A murit Voicu Rădescu. Unul dintre cei mai vizionari oameni de cultură din România a încetat din viaţă la 65 de ani. A creat Green Hours 22 jazz-café, cel mai vechi club de jazz din ţară şi Teatrul Luni de la Green Hours, primul teatru independent din România.
Voicu Udrea Dan Radescu s-a născut pe 3 noiembrie 1955 într-o familie cu rezonanțe istorice.
A fost nepotul generalului Nicolae Radescu, cel a care condus România ca prim ministru între 7 decembrie 1944 și 1 martie 1945, iar părinții săi au fost comuniști ilegaliști.
A locuit mulți ani în casa în care s-a născut pe Dacia 72 și a făcut școala în cartier, mai întâi școala 24, lângă actualul Teatru Metropolis și apoi Liceul Dimitrie Cantemir.
Deși a cumpărat casa, ea a fost retrocedata într-o încrengatură ilegală și a ajuns în proprietatea lui Marian Vanghelie, așa că Voicu a locuit în ultimii ani la bloc, într-un apartament cu două camere.
În anii comunismului, Voicu Radescu a fost escavatorist și a jucat polo de performanță. Imediat după căderea regimului comunist s–a implicat în viața culturală bucureșteană, influențând fundamental scena teatrului post decembrist.
Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei i-a fost conferit lui Voicu Rădescu, în luna martie, în baza unui proiect adoptat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, cu 35 de voturi ‘pentru’, 12 „împotrivă” şi 8 abţineri.
Potrivit proiectului, iniţiat de primarul general, Nicu;or Dan, titlul a fost conferit pentru contribuţia la dezvoltarea şi promovarea culturii din Bucureşti.
„Voicu Rădescu este o personalitate a lumii noastre culturale.
Este fondatorul primului teatru independent din Bucureşti, în anul 1997, un teatru la care multe dintre personalităţile teatrului nostru de azi au debutat şi pe care cu mari eforturi personale a reuşit să îl ţină aceşti 24 de ani.
Este fondatorul clubului de jazz Green Hours şi unul dintre cei care au promovat jazz-ul în România, inclusiv un festival foarte prestigios de jazz.
Mai mult decât atât, este o persoană foarte activă în multe dintre cauzele civice, de la Roşia Montană până la Berzei-Buzeşti, ca să dau doar câteva exemple, inclusiv pe zona de locuinţe sociale”, a precizat primarul general în timpul dezbaterilor.
UNITER a premiat Teatrul Luni de la Green Hours cu premiu de excelenta in 2003.
Conform dorintei sale, Voicu Radescu a fost incinerat.
„Nu cred că am o iubire specială pentru jazz și o iubire specială pentru teatru. Îmi placea să ascult muzică și îmi plăcea foarte mult să citesc. Aceste două nu pasiuni, bucurii le-aș numi, jazzul și teatrul, s-au potrivit aici.
Cred ca au intervenit în mod natural. Dacă aș fi avut circ, aș fi vrut să fac ceva gen Cirque du Soleil. E genial.
Dacă aș fi avut un bazin de polo, aș fi încercat să creez o echipă bună și aș fi chinuit-o și cu ceva mișcare artistică între antrenamente. Dacă aș avea o clădire înaltă și îngustă probabil m-aș fi gândit la cărți, la editare.
Dar îmi place teatrul și muzica anilor ’60 și world music și muzica clasică. Această activitate de bar și acest spațiu s-au potrivit în mod natural cu acea parte din plăcerile mele care înseamnă jazz și teatru.” Voicu Radescu într-un interviu din 2005 pentru liternet.ro