Prima pagină » Actualitate » Doliu în lumea filmului! A murit actorul James Earl Jones, vocea lui Darth Vader din „Războiul Stelelor”

Doliu în lumea filmului! A murit actorul James Earl Jones, vocea lui Darth Vader din „Războiul Stelelor”

10 sept. 2024, 11:00,
Simona Ciobanu în Actualitate

Actor legendar al teatrului american, James Earl Jones, cunoscut pentru vocea sa baritonală inconfundabilă, a devenit faimos dându-i viață lui Darth Vader din seria „Războiul Stelelor”. El a murit luni, la reședința sa din New York, la vârsta de 93 de ani.

La auzul veștii, actorul Mark Hamill, cunoscut pentru rolul lui Luke Skywalker, fiul lui Darth Vader, a reacționat cu un mesaj emoționant pe Twitter: „RIP tată” („Odihnește-te în pace, tată”), însoțit de o inimă frântă.

De la un copil care suferea de bâlbâială severă la una dintre cele mai emblematice voci din istoria cinematografiei, James Earl Jones a avut un parcurs remarcabil. Actorul afro-american, cunoscut și pentru vocea lui Mufasa din „Regele Leu”, nu a avut un început ușor. Până la vârsta de 8 ani, el aproape că nu vorbea, din cauza unei bâlbâieli puternice.

„Bâlbâitul este dureros. La școală, când încercam să citesc lecțiile, colegii râdeau în hohote”, a povestit el în 2010.

Actorul James Earl Jones a murit la vârsta de 93 de ani

Născut în 1931 în statul Mississippi, unde domnea segregarea, s-a mutat cu familia în Michigan la vârsta de 5 ani. A reușit să-și depășească problema de vorbire datorită unui profesor de engleză, care l-a încurajat să recite poezii. Deși inițial intenționa să devină medic, viața sa a luat o altă turnură, iar dorința de a deveni actor a apărut abia spre sfârșitul stagiului militar.

„M-a făcut să mă implic în cursul de dezbateri, în cursul de lectură dramatică și așa mai departe”, a declarat Jones pentru Daily Mail într-un interviu din 2010. „M-a făcut să vorbesc și să citesc poezie – Edgar Allan Poe era preferatul meu.”

După ce a servit în armata SUA ca locotenent, Jones s-a mutat la New York în anii 1950, lucrând ca portar noaptea, în timp ce încerca să-și clădească o carieră în actorie. A debutat pe Broadway în 1958, iar în 1969 a primit primul său premiu Tony pentru rolul din „The Insurgent”. Interpretarea sa din adaptarea piesei pentru film i-a adus o nominalizare la Oscar și o victorie la Globul de Aur pentru portretizarea boxerului Jack Johnson.

„Atunci când mi-am început cariera, teatrul era accesibil proletariatului şi oricine putea fi actor. Nu trebuia să provii dintr-un mediu elitist sau dintr-o familie de actori. Uşile erau deschise pentru oameni simpli, cum era Marlon Brando, de exemplu.

Atunci când Marlon a jucat rolul lui Stanley Kowalski, orice şofer de camion din New York spunea: «pot să fac şi eu asta!» Era un freamăt extraordinar, era epoca în care toţi spuneau: «pot să fac şi eu asta!» Femeile puteau să joace roluri de bărbaţi, iar negrii puteau să joace roluri de albi”, mărturisea actorul american într-un interviu.

Cu toate acestea, cel mai iconic rol al său nu a fost unul în care a apărut pe ecran. George Lucas l-a ales pe Jones pentru a da vocea lui Darth Vader, considerând că vocea lui gravă și profundă era potrivită pentru unul dintre cei mai celebri răufăcători din istoria filmului.

„George voia o voce mai întunecată, așa că m-a ales pe mine, un băiat din Mississippi, care a suferit de bâlbâială”, a spus James Earl Jones într-un interviu din 2009.

Acum însă, cu regret anunțăm cum actorul James Earl Jones, vocea lui Darth Vader din „Războiul Stelelor”, a murit la vârsta de 93 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
10 septembrie 2024
10 septembrie 2024