Prima pagină » Actualitate » Doliu in medicina ieseana! Un profesor remarcabil de la UMF Iasi a murit! A avut o cariera impresionanta si sute de discipoli!
Doliu in medicina ieseana! Un profesor remarcabil de la UMF Iasi a murit! A avut o cariera impresionanta si sute de discipoli!

Doliu in medicina ieseana! Un profesor remarcabil de la UMF Iasi a murit! A avut o cariera impresionanta si sute de discipoli!

04 apr. 2018, 21:52,
Cristian Hitruc în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:646896;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Medicina ieseana a pierdut de curand o personalitate marcanta @ S-a stins un important doctor al neuroradiologiei, la nivel local si national @ Cariera pe care a lasat-o in spate este de-a dreptul impresionanta @ De-a lungul anilor a primit zeci de premii si a format sute de colaboratori @ Prof. dr. Corneliu Aldescu va ramane mereu o personalitate importanta printre medicii ieseni @ Inmormantarea va avea loc sambata, incepand cu ora 11:00

De curand, medicina ieseana a pierdut o personalitate marcanta, un profesionist desavarsit, care a format de-a lungul anilor specialistii de astazi. Prof. dr. Corneliu Aldescu si-a petrecut 50 de ani din cei 80 de viata in slujba aceleiasi specialitati, in acelasi loc de munca, mai intai la Clinica de Neurologie din Spitalul "Socola" si apoi in Spitalul Clinic de Urgente "N. Oblu".

Foarte greu este sa cuprinzi in cateva pagini viata unui om care si-a inceput cariera ca o activitate de pionierat, de initiere si dezvoltare a unei specialitati putin cunoscute la noi la acea vreme – neuroradiologia. Astfel, viata si activitatea profesorului Corneliu Aldescu se confunda cu infiintarea si dezvoltarea neuroradiologiei la Iasi, subiect tratat in mai multe publicatii, asupra caruia nu vom mai insista.

Momentul astral al carierei sale este anul 1965, cand, in urma unui concurs organizat la UMF Iasi, obtine postul de medic radiolog la Clinica de Neurochirurgie Iasi. Agreat de prof. N. Oblu si asist. dr. Ioan Perovanu, inca din timpul studentiei devine in curand unul din cei mai apropiati colaboratori si companioni ai acestuia, impartasind aceleasi hobby-uri, vanatoarea si pescuitul. Aprecierea de care s-a bucurat din partea profesorului a ramas constanta si a constituit o mandrie pentru prof. dr. Corneliu Aldescu, alaturi de admiratia si recunostinta pentru parintii sai.

A lasat in spate o cariera impresionanta

Din 1965 pana in 1972, perioada in care radiologia in cadrul neurochirurgiei isi desfasura activitatea la Spitalul "Socola", in pavilionul de jos, dr. Aldescu efectueaza alaturi de clasicele radiografii si angiografii carotidiene si vertebrale percutane, orbitare, pneumoencefalografii totale, mielografii gazoase sau cu lipiodol.

Initiaza mielografia aerica segmentara cervicala, pneumoencefalografia fractionata si dirijata, cisternografia. In 1973, isi sustine tema de doctorat "Posibilitati angiografice de apreciere a diagnosticului de natura a celor mai frecvente tumori cerebrale supratentoriale" sub indrumarea prof. dr. GH. Chisleag.

Intre anii 1991-1994, exploreaza computer tomografic bolnavii neurologici si neurochirurgicali din spital in Clinica de radiologie a Spitalului "Sf. Spiridon", condusa de prof. dr. Romeo Galesanu. In anul 2005, din motive personale, renunta la activitatea universitara si revine la Spitalul de Neurochirurgie. In aceasta perioada, UMF Tg. Mures, in colaborare cu Spitalul Tg. Neamt, ii organizeaza o sesiune omagiala "C. Aldescu – 40 de ani de neuroradiologie". In anul 2008, se pensioneaza si dupa un interimat de patru ani in privat revine ca si colaborator extern al departamentului de neuroradiologie din spital, pe care l-a creat si l-a condus in perioada 1992-2008.

Prezentarea profesorului Corneliu Aldescu ar fi incompleta fara a creiona si omul din interiorul profesionistului. Relatia deosebita cu prof. Oblu si-a pus amprenta asupra formarii lui ca explorationist dublat de un clinician de valoare. Deschis oricarei initiative, si-a format colaboratorii cu rabdare si intelegere pentru personalitatea fiecaruia, chiar si atunci cand erau situatii de neinteles, dar niciodata nu a fost auzit ridicand tonul sau jignind pe cineva.
Slujba de inmormantare va avea loc sambata, 7 aprilie, incepand cu ora 11:00, la Cimitirul Eternitatea din Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *