Prima pagină » National » Doliu în lumea teatrului românesc. A murit actorul Alexandru Mereuță

Doliu în lumea teatrului românesc. A murit actorul Alexandru Mereuță

16 sept. 2020, 14:16,
în National

Este doliu în lumea tetrului românesc. A murit actorul Alexandru Mereuță, cel alintat de colegii săi de scenă „Nea Alecu”. Actorul s-a stins la vârsta de 93 de ani, pe care îi împlinise pe 14 iunie. Alexandru Mereuță era cel mai longeviv actor care încă activa la Teatrul de Stat din Constanța şi de asemenea era extrem de cunoscut pentru rolurile interpretate de-a lungul timpului dar şi pentru realizările sale.

Lumea culturală din România este în stare de şoc. Alexandru Mereuță, cel mai longeviv actor care încă activă la Teatrul de Stat din Constanța s-a stins din viaţa astăzi, 16 septembrie, la vârsta de 93 de ani. Vestea cea tristă a fost dată de reprezentanţii Teatrului de Stat Constanța, pe pagina de facebook a instituţiei.

A murit actorul Alexandru Mereuță

Alexandru Mereuță era cunoscut sub numele de Nea Alecu în lumea teatrului şi a fost unul dintre cei mai longevivi actori din românia. Cunoscuţii îl descriu drept un bătrân vorbăreţ şi blând, mereu pregătit să ofere un sfat bun, din inimă.

„Astăzi ne despărţim, cu regrete şi cu duioase amintiri, de ALEXANDRU MEREUȚĂ, cel mai longeviv actor al Teatrului de Stat Constanța. Blând, vorbăreţ, mereu gata să recite o poezie sau să povestească o întâmplare cu tâlc, Nea Alecu, aşa cum îi spuneau toţi prietenii, era o bogăţie de om“, au scris reprezentanţii Teatrului de Stat Constantă.
Născut în iunie 1927, în 1952 a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, Bucureşti, la clasa profesorului Nicolae Bălţăteanu. A venit la Constanța în 1960, după ce a jucat timp de opt ani în Bucureşti şi în Bârlad. În acest din urmă oraş a fost câţiva ani director al teatrului „V.I.Popă”.
„La Constantă, Mereuta a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi”, scria Georgeta Martoiu, secretar literar, martor al vieţilor şi creaţiilor celor mai mulţi dintre actorii „vechi” ai teatrului.
Pe lângă rolurile memorabile pe care le-a jucat, printre care Ianke din „Tache, Ianke şi Cădar”, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, Georges din „Gaiţele” şi multe altele, Alexandru Mereuta a fost constant preocupat de regie, punând în scena piesa „Muşcată din fereastră”, oferind îndrumare amatorilor şi făcând în mai multe rânduri asistenta de regie.
În ultimii săi ani de actorie, a jucat, tot pe scena Teatrului de Stat Constantă, în „Dionysos”, „Scaiul”, „Trei surori” şi „Escrocii”. „Dumnezeu să-l ierte, să-l odihnească şi să-i facă parte în rai! Condoleanţe familiei îndoliate!“, au transmis reprezentanţii Teatrului de Stat Constanța.

Cine a fost Alexandru Mereuță, actor la teatrul din Constanța

Alexandru Mereuta s-a stabilit la Constața în 1960. Înainte de asta, a absolvit I.A.T.C. „I.L. Caragiale”, Bucureşti, la clasa profesorului Nicolae Bălţăteanu şi a jucat timp de opt ani pe scene din Bucureşti şi Bârlad. La Constantă, a fost, preţ de câţiva ani, directorul teatrului „V.I.Popă”. De asemenea, a interpretat numeroase roluri.

„La Constantă, Mereuță a realizat o impresionantă galerie de personaje, cu precădere bătrâni plini de pitoresc şi sensibilitate, sfătoşi şi înţelepţi, blajini, sentimentali şi calzi”, declară Georgeta Martoiu, secretar literar.

A interpretat roluri precum: Ianke din „Tache, Ianke şi Cădar”, Nae Ipingescu din „O noapte furtunoasă”, Georges din „Gaiţele” şi altele.

