Prima pagină » National » Doliu în lumea teatrului românesc. Un mare actor s-a stins din viaţă

Doliu în lumea teatrului românesc. Un mare actor s-a stins din viaţă

15 sept. 2020, 12:28,
în National

Este doliu în lumea teatrului românesc. Un mare actor botoşănean s-a stins din viaţă. Este vorba despre Alexandru Brumă, un cunoscut artist de la Teatrul de Păpuşi Vasilache din Botoşani. Prietenii au transmis sincere condoleanţe familiei.

Doliu în lumea teatrului românesc. Actorul Alexandru Brumă s-a stins din viaţă

Lumea culturală din Botoşani este şocată de o veste tristă venită în această dimineaţă. Alexandru Brumă, un artist păpuşar la Teatrul de Păpuşi Vasilache, din Botoşani a încetat din viaţă. Acesta a fost unartist păpuşar la Teatrul de Păpuşi Vasilache, din Botoşani, între anii 1959-1998, societar de onoare al Teatrului Vasilache, 2002. Colegii săi îndureraţi au transmis un mesaj pe Facebook.

„Pios omagiu şi veşnică recunoştinţa celui care a fost Alexandru Brumă, actor emblematic al teatrului nostru, Societar de Onoare, un exemplu de profesionalism pentru generaţii întregi de actori. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Transmitem sincere condoleanţe familiei îndurerate!”, este mesajul transmis de Teatrul Vasilache.

Reputatul profesor Gheorghe Cuzincu a murit

Celebrul profesor Gheorghe Cuzincu a murit. A fost unul dintre cei mai cunoscuţi dascăli de la noi din ţară. Pe timpul regimului comunist a fost reţinut şi interogat de Securitate. Gheorghe Cuzincu a fost considerat un etalon al corectitudinii şi intransigentei.

Zi neagră în învăţământul din România. Reputatul profesor Gheorghe Cuzincu a trecut la cele sfinte. Pe 31 iulie împlinise vârsta de 79 de ani.

Cine a fost Gheorghe Cuzincu

Gheorghe Cuzincu a murit la vârsta de 79 de ani. Dascălul s-a născut în judeţul Iaşi, la Dobrovăţ. A absolvit Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”, promoţia 1965, din capitala Moldovei.

La 1 septembrie 1965 a fost numit profesor titular de chimie la Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui. Acolo şi-a desfăşurat activitatea didactică până în anul 2000. Era cunoscut ca un simbol al corectitudinii şi intransigentei.

De ce a fost reţinut de Securitate

Incidentul pe care l-a avut cu Securitatea, în vremea lui Ceauşescu, este bine cunoscut. Cuzincu a fost reţinut pentru 24 de ori şi interogat penru că fiul unui nomenclaturist să treacă clasă, fiind aproape corigent la Chimie.

A fost săltat într-o dimineaţă, dus la sediul Miliţiei şi pe motivul că a spus bancuri cu Ceauşescu a fost pus să dea declaraţii.

În tot acest timp, în sala de clasă, un alt profesor s-a prezentat la oră şi l-a ascultat pe fiul nomenclaturistului căruia i-a dat nota maximă. Cu acel zece, elevului i-a ieşit media, mai ales că era şi sfârşitul anului. S-a vorbit mult pe tema acestui incident în oraş, iar profesorul a devenit unul dintre cei mai respectaţi dascăli. Corectitudinea lui era aproape proverbială.

Gheorghe Cuzincu, profesorul care punea note cu trei zecimale

Regretatul profesor Gheorghe Cuzincu punea note cu trei zecimale. În lucrările şi tezele corectate de acesta apărea note cum ar fi 6,123 sau 5,178. Nici până acum nimeni nu cunoaşte algoritmul ciudat de notare, însă pe marginea foii erau trecute tot felul de note, iar la urmă le făcea media.

Cei care au lucrat cu excepționalul profesor au învățat chimie la un nivel de olimpiadă. Cine nu putea, trebuia să meargă la alt liceu sau la altă clasă. Era intransigent cu cei care nu învățau.

În cei 35 de ani de activitate didactică în liceu s-a bucurat de simpatia colegilor, dar şi a profesorilor de chimie din oraş. A fost responsabilul cercului pedagogoc al profesorilor de chimie din zona Vaslui, organizând acţiuni ştiinţifice de profil de ţinută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`