Luni, 28 decembrie, Liviu Iancu, jurnalist economic și autor, a murit la vârsta de 45 de ani, în urma unui infarct. Tragicul anunț a fost făcut de unul dintre prietenii apropiați ai acestuia, pe un grup dedicat vânătorilor, pasiune ce aparține și lui Liviu Iancu, fiindcă postase în urmă cu o zi ultimele sale mesaje.
„Din păcate, sunt nevoit să anunț o știre foarte tristă! „Războiul” dintre bracii germani și insulari va lua o pauză pe termen nelimitat, pentru că unul dintre cei mai simpatici și vehemenți susținători ai insularilor ne-a părăsit astăzi. RIP Liviu Iancu!“, a scris prietenul său, Adrian Lică, informează stiridiaspora.ro
Cine a fost Liviu Iancu
Liviu Iancu s-a născut pe 8 mai, la Găești, Dâmbovița. Acesta a terminat liceul Vladimir Streinu din orașul natal după care a început, pe rând, mai multe facultăţi: Cibernetică, Transporturi şi Sociologie. El nu a terminat niciuna dintre acestea.
În anul 2000 a intrat în lumea presei, la Mediafax. A fost jurnalist la Profit.ro, unde a publicat editoriale-poveşti originale în peisajul presei economice româneşti, extrem de apreciate de către cititori. Unele dintre aceste editoriale se regăsesc și în romanul său de debut, apărut în februarie 2019, „Xanax”.
Romanul „Xanax” de Liviu Iancu a avut parte de o lansare unică
„Am făcut această lansare în avion pentru că mi-a fost tot timpul teamă că lumea va pleca de la lansările mele. Acum, dacă cineva vrea să plece, poate să părăsească „sala” şi nu mă supăr”, a glumit Liviu Iancu, jurnalist la Profit.ro, în debutul discursului său de lansare.
Unul dintre motivele pentru care a dorit ca lansarea romanului să se realizeze în avion este că el se temea să circule cu acest mijloc de transport, fapt pentru care trebuia să apeleze mereu la „Xanax”.
Cum își descria Liviu Iancu romanul „Xanax”
Liviu Iancu a scris acest roman cu intenția de a-i ajuta pe români să se vindece de frica de lectură, fiindcă mulți dintre ei se tem să citească sau au renunțat la această activitate din diferite motive. El a declarat că cititul aduce aceeași bucurie precum o fac „Facebook, Netflix sau un meci bun”. Așa cum autorul declară, „Xanax” este o armă împoriva plictiselii, dar și o „încercare de a vindeca de ipocrizie, de false pudori și de teama de a-ți asuma ceea ce ești”.
”Dac-am fi fost într-un film SF, ți-aș fi spus că Xanax e un cyborg creat într-un buncăr din Europa de Est și programat special să vindece răni. Mi-ar plăcea să-i vindece pe unii de frica de lectură, adică să-i facă pe mulți dintre cei cărora nu le place să citească sau au renunțat la asta din diverse motive să redescopere că textul tipărit poate aduce aceeași desfătare ca Facebook, Netflix sau un meci bun. Am vrut să fac din Xanax o armă împotriva plictiselii pe care unele cărți o provoacă.
Xanax e și o încercare de a vindeca de ipocrizie, de false pudori și de teama de a-ți asuma ceea ce ești. Mi-am dorit ca această carte să fie și un mic leac împotriva depresiei și a multor altor suferințe”, își descria Liviu Iancu propria sa carte.