecht din Olanda, Makedonikos din Grecia și New York Croatia.
Pe teren, Marius Ciugarin era un adevărat artist, cu o tehnică impecabilă și un stil de joc elegant, fiind admirat pentru abilitatea sa de a citi jocul și de a oferi pase precise. Unul dintre cei care l-au cunoscut îndeaproape este Cornel Vlad, fostul său coleg de la Sportul Studențesc. Vlad rememorează cu afecțiune stilul său distinctiv de a juca, asemănându-l cu marele Belodedici.
„Juca libero. Era un jucător elegant, de echipă. Ca stil de joc îl compar cu Belodedici. Îi plăcea să se îmbrace frumos, elegant. Juca perfect, dar mai comitea câte o greșeală, făcea câte o schemă cu călcâiul și se marca din vina lui”, a relatat Cornel Vlad.
Și Mircea Rădulescu, fostul său antrenor la Sportul Studențesc, își amintește de Marius cu multă apreciere. Rădulescu l-a descris ca fiind un jucător stilat, cu o tehnică aparte, care adesea aducea aplauze din partea publicului datorită execuțiilor sale excepționale. Deși mai comitea unele greșeli, nimeni nu putea să îi pună la îndoială valoarea sa.
„L-am avut elev o perioadă. A venit la Sportul pentru că voia să fie și student. Nu știu cum a ajuns apoi să joace în străinătate. Probabil că echipele de afară l-au cerut de la regimul politic al vremii. Despre el îmi aduc aminte că mai făcea ”șughițuri” tehnice, cum le numesc eu. Și se mai lua gol din cauza lui, se întâmpla câte un penalty, un cartonaș roșu… Era stilat, la cum arăta, dar și la cum juca. Primea aplauze de la suporteri, când îi ieșeau execuțiile. La Sportul, în apărare erau el, Paul Cazan, Bruno Grigore, Gino Iorgulescu… Din 4-5 jucători trebuia să joace doi fundași, se juca cu libero și cu un fundaș la marcaj, așa că era concurență mare”, a transmis Marius Rădulescu.
De asemenea, din nefericire, lumea fotbalului a fost zguduită de dispariția fostului atacant al FC Barcelona, Hugo Sotil, dar și a fostului antrenor italian, Aldo Agroppi. Hugo Sotil, care a marcat istorie la Barcelona în anii 1970, era apreciat pentru talentul său deosebit și contribuțiile aduse echipei, fiind o figură simbolică pentru fotbalul sud-american. Aldo Agroppi, pe de altă parte, a avut o carieră notabilă în calitate de antrenor, remarcându-se prin succesul său cu echipe din Italia și prin abordările tactice inovative. Decesul ambilor a lăsat un gol imens în inimile suporterilor și ale celor care i-au cunoscut activitatea. Aceasta este o mare pierdere pentru lumea fotbalului, care își va aminti de ei cu respect și recunoștință.