A stat în camera cu Toma Caragiu

Nea Alecu, cum îi spuneau colegii lui Alexandru Mereuță, îşi aminteşte perioada în care a stat în camera cu Toma Caragiu.

„Eram într-o tabără de elevi, în 1946, la Eforie Sud, într-o vilă generoasă şi eu, ca elev, am fost cazat împreună cu alţi colegi. Ştiu că eram în luna august, când a venit pedagogul la mine şi mi-a dat o carte de versuri. El mi-a spus s-o citesc şi să mă hotărăsc ce poezie învăţ din ea până a doua zi. Răsfoind cartea, m-am oprit asupra uneia care avea o tentă politica, pentru că, am considerat că mă punea în situaţia de a o rosti cu mare vigoare la serbarea respectivă. Desigur, eu eram adeptul poeziilor, dar nu credeam că voi fi atât de apreciat de alte persoane. La final, s-au oprit în faţa mea un ofiţer şi o doamnă care m-a întrebat ce am de gând să fac în viaţă. Ai atâta talent, cât habar n-ai şi atunci când vii la Bucureşti, caută-mă, că am acolo o şcoală de artă dramatică, unde te voi pregăti pentru teatru (…) Toate acestea se întâmplau în 1949, iar Toma Caragiu era acel coleg de cameră, iar din acel moment s-a născut între noi doi o prietenie de toată splendoarea. El juca deja la Teatrul Naţional”, povestea actorul pentru Cuget Liber.

În anul 2018, a fost răsplătit cu titlul de cetăţean de onoare al judeţului, din partea Consiliului Judeţean Constanța. Din anul 2019 a devenit şi cetăţean de onoare al municipiului Constantă, titlu oferit „în semn de înaltă recunoştinţa şi apreciere pentru o viaţă închinată teatrului şi cinematografiei româneşti şi pentru contribuţia sa la dezvoltarea culturii constănţene“.

Actorul a mai avut apariţii în Aventuri la Marea Neagră (1972), Faleze de nisip (1983) şi Vacanţă la mare (1963), noteza IMDB.

Bugetul.ro
Adio, Piața Obor din București în forma care a transformat-o într-un loc legendar. Schimbarea pregătită de autorități se va produce cu o oarecare întârziere
redactia.ro
Cine e Adelin Petrișor, omul care a înnebunit România cu filmulețele de pe Tiktok. Omul și-a renovat casa din donații, iar certurile dese cu concubina sa sunt urmărite de sute de mii de oameni
Bugetul.ro
Spaima taxei Daniel Băluță a fost fentată de șoferii din Sectorul 4. Metoda originală prin care locuitorii de aici reușesc să evite să plătească suma impusă de primărie
a1.ro
Cine este Andy Van de Gucht, cuțitul de aur al lui Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite sezonul 15. Ce experiență are
Playtech.ro
Ne aşteaptă vremuri grele! Ce se întâmplă, în România, după taxele lui Trump. Analiza îngrijorătoare a unui profesor de economie
observatornews.ro
Cum va fi vremea de Florii. ANM a emis prognoza  pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 7 aprilie - 5 mai 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Sarmale cu frunze de podbal, cum făceau bunicile odată. Redescoperă gustul uitat al tradițiilor
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Ruptură între PNL și UDMR! Emil Boc și Kelemen Hunor au făcut un scandal național
Playtech.ro
Se schimbă legea pentru românii care stau la bloc sau la casă. Amendă de 12.000 de lei dacă îți deranjezi vecinii, au explodat sancțiunile
Dailybusiness.ro
Românii, luați la control! Amenzi de până la 1.500 de lei între 1 și 6 aprilie
RomaniaTV
BREAKING NEWS! NINSORI în București, în acest weekend! Temperaturile scad brusc cu până la 15°C
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare IMEDIAT ce apare în Monitorul Oficial
redactia.ro
De ce bărbații nu au voie să se salute la înmormântare – o regulă veche, încărcată de simboluri
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`