O veste tristă a îndoliat ziua de 20 noiembrie. Lucian Iancu, un actor foarte apreciat, a încetat din viață la vârsta de 84 de ani. Trupul neînsuflețit va fi depus la Casa Mortuară Clares, iar înmormântarea va avea loc mâine, la ora 14.
Celebrul actor și regizor
S-a născut pe 3 februarie 1940, în Constanța. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, în 196. Și-a început cariera la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani.
Lucian Iancu a fost director al teatrului constănțean de două ori, între 1984 – 1985 și între 1994 – 1998. A predat la Universitatea Hyperion și a îndeplinit funcția de decan al Facultății de teatru a Universității ‘Ovidius’.
În anii 1990, a fost invitat să joace la Limoges, în spectacolul „Trei surori” de A.P. Cehov, în regia lui Silviu Purcărete. Alături de Vasile Cojocaru, Eugen Mazilu, Titus Gurgulescu, Liviu Manolache, Virgil Andriescu, Iulian Enache, Lică Gherghilescu, a alcătuit generația de aut a teatrului constănțean.
A jucat în peste douăzeci de filme de cinema și televiziune și a fost distins cu numeroase premii: B.D. la munte și la mare (1971), Adio dragă Nela (1972), Apașii (1974), Pintea (1976), Pentru patrie (1978), Destinația Mahmudia (1981), Un echipaj pentru Singapore (1982) etc.
„Lucian Iancu a interpretat peste șaizeci de roluri pe scena constănțeană, de la Ianke din „Take, Ianke și Cadîr” de Victor Ion Popa, Palaestrio din „Miles Gloriosus” de Plaut, regia Silviu Purcărete, Agamemnon din „Legendele atrizilor”, regia Silviu Purcărete, Tatăl din „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” regia Gheorghe Jora – spectacol care a fost preluat și transmis de Televiziunea Română, Lunardo din „Bădăranii” de Carlo Goldoni, regia Dominic Dembinski, Domnul Papillon din „Rinocerii” de Eugen Ionescu, regia Laurian Oniga, Jupân Dumitrache din „O noapte furtunoasă” regia Gheorghe Jora, Willy Loman din „Moartea unui comis voiajor”, Ulise din „Penthesileea” regia Cătălina Buzoianu, Dron din „Pescărușul” de A.P. Cehov, Gaev din „Livada de vișini”, Zorn din „Pana de automobil” de Dürrenmatt, regia Sorin Militaru și multe altele”.
Deținut politic
I s-au ars toate cele 20.000 de exemplare (afișele, programele de spectacol și fotografiile) în care îi apăreau numele sau chipul. Timp de cinci ani, a fost deținut politic la Penitenciarul Poarta Albă și la Penitenciarul Aiud, fiind eliberat după Revoluția anticomunistă din 1989.
A mai jucat în Terente, regele bălților (1995), Prea târziu (1996), Omul zilei (1997) și Minte-mă frumos în Centrul Vechi (2016).
„În 2 februarie 2020, la Teatrul de Stat Constanța, pentru Lucian Iancu a fost organizat un eveniment-surpriză, cu ocazia aniversării împlinirii vârstei de 80, chiar înaintea reprezentației spectacolului „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, în regia sa, un spectacol care a avut premiera în 2012 și s-a jucat cu săli pline până când clădirea teatrului a intrat în renovare, în 2022. Dumnezeu să-l odihnească în pace pe artistul Lucian Iancu. Ne vom aduce aminte de el mereu. ”, a transmis Teatrul de Stat din Constanța.